Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Odpalanie i dymek i inne tam

Gość direct

Rekomendowane odpowiedzi

Gość direct

Witam wszystkich !

Od lutego uzytkuje QQ 1,5 dci 2009 r. sprowadzony z francji, acenta, zauważyłem, że rano po odpaleniu idzie dymek, nie wiem czy to normalne, potem chodzi bez zarzutu tzn. nie widzę już tego dymu, dymek jest raczej biały, ma przejechane 83 tys,km. jeszcze jedna sprawa, na dwójce, w szczególności przy skręcie w lewo auto lekko drga, nie wiem czy to od koła czy od zawieszenia czy od czegoś innego, może ktoś spotkał sie z takim problemem

z góry dziękuję za odpowiedź

Leszek

Witam wszystkich !

Od lutego uzytkuje QQ 1,5 dci 2009 r. sprowadzony z francji, acenta, zauważyłem, że rano po odpaleniu idzie dymek, nie wiem czy to normalne, potem chodzi bez zarzutu tzn. nie widzę już tego dymu, dymek jest raczej biały, ma przejechane 83 tys,km.

Przy dieeslu to normalne przecież. Dobrze ze biały a nie czarny.

jeszcze jedna sprawa, na dwójce, w szczególności przy skręcie w lewo auto lekko drga, nie wiem czy to od koła czy od zawieszenia czy od czegoś innego, może ktoś spotkał sie z takim problemem

Leszek

Opisz to dokładniej. Czy drży przy jeździe na wprost czy tylko przy skręcaniu w prawo a w lewo nie? A narazie sprawdź felgę czy nie jest krzywa i cisnienie w oponach. Może to byc luz na drążku.

Gość direct

ale miałem wcześniej 2.0 diesel cdi [w A-klassie] i nie było takich motywów :) odpalał z rana bez dymka :)

Opisz to dokładniej. Czy drży przy jeździe na wprost czy tylko przy skręcaniu w prawo a w lewo nie? A narazie sprawdź felgę czy nie jest krzywa i cisnienie w oponach. Może to byc luz na drążku.

drży tylko przy skręcie w lewo i na wprost, ale zaznaczam, że tylko na dwójce

z góry dziękuję za zainteresowanie

drży tylko przy skręcie w lewo i na wprost, ale zaznaczam, że tylko na dwójce

z góry dziękuję za zainteresowanie

Przyczyn moze byc tysiace i bez szczegółowych danych no i oględziń tak na odległość to tak jak wróżenie z fusów.

Moze to byc łozysko a również problem z mechanizmem różnicowym. Moze to byc drążek, a tez i jakis problem z kołem. Bez wzgledu na to co tu przeczytasz wizyta w ASO jest nieunikniona.

Co do tego dymku ......... to sprawdz,czy nie ubyło ci płynu chłodzącego ze zbiorniczka. Uzupełnij płyn na zimnym silniku tak,żeby poziom był w połowie między kreską min a max, zaznaczyć ołówkiem i troche pojeździj. Jak go ubywa to masz problem.

Inną przyzyną może być niespalony olej napędowy. Może tez być uszkodzone grzanie świec, może być .................... itd. Ale może to być normalne zachowanie diltra DPF. Od czasu do czasu sam sie przeczyszcza.

Mogę się mylić ale normalnym objawem diesla jest czarny dym. Byle nie niebieski.

Mogę się mylić ale normalnym objawem diesla jest czarny dym. Byle nie niebieski.

No to mamy problem. Dym, jak napisal kolega, jest biały :))

Witam wszystkich !

Od lutego uzytkuje QQ 1,5 dci 2009 r. sprowadzony z francji, acenta, zauważyłem, że rano po odpaleniu idzie dymek, nie wiem czy to normalne, potem chodzi bez zarzutu tzn. nie widzę już tego dymu, dymek jest raczej biały, ma przejechane 83 tys,km. jeszcze jedna sprawa, na dwójce, w szczególności przy skręcie w lewo auto lekko drga, nie wiem czy to od koła czy od zawieszenia czy od czegoś innego, może ktoś spotkał sie z takim problemem

Leszek

1.para ?

2. byc moze sworzeń - najlepiej pojechac na szarpaki na stacje dignostyczna.

pzdr

1.para ?

2. byc moze sworzeń - najlepiej pojechac na szarpaki na stacje dignostyczna.

pzdr

"direct" jak juz zdiagnozujesz problem w ASO to daj znac jaki wynik :)

Ptrzede wszystkim interesuje mnie to drganie.

Para ..... która samoistnie gromadzi sie w układzie wydechowym moze sie pokazywać tylko do momentu rozgrzania tłumików. Czasami nawet kapie woda z rury wydechowej, ale jesli ten dymek (przypuszczenie - para wodna) jest przez cały dzien przy zapalaniu to skądś ta woda musi sie tam dostawać. Jedynym miejscem jest układ chłodzenia silnika.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...