Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Almera n16 Za dużę ładowanie 15,2 przy obiązeniu 14,9

Gość bombel269

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam w swojej almerze za duże ładowanie bo ponad 15 jak ją maksymalnie obciążę czyli światła tyna szyba radio spada do 14,9 kupiłem akumulator myślałem że akuma padła okazało się że to nie wina akumulatora tak czy inaczej kupiłem nowy bo poprzedni uległ zniszczeniu przegrzał się wymieniłem alternator okazało się ze jest tak samo wymieniłem na kolejny okazało się ze to samo widać to nie wina alternatora co może być jeszcze ? nie chcę zniszczyć kolejnego nowego akumulatora

no więc tłumacze że wymieniłem alternator bo pierwsze co przyszło mi na myśl że padł regulator napięcia ale że sam regulator kosztuje ponad 100zł to kupiłem alternator i mało tego oddałem go bo myślałem ze jest też uszkodzony bo na nim tez miałem takie napięcie wymieniłem na inny okazało się to samo więc to musi byc coś innego i nic chyba że mówisz o jakimś regulatorze napięcia który jest poza alternatorem wiem ze też może być taka sytuacja

W N16 jest w alternatorze regulator. W takim razie może masz baterię słoneczna na dachu? :P Żart taki.

Tak serio to źródłem napięcia jest jedynie alternator, więc po drodze mogą być jedynie spadki napięcia, a nie wzrost. Jest pewność, że nowy altek jest sprawny? W samej budowie alternatora nie ma nic skomplikowanego, w zależności od prędkości obrotowej daje różne napięcia, po to właśnie jest regulator aby napięcie nie przekraczało 14V z groszami.

no wałsnie dziwne jest to że 2 pod rząd miały taką sama usterke że ładowanie przekraczało 15 no to kazdy by miał zepsuty regulator napiecia zgadzam się jeden może miec zepsuty regulator inny stojan a następny diody no nie wiem może coś w puszcze bezpieczników ? może jest zwarcie na instalacji ale nawet prowadziłem kabel na krótko od altka od razu do baterii taka sama historia może po drodze jest jakiś oddzielny regulator napięcia jak w peugeotach niektórych ? własnie każdy na forach ma spadki napięć itp a ja nie słyszałem podobnego przypadku każdy kto miał wymienił alternator i po problemie nie wiem może jeszcze masy poczyścić przy silniku itp

Nawet jakby było zwarcie etc to nie powodowało by to wzrostu napięcia.

Ten alternator kupiłes nowy?

jedyny inny trop jaki mi przychodzi do głowy to uszkodzenie kabla wzbudzania alternatora

sprawdź jaki jest napięcie na nim powinno być podobne do napięcia na akumulatorze.

Jak jest niższe o kilka V to może być przyczyną.

Jak jest w porządku wymieniaj dalej alternatory, aż trafisz na sprawny.

A więc dzisiaj znalazłem usterkę w komorze silnika obok akumulatora jest skrzynka z bezpiecznikami jeden z nich odpowiada za Prądnice, Sygnał dźwiękowy, Sterownik, Obsługa zdalna, 10A był spalony :) Sprawa rozwiązana Pozdrawiam :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...