Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[N15] Problem z odpaleniem

Gość kdub

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, w ostatnim czasie moja almerka (silnik 1.4 benzyna, rocznik 98) zaczęła mnie niepokoić...chodzi o odpalanie zimnego silnika. Do tej pory było tak, że przychodziłem do garażu, kluczyk do stacyjki (chwilę czekam aby pompa paliwa podała paliwo), jeden obrót i silnik odpalał...niestety jakiś czas temu sytuacja się zmieniła i silnik odpala dopiero po kilkukrotnym uruchomieniu rozrusznika...przez krótki czas silnik pracuje na bardzo wolnych obrotach dopiero po chwili załącza się automatyczne ssanie...jak już odpali to ponowne załączenie silnika już nie stanowi dla niej problemu...jaki może być powód takiego rozruchu? proszę o fachowe porady jak się pozbyć tego problemu.

P.S. zacząłem się zastanawiać bo te problemy się nasiliły po wizycie w warsztacie samochodowym i wymianie oleju, filtra oleju i paliwa...szczególnie chodzi o filtr paliwa - dokręciłem wczoraj zaciski mocujące filtr bo być może zasysał lewe powietrze, sprawdzę to dziś po południu (praca niestety) czy to coś zmieniło...

Przepraszam jesli gdzies uzylem nie fachowych okreslen.

Za namową kolegi Bonhart wyjaśniam co sie u mnie podziało... Problem okazał się bardzo prozaiczny, mianowicie przy wymianie w warsztacie mechanicznym oleju, wszystkich filtrów okazało sie filtr paliwa nie był dobrze dokręcony. Powodowało to zasysanie "lewego" powietrza i stąd problemy z odpalaniem (ach ci dzisiejsi mechanicy!!!). Po dokręceniu filtra problemy znikły :)

Gdzie robione - tam spier.olone ;)

Jeśli przed naprawą nie było złych objawów - a po naprawie są, to logiczne, że coś poszło nie tak.

Skoro odstawili taką fuszerkę z najprostszą rzeczą, jaką jest wymiana filtra paliwa - to ciekawy jestem, czy wlali Ci taki olej, jaki sobie zażyczyłeś. Sprawdź również, czy dobrze dokręcili filtr oleju (ręką, nie kluczem!) oraz czy nie ma wycieków pod nim, mogli nie posmarować uszczelki...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...