Gość g__c Opublikowano 12 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2011 Witam, Szukałem na forum w istniejących tematach, ale nie udało mi się znaleźć takiego przypadku. Jakieś 60000km temu miałem przygodę z krawężnikiem, po której wymieniłem tarcze (Brembo + Ferodo), felge, wahacz, łożysko i zacisk hamulcowy. 1000km temu pojawiło się bicie przy hamowaniu przy ok 50-60km/h. Zakładam, że tarcze się pokrzywiły. Jakieś sugestie, dlaczego? Nie przegrzałem ich, nie jeżdżę sportowo, na kolejny krawężnik ani w jakąś wielką (w polskim rozumieniu) dziurę nie wpadłem. Gdzieś czytałem, że problemem może być piasta, która krzywi tarcze - da się to zdiagnozować bez pomocy mechanika? Tarcze oczywiście zamierzam wymienić, ale zaniepokoiło mnie to, co pojawiło się wczoraj, a mianowicie miarowe stukanie/tarcie przy hamowaniu z niewielkich prędkości - 20-30km/h. Pedał jest b. lekko wciśnięty. Częstotliwość zgodna na ucho z obrotami koła. Po odpuszczeniu hamulca cisza. Będę wdzięczny za ewentualne sugestie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DINO Opublikowano 12 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2011 może tarcza pękła Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mirekg9 Opublikowano 12 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2011 Tak, czy tak to samochód musisz podnieść i wzrokowo popatrzeć. Może być jak pisze DINO, może być też, że klocek jest już wytarty i lata bo zacisk nie dociąga. Może być nadgięta osłona tarczy. Wię najpierw wizualnie i posłuchaj czy są te hałasy gdy koło jest w górze. Co do tarcz to nie musisz jeździć sportowo, wystarczy słabszy materiał z których zostały wykonane, ich temperatura i kałuża wody - to już wystarczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.