Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

N16 - 1.5 benz - zapaliła się kontrolka silnika

Gość monik

Rekomendowane odpowiedzi

witam. dzisiaj podczas jazdy w trasie zapaliła mi się kontrolka silnika. zjechałam na pobocze, zgasiłam. odpaliła normalnie, ale kontrolka nadal się świeciła. silnik pracuje równo, obrotu nie falują (zarówno na gazie jak i na benzynie). świece były wymieniane podczas ostatniego przeglądu gazowego (ok 10 miesiecy temu). nie wiem czy ma to znaczenie, ale zdarza się jej zgasnąć jak po odpaleniu stanę np. na światłach, albo obroty są na poziomie ok 1000 np. na 2-ce. w ciągu ostatnich dwóch tygodni zdarzyło się to trzy razy. jesienią z tego powodu czyszczony był silniczek krokowo (z pozytwnym skutkiem).

auto jest z 2001r, gaz od konca 2002. przebieg 106tys (pewny w 100% ponieważ auto mam od nowego.

no i teraz mam mały problem bo jestem poza swoim domem (ok 300km) i muszę tam wrócić... pytanie tylko czy szlag nie trafi silnik aw drodze powrotnej :(

a jak błąd się wyświetlił?? może być skład mieszanki albo kat

jak auto jeździ to nie ma co się przejmować, może czas wyregulować instalację LPG lub przejrzeć

Kontrolka silnika to problem spalin generalnie (awaria sondy,dziurawy tłumik,skład mieszanki paliwowej).

Może pojawić się zwiększone zużycie paliwa. Bez obaw w krótkim okresie możesz eksploatować auto.

Radosnych Świąt i bezpiecznej jazdy.

suchutko było i to od kilku dni :)

w poniedziałek wróciłam do domu, we wtorek kontrolka zgasła. ot tak po prostu. więc nie wiem czy gonić ją na komputer czy sobie odpuścić...

odpuścić narazie bo i tak nic nie wykaże, a pewnie zalałaś trefnego paliwa i dlatego, a jak coś poważniejszego to check zaraz wróci biggrin.gif

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...