Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[P12] 1,6 spalanie PB

emre
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

w taki razie powiedzmy 8,5-9,5 w trasie oraz 10 - 12 L w mieście?

Ja mam 1.8 combi i pali w trasie 8L, a w mieście 10L.

dzięki za info

biegi zmieniacie mniej wiecej przy jakiej liczbie obrotów 2,5 tys - 3 tys ?

max. moment obrotowy masz w granicach 4000 obr/min,

poszukaj wykresu momentu obrotowego dla tego silnika to będziesz wiedział ;)

generalnie zmiana odbywać powinna się przy max. momencie, u mnie w 1.8 ok. 80% momentu jest już od 2.7 tys. obr/min

ja zmieniam w zakresie 3000 - 3500 tys.

max. moment obrotowy masz w granicach 4000 obr/min,

poszukaj wykresu momentu obrotowego dla tego silnika to będziesz wiedział ;)

generalnie zmiana odbywać powinna się przy max. momencie, u mnie w 1.8 ok. 80% momentu jest już od 2.7 tys. obr/min

ja zmieniam w zakresie 3000 - 3500 tys.

dzięki, możesz polecić jakis dobry warsztat we Wrocku lub okolicach gdzie mógłbym założyc gaz?

http://www.abart.com.pl/

założyłem Landi Renzo Omegaz, możesz do nich wyslac maila to dostaniesz wycene i propozycję instalacji.

Ja zakładałem u nich 5 lat temu, jeżdżę do nich co 15km na przegląd i jest ok.

Instalacja może nie jest najtańsza ale nie mam problemów z nią (po 80 tys. wymieniałem parownik na nowy)

Ja hatchbackiem 1.8 w trasie mogę zejść przy spokojnej jeździe poniżej 6,5 litra ;) Natomiast w mieście pali w granicach 9, jak korki + klima to spali niecałe 10.

jak wy to robicie, moja w trasie ( 1,8) lyka spokojnie kolo 9l, a w miescie 11+

http://www.abart.com.pl/

założyłem Landi Renzo Omegaz, możesz do nich wyslac maila to dostaniesz wycene i propozycję instalacji.

Ja zakładałem u nich 5 lat temu, jeżdżę do nich co 15km na przegląd i jest ok.

Instalacja może nie jest najtańsza ale nie mam problemów z nią (po 80 tys. wymieniałem parownik na nowy)

dzięki bardzo

jak wy to robicie, moja w trasie ( 1,8) lyka spokojnie kolo 9l, a w miescie 11+

lisu troche koloryzuje :rolleyes:

Nie koloryzuję, wystarczy ciut ekojazdy, a spalanie pozostaje niskie :) Dodam, że mam 20 lat więc nie jeżdżę jak dziadek :) Naprawdę - wystarczy trochę pomyśleć i auto nie spali dużo, mimo dość szybkiej jazdy.

Średnie spalanie mojego auta to 8,8-9,0 litrów, 75% km przejechanych w mieście, reszta na trasie. Oczywiście zawsze z włączoną klimą - jest to trzeba korzystać :D

Edytowane przez Lisu

Ja hatchbackiem 1.8 w trasie mogę zejść przy spokojnej jeździe poniżej 6,5 litra ;) Natomiast w mieście pali w granicach 9, jak korki + klima to spali niecałe 10.

Przy spokojnej jeździe może dieslem lub na pewno benzyniakiem ze skarpy :) .

Ja osobiście ekonomicznie jeżdżąc nie mogę zejść poniżej 7,9L (1.8 benzyna, combi). A na autostradzie jadąc z Krakowa do Wrocławia po średnio 150km/h w pełni zapakowany, to spalił mi w zimie 11L. Tendencja jest taka, że zależnie od pory roku różnica między spalaniem to ok.1L (bez grzania na postoju, odpalam i po ok.20sek. jazda), oczywiście na korzyść temperatur powyżej +10'C. Przypomnę, że olej regularnie co 15kkm wymieniany, jak i filtry, świeczki od 20kkm irydowe, zawieszenie w dobrym stanie, oleju bierze 1L/15kkm, koła 205/60R16 zima stalowe, lato oryginał alu.

Pozdrawiam

• 4 lata później...

Witam.

Moim problemem jest wysokie spalanie mojej Primerki. Po miescie nie moge zejsc po nizej 11L. czasem 10,5L. Nie ma zadnych błedów wszystko działa jak nalezy, czy ktoś moze miał taki problem i jakos sie z nim uporał. Bo gdzie nie przeczytam to spalania sa na poziomie 8 8,5 9 L to max. MOJA PRIMERA P12 1.6 109 KM 147 tyś.

Faktycznie wysokie , bo powinno być tak jak piszesz 8 / 8,5 ,max 9 ......Weź jednak pod uwagę,że zimą więcej spalają

Moja kiedyś też miała apetyt i wypijała ok. 10 l.... wizyta u mechanika pomogła . Niestety nie pamiętam co zrobił wówczas - ale wyregulował jej pragnienie ;)

Tankuj na dobrych stacjach - ja odkąd leję na BP spalanie piękne w normie 7,5  / 8 cykl mieszany. Zima 8,5

Innych niepokojących objawów nie masz / nie zaobserwowałeś?

Na początek uzupełnij profil o silnik i rocznik Twojego auta. Będzie na "zaś" :)

Temat był już poruszany-  http://forum.nissanklub.pl/index.php/topic/75391-p12-spalanie-pb-16/

Witam.

Moim problemem jest wysokie spalanie mojej Primerki. Po miescie nie moge zejsc po nizej 11L. czasem 10,5L. Nie ma zadnych błedów wszystko działa jak nalezy, czy ktoś moze miał taki problem i jakos sie z nim uporał. Bo gdzie nie przeczytam to spalania sa na poziomie 8 8,5 9 L to max. MOJA PRIMERA P12 1.6 109 KM 147 tyś.

Nie przejmuj się, jest ok. Wychodzi na to, że masz ciężką nogę, dynamicznie jeździsz albo coś podobnego. Mam tak samo. Jakim samochodem bym nie jeździł, to zawsze mam 2-3 litry więcej niż piszą w internecie ;-)

Ewentualnie wyzeruj licznik spalania przejeździj cały miesiąc i dopiero zobacz jakie masz spalanie. u mnie w mieście wyświetlało się 9-10L , ale jak wyzerowałem licznik i przejechałem kawałek , trochę postałem na światłach to po kilku minutach spalanie wyskoczyło 14L :) po kilku dniach oczywiście malało,  wiec to też zależy jak jeździsz , czy często stoisz w korku,  czy na światłach to wszystko ma wpływ na spalanie.