filipos84 Opublikowano 10 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2011 Witam Mam problem z autkiem jest w fatalnym stanie, byłem na bezpłatnym przeglądzie gdzie dowiedziałem się że do wymiany mam amortyzatory tył i przód, naprawa łączników stabilizatora i tulejek z tyłu, hamulce z przodu tarcze i klocki i luz na tulejach wachacza...jak spytałem o koszt naprawy tego wszystkiego koleś powiedział że napewno ze 2000 pln.... wiem że to sporo do roboty ale poradzcie czy można to jakoś taniej zrobić, bo 2000 wkładać w sunny z 94 roku to się raczej nie opłaca, co o tym sądzicie co robić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość conan_librarian Opublikowano 10 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2011 Musisz zadać sobie jedno za***iście ważne pytanie - czy długo będę tą furą jeździł. Jeśli chcesz nim jeszcze pojeździć i nie jest to totalny trup to remontuj. Ja mam n14 od 2,5 roku i na remonty/zakupy wydałem już coś koło 3 tys (całe hamulce, amortyzatory, przeguby, opony zimowe, opony letnie i kilka innych pierdółek). Ogólnie nawet jak sprzedasz swojego za 1,5 tys i dołożysz z tysiaka to ciężko będzie znaleźć coś w dobrym stanie (chociaż nie mówię że nie - może to też jakieś wyjście). Jak zrobisz swojego to będziesz wiedział czym jeździsz - ja nie boję się że mi w dłuższej trasie koło odleci albo coś z silnika wycieknie. I najważniejsze - nie kupuj najtańszych części - lepiej zrób tylko połowę tego co zamierzasz ale na porządnych częściach. Poprzedni właściciel mojej fury (mój znajomy) remontował wszystko na chińskich zamiennikach i ja po 2 latach musiałem to wszystko wymieniać 2 raz. Nie przejmuj się że władowałeś w furę kupę kasy a warta jest niewiele - to norma. W moją poprzednią władowałem 6,5 tys a sprzedałem za 1800 . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
filipos84 Opublikowano 10 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2011 Szczerze to autko mi się podoba i dobrze się nim jeździ, no właśnie za ta kase nie wiem czy znajde cos lepszego więc pewnie bym się podjął zrobienia tego ale potrzebuje pomocy w ogarnięciu tego...jedno jest pewne 2000 pln nie mam żeby wyłożyć...nie wiem może polećcie jakieś części, na allegro znalazłem komplet amortyzatorów za 450 zł http://allegro.pl/zawieszenie-przod-i-tyl-nissan-sunny-n14-90-95-i1483839187.html nie mam pojęcia czy byłyby dobre, z kolei tarcze + klocki na allegro komplet to 150 zł więc nie jest źle, nie wiem co tam jeszcze potrzeba te tuleje różne i łączniki stabilizatora ale to pewnie nie duży koszt, i ten luz na tulejach wachacza oznacza wymiane wachacza czy tych tuleji? Ogólnie proszę o pomoc forumowiczów doświadczonych jak to ogarnąć wszystko P.s. przebieg ma 295 000 z tego co wiem to nie jest dużo jak na sunny bo ponoć są trwałe no i ogólnie się fajnie tym jeździ, fakt że rdza jeszcze atakuje ale tym będe sie martwił później najpierw chce ogarnąć stan techniczny, bo boje się jeździć z takim zawieszeniem żebym się gdzieś nie zabił Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość conan_librarian Opublikowano 10 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2011 Proponuję żebyś najpierw zrobił tylko przód - hamulce, amory, sworznie. Zobaczysz ile za to zażyczy mechanior. Co do tych amortyzatorów to nie wiem - poszukaj jakichś opinii na ich temat. Ja dałem 400 za same przednie (kayaba). Myślę że jak znajdziesz przyzwoitego mechanika to z robocizną i częściami nie powinno wyjść wiele ponad tysiąc (za przód, za tył dasz pewnie mniej). Powtarzam - nie oszczędzaj na częściach. W poprzedniej furze po wymianie przegubu na jakiś chiński ujechałem z warsztatu 200 metrów i na pierwszym skrzyżowaniu przegub się połamał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mig Opublikowano 21 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2011 na allegro znalazłem komplet amortyzatorów za 450 zł http://allegro.pl/zawieszenie-przod-i-tyl-nissan-sunny-n14-90-95-i1483839187.html Kupiłem takie albo podobne w tej samej cenie. Rewelacji nie ma Po trzech miesiącach jeżdżenia czuć już oznaki zużycia no i komfort jazdy też nie ten... Gdybym nie planował jeździć moim Sunnym jeszcze najwyżej rok, to bym zainwestował w coś droższego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość el ronin00 Opublikowano 24 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2011 Witam!Jeśli chodzi o tarcze hamulcowe to moge polecić firme MIKODA ,mam takie tarcze w swoim n14 ponad dwa lata i spisuą sie całkiem dobrze,dodam ze podobno robia tarcze dla Brembo,sa tanie(za dwie zapłaciłem ok 130 zł ) no i są MADE IN POLAND Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.