Gość aniagal Opublikowano 13 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2011 Drodzy forumowicze, założyłam instalację LPG w P 12, generalnie wszystko gra ale coś się popsuło w komputerze. Mianowicie wcześniej pokazywało mi średnie spalanie i te wszystkie parametry w km/h, teraz pokazuje w Mhp/h, pomijam fakt że te parametry są fałszywe dla gazu, jednak jakieś powinno pokazywać i nie koniecznie w milach. Czy da się to jakoś ustawić czy po założeniu instalacji LPG już tak musi być? ale chyba na benzynie powinien podawać dobrze? Jak zwykle mam pewnie dziwne problemy ale może ktoś pomoże mi je rozwiązać. AG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DINO Opublikowano 13 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2011 rozpinali aku i teraz trzeba sobie przestawić z mil na km, pokazywać zawsze będzie mniej a o ile to już kwestia strojenia instalacji i podzespołów, pochwal się co wreszcie założyłaś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość aniagal Opublikowano 15 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2011 Nie chciałam pisać co założyłam bo wyszło na to, że nie słucham Waszych rad...Niestety w tej stacji zakładali Staga z wtryskiwaczami Valtek czy jak to się pisze, o nich czytałam nienajlepiej. Po długiej i gorącej dyskusji mogłam albo się zgodzić na Lovato albo zmienić zaklad. Wytłumaczyli mi, że będzie dobrze, jak się nie sprawdzi to mi wymienią ale wybór kiepski. Póki co jest ok, czasem stojąc w korku lekko falują obroty między 500-650 ale zasugerowali wymianę świec. Po 3 zbiornikach jadę na ustawianie ewentualne i zobaczymy. Jakie świece kupić żeby były dobre do gazu? Moc odrobinę mniejsza ale spalanie chyba małe bo cały czas jeżdżę na jednym zbiorniku-wchodzi 37-38 l LPG, na razie 200 km. Pozdrawiam, rozumiem, ż radio ustawiam sama>? na panelu? AG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DINO Opublikowano 15 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2011 ważne aby dobrze jeździło, i bezawaryjnie moc powinna raczej pozostać na takim samym poziomie, świece normalne, a spalanie możesz sobie obliczyć w ten sposób, że ile palił wcześniej PB dolicz 20% i powinno byc wtedy w miarę, wszystko raczej ustawia się na panelu no i witamy w klubie "kuchenek gazowych" i taniej bezawaryjnej jazdy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Tofu Opublikowano 15 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2011 to cyknij fotki z pod maski by nas do reszty załamać .... ....a tłumaczenie ..Pani spoko auto będzie jeździć na Valtekach...klasa gazownika wychodzi standart ,,,, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość aniagal Opublikowano 16 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2011 Własnie Valteki odradzała, powiedziała że w Lovato są lepsze i łatwiej i taniej się je wymienia. Fotki cyknę , nie wiem tylko czy uda mi się wstawić...spróbuję. Gdybym miała więcej czasu to pewnie poszukałabym innego gazownika ale stało się , mam nadzieję że będzie dobrze. A co może być przyczyną lekkiego falowania obrotów na postoju, im dłużej stoję w korku tym bardziej spadają, raz się sam przerzucił na benzynę. Czy to świece? Czy gaz? Pozdrawiam AG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DINO Opublikowano 16 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2011 może sterownik nie radzić sobie z korektą po temp. no już taki bedzie tego urok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość aniagal Opublikowano 17 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2011 Takie zdjęcia udało mi się zrobić telefonem, na silniku jest pokrywa więc raczej nic nie widać, jedno zdjecie z boku wtryskiwaczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Tofu Opublikowano 17 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2011 mega wtryski mogą tak robić ,.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DINO Opublikowano 17 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2011 i fajowsko, nic nie widać i pokrywa założona i do tego cała tylko cieszyć się z taniej jazdy ciekawe co tam zmieścili pod pokrywą i jak ostatnio oglądałem P12 z BRC i niestety pokrywy już nie ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Tofu Opublikowano 17 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2011 jak dla mnie idea pokrywy w autach jest bez sensu .... jak sie nie chce pokazać silnika to sie maski nie otwiera .....a jak co kolwiek sie podzieje to jeszcze jedno cudo do odkręcania ,... fakt faktem nic nie widać .. wiec valdki mogą leżeć .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość aniagal Opublikowano 17 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2011 jak dla mnie idea pokrywy w autach jest bez sensu .... jak sie nie chce pokazać silnika to sie maski nie otwiera .....a jak co kolwiek sie podzieje to jeszcze jedno cudo do odkręcania ,... fakt faktem nic nie widać .. wiec valdki mogą leżeć .. Dobra, pokrywę zdejmę i tak bo nie jest spasowana i wibruje na włączonym silniku, zrobię zdjęcia. Co o znaczy mega wtryskiwacze mogą tak robić??? Jaśniej panowie, tu blondynka siedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Tofu Opublikowano 17 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2011 wtryskiwacze zwane elektrozaworami na forum gazowym ,,, może tak masz w silniku 4 takie same tłoki z takimi samymi parametrami sprężania powietrza ...wiec silnik do każdego cylindra daje taką samą mieszankę paliwową - powietrzną i tak działa na benzynie ,,,, na gazie tak samo wstryskiwane jest LPG tyle że samo działanie wtryskiwacza Valtek jest kiepskie ...dlatego goście na forum testują precyzyjność wtrysków i wychodzi tak ze ten oto wtryskiwacz a właściwie listwa 4 wtryskowa potrafiła mieć ok 30 % różną dawkę paliwa lpg tz każdy cylinder dostawał inną dawkę paliwa i co cykl pracy to sie zmienia .......Ecu czyli komputer w samochodzie korzysta z sondy lambda jest to czujnik w rurze wydechowej co wykrywa skład mieszanki spalonej przez silnik i w komputer na bazie tego cały czas zmienia dawkę jeśli gazowe wtryski mają takie różnice to może być tak że 1 cylinder będzie przelewany a np 3 będzie miał mało co spowoduje w średniej żę jest wszystko ok ,,,,i mamy wypalone gniazda zaworowe ,,,, ... to tak na postraszenie ,,,, by nie być zadowolonym z tanich wtryskiwaczy pomijam prace silnika lepszą dynamikę spalanie mniejsze zdrowy silnik itp itp ,,,,,, wtryski hana mają deklarowaną dokładność 2 % i to jak wybierzesz sobie na chybił trafił z kartonu,,, na testach wyszły idealnie ,,, pośmigaj na tym a potem zainwestuj w hany ,, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość aniagal Opublikowano 18 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2011 Dzięki za wykład, póki gwarancja będę ich męczyć żeby wyregulowali, wstawiam zdjęcia bez pokrywy, mam nadzieję że jednak nie valteki. Swoja drogą w mondeo mam wymienioną listwę i jakoś prosto są te wtryskiwacze , a tutaj dwa niżej, dwa wyżej? Nie wiem , nie znam się najwyżej mnie dobijecie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DINO Opublikowano 18 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2011 spoko to jakieś ichnie wtryskiwacze a inaczej nie dało by rady zamontować bo to listwa a nie pojedynczo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość aniagal Opublikowano 18 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2011 spoko to jakieś ichnie wtryskiwacze a inaczej nie dało by rady zamontować bo to listwa a nie pojedynczo To są podobno Lovato, cała insatalacja ma części Lovato. Przełączyłam dzisiaj z mil na km i jakoś dużo pokazujena benzynie, jak do tego dodam 20% na LPG to wyjdzie jakieś 13 l, cały czas jeżdżę na jednym zbiorniku ale chyba niedługo będzie rezerwa i boję się, że nie przejadę 300 km. Ile powinno mniej więcej wyjść na 37 litrach LPG? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DINO Opublikowano 18 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2011 pierwsze tankowania nie oddadzą prawdy, dlatego, że zbiornik jeszcze ma powietrze po montażu, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Tofu Opublikowano 18 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2011 liczysz z proporcji ... zatankowane litry mnożysz przez 100 i dzielisz przez przebieg w km ,.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość aniagal Opublikowano 20 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2011 Wczoraj podczas jazdy,od tankowania 250 km, zadowolona że mało pali bo jeszcze nawet rezerwa się nie zaczęła palić przeżyłam szok. Mianowicie w ogóle nie zapaliła się kontrolka i samochód zaczął pikać i przełączył się na benzynę. Wyszło na to, że pali 14.4 l/100 km. Na beznzynie pokazywało przed założeniem gazu między 9-11 l/100. Szczerze mówiąć liczyłam na max 12 l, czytałam, że 2.0 l pali mniej niż 1.8... Może jeszcze się ustawi. Dziwne tylko bo kiedy odbierałam auto miało czerwoną kontrolkę przy 7 litrach zapasu gazu, teraz od razu po zelonej koniec. Nie wiem czy czekać do przejechania tych 3 baków, czy od razu jechać i niech coś robią? Co myślicie, nota bene chyba nie zawsze warsztat z dużą renomą jest najlepszym rozwiązaniem...i pewnie powiecie , a nie mówiłem. AG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DINO Opublikowano 20 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2011 zatankuj do pełna i podjedź do nich niech sprawdzą co jest na wskaźniku i zapisz sobie wartość, bo Oni i tak ją zapomną, i jak wyjeździsz do końca to znowu podjedź i niech sprawdzą przy pustym, wtedy różnicę pomiędzy wartościami trzeba podzielić na ilość diod i powstawiać w kratki, i będziesz miała już gitt, do tego niech wyregulują instalację podczas jazdy, bo chyba też w Twojej jest taka potrzeba i możliwość mój co prawda tez zjada w mieście ~`15l/100km ale to chyba wina mojej prawej nogi a odnośnie instalacji i warsztatu itp hmmmmmm poczekajmy może będzie gitt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi