Adams Opublikowano 25 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2011 Hej, czy ktoś mógłby mnie uświadomić jak dokładnie działa wentylator chłodnicy? Chodzi mi o to czy mamy tam system: czujnik temperatury -> przekaźnik -> wentylator? Czy może też jakiś zakamuflowany bezpiecznik? Chodzi konkretnie o P11 GA16DE, a poniżej załączam fotki mojej skrzynki z przekaźnikami - czy któryś z nich steruje wiatrakiem???) i czujnika temperatury włączającego wiatrak (jeśli dobrze go zidentyfikowałem???). Muszę to diabelstwo czym prędzej naprawić bo auto mi się grzeje :/ Z góry dzięki za pomoc! Pzdr! Anyone Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Tofu Opublikowano 27 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2011 raczej jest tak czujnik temp ---sygnał do Ecu-- zbiera sobie dane dobiera skład mieszanki i jak temp duża to puszcza sygnał masowy na przekaźnik i z przekaźnika idzie prąd do wiatraka sprawdź opór tego czujnika stawiam że powinien mieć na zimnym teraz w granicach 20 st około 2,5 k,ohma na ciepłym będzie spadało ,,,, przekaźnik jak znalazłeś to wyciąg go i zepnij kablem gruby obwód i zobacz czy wentyle idą ew zobacz miernikiem czy kabel od wentyla idze do tego przekaznika czy to to na pewno ... a w ciękie kable od przekaźnika 0pis to będzie 85-86 podaj 12v i mase + i - i (wyjmij przekaznik i podłącz zasilanie )zobacz czy pstryka jak nie wymień i powinno być ok ,,, Pozdrawiam przekaźnik wiesz jak dział cewka elektromagnesu po podaniu 12v i sygnały "-" z ecu zamyka obwód głównego prądu grubych kabli i to przepuszcza prąd na wentyle pompę paliwa ecu światła itp .... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.