GW_Dex Opublikowano 24 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2011 (edytowane) Witam, Pragnę zacząć temat spalania oleju napędowego w naszych duzych silnikach diesla. Podzielę się moimi obserwacjami, iż obecnie tankuję z ciekawości na stacji OKTAN. Atrakcyjna cena litra ropy oraz lokalizacja (przy mojej drodze do pracy) zrobiły swoje. Jestem właśnie po drugim baku i muszę przyznać, iż zauważyłem wzrost średniego spalania o prawie 10%. Wcześniej tankowałem na stacji Shell, gdzie cena jest podobna, ale lokalizacja jest "nie po drodze". Zapraszam do dyskusji. Edytowane 24 Kwietnia 2011 przez Grzegorz W. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość thk Opublikowano 24 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2011 (edytowane) Od czasu do czasu warto przyjrzeć się wynikom kontroli UOKiK dla stacji paliw: Kontrola stacji paliw (Pb 95, Pb 98 i ON) http://www.uokik.gov.pl/kontrola_stacji_paliw_pb_95,_pb_98_i_on.php Kontrola stacji paliw (LPG) http://www.uokik.gov.pl/kontrola_stacji_paliw_lpg.php zwłaszcza jeśli tankuje się np. "tylko na jednej" (ze względu na wiele czynników). Pozdrawiam. THK. P.S Diesla nigdy nie miałem, ale "słyszało się to tu to tam", że gorzej znoszą kiepskie/chrzczone paliwo niż benzyniaki. Jak to jest w praktyce?* *pomijam tu "nowoczesne" i "wypasione" auta która już coraz rzadziej różnią się czymkolwiek... Edytowane 24 Kwietnia 2011 przez thk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GW_Dex Opublikowano 1 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2011 chyba mało tych dużych silników jeździ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość lewy5475 Opublikowano 1 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2011 (edytowane) mój pali miasto 6,8l. trasa 5,5l Edytowane 1 Maja 2011 przez lewy5475 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mario632 Opublikowano 1 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2011 (edytowane) mój podobnie od 5.2 do 6.8Z tym ze jeszcze nigdy nie przekroczył 7l. (przy raczej spokojnym trybie jazdy). Tankuje w 90% na stacjach schell i BP Edytowane 2 Maja 2011 przez mario632 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jasio_ciaputek Opublikowano 2 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2011 moja przekracza osiem zimą przy siarczystych mrozach jeżdżąc po mieście w dość dużych korkach. A trasa to już czysta przyjemność. Średnio 5,5. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysztof W Opublikowano 29 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2011 Witam Bałem się trochę spalania bo poprzednie autko GOLF II GTD 1,6 TD - to eko-rekordzista. Ale Amlera jak na 2,2 pojemności spalanie ma rewelacyjne. Po kilku miesiącach oswajania się z Almerką 2002 2.2 Di 110KM: Na długiej autostradowej trasie Kędzierzyn - Berlin Ring - Szczecin (120-140km/h) 5,2L-5,6L Miasto ok 6L Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Łukasz89 Opublikowano 2 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2012 Witam, odświeże troche temat moje 2.2di w stolicy przy krotkich odcinkach srednio spala 7-8litrow, ale nie ma zmiłuj ciężka noga trasa przy spokojnej jezdzie 5,5-6, rekord spalania to 16l, po autostradzie przy prędkości 180km/h, ale tu to nie ma co się już dziwić Zapytam się tu, nie chce zakładać nowego tematu czy ktoś z Szanownych Forumowiczów tankował bio on? Wczoraj skusiłem się bo róznica cenowa dosyć znaczna i pierwsza oznaka to jakoś silnik zaczął ciszej pracować.Więc nie wiem czy jutro jeszcze bedzie go słychać Macie jakieś spostrzeżenia co do bio paliwa? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qadrat Opublikowano 2 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2012 Lepiej nie lej bio do tego silnika. Ciszej pracuje, bo bio ma lepsze właściwości smarujące. Kiedyś ojciec naprawiał silnik dCi Renaulta, po zatankowaniu bio przejechał 5km i stanął na amen. Wtedy klient za naprawę zapłacił 5200zł, prawie cały układ wtryskowy robiony. To paliwo jest do silników starszej generacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Łukasz89 Opublikowano 3 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2012 dci a di to chyba jest różnica Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qadrat Opublikowano 3 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2012 Jest różnica, doskonale o tym wiem, dałem tylko Kangoo do porównania kosztów naprawy. Di nie jest silnikiem, który trawi wszystko, co oleiste, bio bym do niego nie lał. Jak chcesz jeździć tanio i nieszkodliwie dla silnika to zainteresuj się olejem opałowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Łukasz89 Opublikowano 3 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2012 Jakby był ułatwiony dostęp to na pewno, a tak to zaryzykowałem obecnie na bio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qadrat Opublikowano 4 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2012 OO trudno dostępny? To u mnie w małym mieście, 20tys. mieszkańców, są 4 punkty, w których bez problemu można kupić opał po 4,50zł a jak ładnie zagadasz i będziesz stały klient to nie ma problemu z laniem prosto do baku Pogadaj, popytaj, na pewno znajdziesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pawciooo198307 Opublikowano 4 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2012 Mi koles z Rosji przywozi.Tankuje tam na Lukoilu i sprzedaje po 4,50zl/l.Powiem tylko ze wszyscy którzy biorą mówią ze ma lepszego kopa i ja tez to stwierdziłem.Polska jest w uni i dolewają do naszej ropki nawet 5% bio paliw a u ruskich niet.Ruska nawet wygląda inaczej i zapach ma troche inny.Jest bardziej niebieska niz zólta tak jak u nas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Łukasz89 Opublikowano 4 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2012 dziwne z tym opalem, zawsze ode mnie wymagali jakiegos tam zaswiadczenia do czego itp no to jak do zwyklego on dodaja jakis tam % to prawie jak juz bio sie robi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pawciooo198307 Opublikowano 4 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2012 Dokładnie.Słyszałem od kolesia ze na polskich stacjach do kazdej ropki dolewają 10% bio.Zdziwiony zapytałem na lotosie czy to prawda to powiedzieli ze mogą dolewac tylko 5% bio paliw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi