Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

P12 - problem z odpalaniem - dziwne objawy

Gość jaro525

Rekomendowane odpowiedzi

Gość jaro525

Witam.

Mam poważny problem z odpaleniem samochodu (p12; 1,6; 2002). Od jakiegoś czasu miałem problem z odpaleniem auta. Czasami rozrusznik nie łapał, czasami słychać było buczenie po załapaniu rozrusznika. Rozrusznik został zdemontowany, naprawiony (wszystkie flaki nowe i zamontowany). Jakież było zdziwienie mechaników, gdy samochód nie chciał odpalić. Po wielu próbach (nieodpalenie) w warsztacie odłączyli akumulator i odpalił od pierwszego kopa, i kolejny raz i kolejny, wszystko OK. Podjeżdżam po odbiór auta, otwieram z kluczyka i porażka nie kręci rozrusznik. Próba z drugim kluczykiem, też lipa. Następnie odpięcie akumulatora na ok 5 min. odpala pięknie. Kolejne próby zakończone powodzeniem. OK wysiadam z auta zamykam go z kluczyka, płacę za usługę, otwieram z kluczyka, odpalam, a tu ponownie lipa, nie łapie. Ponownie akumulator odłączony i po podłaczeniu znowu chwyta. Okazuje się, że wszystko jest dobrze do czasu użycie kluczyka do zamknięcia i otwarcia auta. Jednocześnie pragnę nadmienić, iż w momencie odpalania auta mruga kontrolka immobilaizera (auto z kluczykiem w środku), a na wyswietlaczu centralnym pojawia się napis "please wait", a po klikunastu sekundach zmienia się na "security". Podczas kilkudziesięciu prób z odpaleniem zdażało się również, iz mimo mrugającej kontrolki immobilaizera i wyswietlaniu napisów "please wait" a następnie "security" samochód odpalał pięknie. Mechanicy zdziwieni, ja jeszcze bardziej. W związku z powyższym zwracam się wielka prośbą, może ktoś miał podobne objawy, lub może podpowiedzieć gdzie szukać usterki. Z góry dziękuję za wszelkie sugesteie i pozdrawiam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...