Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Jak podłączyć lampkę by ...

Fer
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Mam założone "obrysówki". Ze zwykłym podłączeniem nie ma problemu, ale chciałbym podłączyć tak: zaświecam sobie na przycisku (niezależnie od innego oświetlenia) - to bez problemu, tylko jak podłączyć, by w momencie włączenia kierunkowskazu obrysówki także migały ?

PC030044.jpg

Edytowane przez Fer

ja bym zastosował zwykły przekaźnik samochodowy, na stale zwartym było by tak jak masz, a podczas włączania kierunku przeskakuje pod zasilanie z kierunku i miga, 5 minut roboty ;)

a jak ma migać na zmianę z kierunkiem to tylko puszczasz, przez przekaźnik i podłączasz kierunek na cewkę ;)

W zasadzie to nie trudne, tylko nie wiem co mam zakupić ...

Narazie jeszcze nic nie podłączone jest, ale na przykład mam podłączone to pod aku i podprowadzony włącznik do kabiny. W tym momencie co jeszcze trzeba dodać i gdzie się wpiąć ?

W dniu 13.03.2011 o 17:01, Fer napisał:

W zasadzie to nie trudne, tylko nie wiem co mam zakupić ...

Narazie jeszcze nic nie podłączone jest, ale na przykład mam podłączone to pod aku i podprowadzony włącznik do kabiny. W tym momencie co jeszcze trzeba dodać i gdzie się wpiąć ?

zakupić masz przekaźnik samochodowy koszt 4zł

a tu masz schemat jak podłączyć ale Picasso to ze mnie nie jest ;)

miganie na zmianę z kierunkiem.jpg

przekaznik_1_400.jpg

• Upvote 1

Dobra, a teraz tłumaczę, czy dobrze zrozumiałem ;)

85 - ciągnę plus z kierunku

86 - masa ogólna czy też z kierunku ?

87a - Lampka podłączona pod plus

30 - przełącznik podłączony pod masę ?

86 masa ogólna

a + z - możesz zamiennie stosować nie ma tu reguły, czyli dobrze zrozumiałeś ;)

• Upvote 1

I nie wiem co namieszałem.

85 - podpiąłem pod plus w kierunkowskazie w zderzaku

86 - podpiąłem pod karoserię

87a - "połączyłem" oba plusy z lampek i podpiąłem pod plus z pozycji

30 - od przekaźnika leci przez przełącznik masa

A minusy z lampek pod budę też podpiąłem

I niestety to świeci, ale paląc bezpiecznik od pozycji, a dodatkowo nic nie miga :unsure:

Dodatkowo zastanowiłem że jest to mało (lecz możliwe) by lampki migały tak jak kierunkowskazy, ale to jest bardzo złożone i raczej nie takie proste :angry:

Obrysówki mają migać wszystkie tylko przy awaryjkach, czy przy każdym kierunku tylko dana strona? Według mnie trzeba dać 2 przekaźniki: 1-szy przełącza między świeceniem stałym, a gotowością do migania, 2-gi powodujący miganie razem z kierunkiem (jeśli mają migać stronami, to jeszcze jeden na drugą stronę)

Jeszcze pozostaje sprawa, czy takie miganie obrysówkami przejdzie na przeglądzie.

Edit: ja zaproponuję taki schemat, trzeba jeszcze dołożyć bezpiecznik na samym początku i diody przy łączeniu plusów na obrysówkach. Zasada działania: właczamy przełącznikiem - świecą się obrysówki, włączamy kierunek lewy/prawy/awaryjki - obrysówki lewe/prawe/wszystkie migają w rytm kierunkowskazów. Przełącznik wyłączony - nic się nie świeci w żadnym przypadku.

post-35350-0-06014700-1300217208_thumb.jpg

Edytowane przez dexiu

każda strona niezależnie na oddzielnych przekaźnikach

W dniu 15.03.2011 o 19:04, dexiu napisał:

Obrysówki mają migać wszystkie tylko przy awaryjkach, czy przy każdym kierunku tylko dana strona? Według mnie trzeba dać 2 przekaźniki: 1-szy przełącza między świeceniem stałym, a gotowością do migania, 2-gi powodujący miganie razem z kierunkiem (jeśli mają migać stronami, to jeszcze jeden na drugą stronę)

Jeszcze pozostaje sprawa, czy takie miganie obrysówkami przejdzie na przeglądzie.

Edit: ja zaproponuję taki schemat, trzeba jeszcze dołożyć bezpiecznik na samym początku i diody przy łączeniu plusów na obrysówkach. Zasada działania: właczamy przełącznikiem - świecą się obrysówki, włączamy kierunek lewy/prawy/awaryjki - obrysówki lewe/prawe/wszystkie migają w rytm kierunkowskazów. Przełącznik wyłączony - nic się nie świeci w żadnym przypadku.

chyba trochę komplikujesz prostą sprawę, kolega coś źle podłączył i wywala bezpieczniki,

jak masz normalnie zwarte i włączysz obrysówki to świecą, jak załączysz kierunek to podają napięcie na cewkę i obrysówka miga na zmianę z kierunkiem i wszystko

n takiej samej zasadzie działają światła do jazdy dziennej, gasną przy włączeniu pozycyjnych

W dniu 15.03.2011 o 19:34, DINO napisał:
jak załączysz kierunek to podają napięcie na cewkę i obrysówka miga na zmianę z kierunkiem i wszystko

W mojej wersji miga równocześnie z kierunkiem, a nie na zmianę.

powoziłem kiedyś dość dużym dyliżansem, tzw TIR-em i u mnie migała na zmianę i jakoś mi to nie przeszkadzało, ale jak się chce tak samo to tak jak mówisz trzeba dołożyć przekaźnik biggrin.gif

Czy to przejdzie przegląd ? Przejdzie jak sobie je wyłączymy, a dodatkowo one świecą tylko w stronę kabiny.

Chciałem by migały lewy i prawy - tak jak kierunkowskazy (może być bez awaryjnych jak to ułatwia sprawę).

Czyli musiałbym rozdzielić to stronami. Zasilania można pociągnąć właśnie z lamp pozycyjnych czy raczej najlepiej prosto od aku podciągnąć ?

Musiałbym zrobić "rozwidlenie" nr 30 tzn masy z przyciskiem na 2 przekaźniki ? A potem reszta osobna tzn: + z kierunku lewego, masa do budy, + do obrysówki lewej od aku ?, + z prawego kierunku, masa do budy, + do obrysówki prawej.

Miganie tak, jak kierunkowskazy - mój schemat. Awaryjne nie robią różnicy. Zasilanie lepiej z aku, oczywiście z dodatkowym bezpiecznikiem. I na wszystkich 3 plusach do obrysówek trzeba dać diody prostownicze, bez diod będą mrugać obie strony niezależnie który kierunek włączymy.

jak awaryjne nie potrzebne, to 2 przekaźniki na stronę i nie trzeba żadnych diod

W takim razie co będzie z prawym światłem w wersji bez diod, jeśli włączymy tylko lewe (albo na odwrót)? :rolleyes2: Mimo że elektrykiem nie jestem zostaję przy swoim.

post-35350-0-66223700-1300226954_thumb.jpg

W dniu 15.03.2011 o 22:10, dexiu napisał:

W takim razie co będzie z prawym światłem w wersji bez diod, jeśli włączymy tylko lewe (albo na odwrót)? :rolleyes2: Mimo że elektrykiem nie jestem zostaję przy swoim.

a co ma być,przeciaż sygnał idzie z kierunku czyli jak działa prawy to lewy nie i na odwrót smile.gif