Gość kkkamil Opublikowano 5 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2011 witam. z powodu rdzy wymieniłem sobie tylne drzwi w nissanie primera p11. Żeby nie było za łatwo trafiły mi się drzwi z elektrycznymi szybami a moja instalacja tego nie przewiduje. porównując kostki z elektryką i bez widać że dodatkowych przewodów jest kilka, zapewne oprócz zasilania jest też sterowanie ze sterownika z drzwi kierowcy. ja narazie chciałbym je jakkolwiek uruchomić, na które zaciski podać napięcie żeby zadziałało podnoszenie i opuszczanie drzwi tylnych? pozdrawiam. Kamil ok. znalazłem schemat na stronie 412 książki "nissan primera poradnik obsługi i naprawy". czy jednak ktoś mógłby mnie oświecić jak to działa? i jak to zasilić bez przełącznika sterowania w drzwiach kierowcy? chciałbym uruchomić sterowanie szybami tylnymi bez dokładania przełaczników w drzwiach kierowcy. pozdrawiam. Kamil Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamilo_TD Opublikowano 6 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2011 Wrzuć ten schemat jak możesz bo mam silniki, przełączniki jedną wiązkę a narazie siedzę w domu to pokombinuje ale z tego co patrzyłem to na drzwi chyba nie podaje napięcia jak masz jakieś urządzenie do mierzenia to zmierz czy jest gdzieś na kostce napięcie po przekęceniu zapłonu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość kkkamil Opublikowano 7 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2011 już dałem radę idą trzy przewody, jeżeli chcemy ominąć sterowanie z drzwi kierowcy to należy na dwa skrajne w kostce podać masę, a na trzeci przewód - skrajny w górnym rzędzie podać +12V. wtedy przełącznik w drzwiach zacznie opuszczać i podnosić szybę. wcześniej miałem cytrynę i tam zasada działania przełącznika w drzwiach była zupełnie inna i może dla tego nie mogłem załapać tego rozwiązania. jak ktoś miałby problem ze znalezieniem tych dwóch skrajnych to można je przemierzyć miernikiem, są na stałe połączone do silnika szyb i można zmierzyć uzwojenie, a ruszając przełącznikiem w górę i w dół styki te rozłączają się (jeden z nich przełącza się na ten skrajny do +12V o którym pisałem wcześniej). pozdrawiam. Kamil Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CyberDe@th Opublikowano 12 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2011 Ja z kolei doposażyłem swoją Primerę w elektryczne tylne szyby. Tyle, że mnie zależało na sterowaniu z fotela kierowcy. Jako ciekawostkę dodam, że w "budzie" miałem przygotowane wiązki elektryczne (WP11.144 z 2000 roku). Jedynie wymieniłem kable w drzwiach. Na szczęście udało mi się dostać całe wiązki za grosze. Najtrudniej było z tapicerką, której szukałem najdłużej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nissanek94 Opublikowano 5 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2016 u mnie kostka z wiązki którą dołożyłem na tył jest szersza niż ta kostka co jest w slupkach. Do tego kostka w slupkach ma tylko 4 przewody. Ktoś jest w stanie mi pomóc? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.