Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Wymiana katalizatora w wersji 1.8

kolmar

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich szanownych forumowiczów. Mam P12 kombi z silnikiem 1.8 w wersji z katalizatorem w pojedynczej obudowie z jedna sonda. W rodzinie mam tez drugie auto P12 sedana tez z silnikiem 1.8 ale już katalizatorem w wersji podwójnej i dwiema sondami. Mój silnik na biegu jałowym chodzi dość głośno - w sensie słychać go dość wyraźnie stojąc obok pojazdu - a w sedanie na postoju praktycznie go nie słychać. W jeździe jest tak samo, u mnie w kombi jest dużo głośniej. Przychodzi mi na myśl, że hałas od silnika to może wina katalizatora. W związku z tym mam pytanie czy można zaadoptować - choćby na chwile podmienić - te rożne katalizatory. Czy ten podwójny mogę założyć w miejsce pojedynczego - chodzi na razie o sprawdzenie czy hałas się uspokoi. Katalizatory nawet używane są dość drogie i nie chcę ryzykować zakupu jeśli nic się nie zmieni.

Może ktoś z was przerabiał ten temat. Jeśli da się podmienić to bardzo proszę o info co zrobić i czy kolektor też będę musiał wymienić.

Dodatkowe pytanie. W krótkim zakresie obrotów ok 3000-3500 mam denerwujące drżenie (brzęczenie) lewarka od skrzyni biegów. Jak to usunąć bo strasznie denerwuje w trasie - akurat na V biegu prędkość mniej więcej od ok 100 do 120km/h, później ustaje.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...