MeteorKKR Opublikowano 7 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2011 Jako że standardowe oświetlenie nie jest zbyt rewelacyjne, a czasem w nocy chcąc spojrzeć choćby na mapę czy coś poczytac (stojąc np. w korku ), postanowiłem wykorzystać dzisiejszy słoneczny dzień i doświetlić sobie miejsce kierowcy Mam nadzieję, że niejednej osobie ten mini poradnik się przyda :roll: A więc zaczynamy. Na pierwszy ogień idzie potrzebny osprzęt: - listwa LED (barwa światła ciepło biała): - włącznik do listwy ( koszt ok 2-3- zł w sklepie elektrycznym (koniecznie na 12 V !!) trochę kabli dwużyłowych, tak aby spokojnie starczyło od żródła światła do miejsca zamocowania listwy. Ja podlutowałem się do lampki górnego oświetlenia (stąd mamy możliwość spokojnego puszczenia kabli nad podsufitką zarwóno do przodu jak i do tyłu np. do oświetlenia bagażnika). A więc rozkręcamy górne oświetlenie i dolutowujemy kabelki (koniecznie trzeba sprawdzić plus i minus, bo LED'y świecą TYLKO przy prawidłowym podłączeniu): Oświetlenie górne już po skręceniu: Po przylutowaniu kabla (kabli jeśli w planach mamy też podłączenie tyłu) przeciągamy je do zrobionej dziurki pod włącznik: Przymocowujemy listwę LED w miejscu które uznamy za najlepsze. Ja umieściłem ją pod osłoną przeciwsłoneczną. Kiedy światła nie będziemy używać będzie leżeć ładnie schowane pod ową osłoną Zamocowana już listwa LED: Teraz czas na zamontowanie włącznika: No i zrobione !! Teraz dodatkowe oświetlenie prezentuje się jak trza: Po zamknięciu osłony nawet nie wiemy, że coś tam jest Przy włączonym światle tez nic nie widać (przynajmniej w dzień ) Widok w ciemnościach: Pozdrawiam. Meteor. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DINO Opublikowano 7 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2011 ciekawy patent Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość gawor91 Opublikowano 10 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2011 Dobry pomysl:D tez tak zrobie:D mam identycznie zrobione w schowku:) PS. tylko nie wiem po co ciagneles 2 kable od lamki:) mogles dodatni tylko puscic bo -(mase) masz wszedie:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.