Gość fdemaire Opublikowano 10 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2011 witam wszystkich z prosba o pomoc i ewentualne uwagi Moj Notek 1,5 dCi 86KM z 2006 roku wymaga wymiany sprezyn zawieszenia na tyl Moje pytanko to czy moge zastosowac te od silnikow benzynowych? czy to sa te same? Dzieki za odpowiedzi POZDROWIONKA DLA WSZYSTKICH Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dar1962 Opublikowano 10 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2011 (edytowane) jeśli waga twojego pojazdu nie odbiega znacząco od wersji benzynowych (sądzę,że jest zbliżona do benzyniaka 1,6 lub odrobinę wyższa) to moim zdaniem nic nie stoi na przeszkodzie, bo konstrukcja zawieszenia jest przecież taka sama Edytowane 10 Maja 2011 przez Dar1962 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JACKO29 Opublikowano 10 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2011 (edytowane) Moim zdaniem(chociaż zastrzegam nie znam przykładów),powinna być różnica w typie sprężyn w dci a benzyniakiem...Silnik dci jest cięższy od benzynowego a co za tym idzie charakterystyka tłumienia sprężyn powinna być inna,wiąże się to tak z przodem jak i z charakterystyką pracy tyłu fdemaire ,a może tak po prostu schyl się pod samochód i zobacz jaki kolor masz na sprężynach...może jeszcze coś zostało.A poza tym jeżeli kupujesz sprężyny to na pewno do Note dostaniesz w koncesjonowanym sklepie,a oni już będą wiedzieć co Ci potrzeba. Edytowane 10 Maja 2011 przez JACKO29 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roxx Opublikowano 11 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2011 Spokojnie sprężyny w zawieszeniu tylnym od początku produkcji we wszystkich wersjach nota są te same. (Uwaga! z przodu już tak różowo nie jest) Możesz sprawdzić w katalogach różnych producentów i sklepów internetowych np. LINK. zakładka "w pojazdach" No i oczywiście katalogi producentów np. LINK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
graphia Opublikowano 13 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2014 Jadę jadę ..... no coś mi brzęczy. Pewnie coś w bagażniku. Ale.... otwieram okno na kostce brukowej.... u! lala! to coś z tyłu w podwoziu. Staję, zaglądam z tyłu pod samochód... kawałek sprężyny leży na sankach i brzęczy (nie cały zwój... tak mniej więcej 2/3 zwoju). Najtańsza Kayaba 118 zł/szt. Wymiana u zaufanego mechanika 80 zł Operacja w piątek rano. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manix Opublikowano 13 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2014 Nie wymieniał bym jednej, o innej charakterystyce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
graphia Opublikowano 13 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2014 Nie. Oczywiście wymienię dwie. Czyli 2x118 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JACKO29 Opublikowano 14 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2014 80 zł za dwie? Też nie bawiłbym się samodzielnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
graphia Opublikowano 14 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2014 Tak. Mam dobre ceny.... pewnie przez pewnego X-Traila na którego w tym serwisie zostawiłem majątek (na szczęście tamten rozdział został zakończony ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JACKO29 Opublikowano 14 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2014 Nie zabrzmiało jakoś sympatycznie Pisałem że warto w tej cenie do mechanika....bo ja bym się bawił sam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
graphia Opublikowano 14 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2014 To nie sprawka mechanika z tym X-Trailem.. po prostu ja i samochód jakoś się nie polubiliśmy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janio Opublikowano 19 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2015 U mnie ten sam problem. Zajrzałem przypadkowo do lewej tylnej osi. Nic nie wskazywało, że jest coś źle, a tu widzę poduszka gumowa sprężyny ledwo się trzyma. Zaglądam na prawą sprężynę widzę, że poduszka jest na miejscu, a sprężyna jakaś inna dłuższa. Okazało się , że odskoczyło kawałek dolnego zwoju i dlatego guma wylazła. Sprężyny zamówione Kayaba, tylko z poduszką będzie problem bo tego nigdzie nie widziałem. Chyba, że popytam w ASO, lub wyjmę na kilka dni, żeby nie wyleciała na jezdnię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uha1943 Opublikowano 25 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2016 Wymieniałem sprężyny w moim notku 1,4 benzyna .- jest zabawy trzeba mieć przyżąd do sciągania sprężyn. W moim przekonaniu jeśli jedna pękła to tylko jedną wymienić - chociaż zdania na ten temat są podzielone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M@reS Opublikowano 25 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2016 (edytowane) Lepiej obydwie......jedna może być "uleżana" a nowa wyższa, każdy producent stosuje nieco inne surowce......komfort jazdy nie będzie wystarczający, a jak coś robić to solidnie żeby nie poprawiać. Edytowane 25 Kwietnia 2016 przez M@reS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manix Opublikowano 27 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2016 Moim zdaniem ,wymień tylko pękniętą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi