Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

2.2 dci kopci na czarno

Gość spartan2210

Rekomendowane odpowiedzi

Gość spartan2210

Panowie mam następujący problem.

Moja Primerka 2.2 dci (przebieg 140000km) strasznie kopci na czarno (najbardziej na zimnym silniku).Paliwo tankowane na BP od czasu do czasu wlewany jest dodatek STP. Dodam ze auto czy zimne czy też ciepłe pali na dotyk bez zadnych problemów,obroty trzyma równiutko, moc bez zastrzeżeń,spalanie w normie tj; trasa 5-6L miasto 7-8L. Układ dolotowy tj.wszystkie gumowe węże do turbo i dalej sprawdzone, obejmy podokrecane. Filtry wymienione a oleju nie bierze ani grama. Był tez podpięty pod kompa i nie wykazało żadnych błędów.

Z ciekawości zrobiłem test przepływki może nie profesionalnie ale były takie oto bjawy:

-zakleiłem przepływke taśmą moc była kiepska ale kopcenie ustało

-po odklejeniu taśmy moc wróciła ale i tez powróciło kopcenie

Panowie prosze o pomoc bo nie mam juz pomysłów (załamka)

• 2 lata później...

chciał bym się podpiąć pod temat ... podobne objawy:

- moc bez zmian

- oleju nie bierz

- kopci jak smok

- spalanie wzrosło trochę

nie próbowałem nic zaklejać.

a tak na marginesie jak się czyści przepływomierz? ( jakaś instrukcja)

Proszę o rady.

Zdrówko.

A może poprzedni właściciele zaślepili EGR (jeśli 2,2 ma EGR). Kopcenie na czarno to najczęstszy widzialny symptom zaślepienia EGR.

Kiedyś widziałem na jakimś samochodzie z silnikiem diesla zarąbistą naklejkę - DIESEL MUSI KOPCIĆ.

Jeszcze bardziej zarąbistą naklejkę mam przygotowaną do naklejenia na moją Primerę i Micrę mojej Małżonki... :)

tdi-engines.jpg

Jesteś młody - kup benzynę.

Jesteś stary - wsiądź w autobus.

Diesle do busów i ciężarówek...!!!

Panowie Kefas i Spartan

Jesli ponad 70% waszych przebiegów to miejskie to poprostu komin jest zawalony sadzą.

Diesla Trzeba przedmuchać - ja to robiłem wpadając na S8-A2 tempomat zapinałem na 2200 ogr/min i tak się toczyłem 100km raz na tydzień jeśli nie miałem trasy.

Dobre paliwo

Uszlachetniacz czy dodatek jednorazowo niewiele pomoże

Przepływke czysci się ostrożnie i lepiej w specjalistycznym kombinacie bo mozna drucik uszkodzić poszperajcie chłopaki to znajdziecie wpisy dotyczace przepływki

Wszystkie posty o kopceniu, szarpaniu, dławieniu, duszeniu, niedomaganiu itd itp etc

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...