Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Padł immobiliser.Jakieś rady?

Gość benio36
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Gość benio36

Witam.Dziś przy próbie odpalenia auta zapaliła mi się lampka immobilisera i tak przy każdej próbie no i jak wiadomo nie można go odpalić,kiedyś zdarzało mi się coś podobnego ale po odczekaniu chwili odpalał bez problemu ale nie dziś.Czy ma ktoś na to jakąś radę.Pozdrawiam.

Mialem podobnie rok temu. U mnie pomogl reset komputera. Wyciagnalem dwa bezpieczniki pod maska 10 i 15 A coil i ecu czy unit, nie pamietam teraz bo jestem po paru piwkach. Ignition chyba ...

Gość benio36

Mialem podobnie rok temu. U mnie pomogl reset komputera. Wyciagnalem dwa bezpieczniki pod maska 10 i 15 A coil i ecu czy unit, nie pamietam teraz bo jestem po paru piwkach. Ignition chyba ...

Witam,na razie odłączyłem akumulator poczekam 24h i zobaczę morze coś pomorze,ale jak byś jutro był w miarę to mam prośbę o dokładne info o tych bezpiecznikach a i które to są pod maską bo stojąc przodem do silnika to są dwie skrzynki z bezpiecznikami po lewej koło zbiorniczka na płyn i po prawej koło akumulatora.Pzdr.

Po prawej kolo aku, chyba 2 pierwsze bezpieczniki w prawym rzedzie.

Odpinanie aku na 24 gowno daje, wyjmij te bezpieczniki na minute, dwie - jesli to nie pomoze to odlaczenie aku tez nie.

Gość benio36

Po prawej kolo aku, chyba 2 pierwsze bezpieczniki w prawym rzedzie.

Odpinanie aku na 24 gowno daje, wyjmij te bezpieczniki na minute, dwie - jesli to nie pomoze to odlaczenie aku tez nie.

OK!.Idę jeszcze zerknąć!W załączeniu fotka!A i w miejscu gdzie powinien być taki dziwny bezpiecznik o oznaczeniu FL52A ABS jest pusto czy nie powinien tam być?

post-15573-0-38473300-1305312649_thumb.jpg

Edytowane przez benio36

Troche inaczej wyglada to u mnie ale chodzi o 2 pierwsze bezpieczniki w srodkowym rzedzie tylko u mnie jest 10 i 15a i na pokrywie tez tak jest w prawym rzedzie mam chyba zapasowe. Abs powinien byc, dziala Ci abs?

Gość benio36

Troche inaczej wyglada to u mnie ale chodzi o 2 pierwsze bezpieczniki w srodkowym rzedzie tylko u mnie jest 10 i 15a i na pokrywie tez tak jest w prawym rzedzie mam chyba zapasowe. Abs powinien byc, dziala Ci abs?

U mnie w środkowym dwa pierwsze to 15a AUDIO a drugi 10a Horn według opisu na obudowie ,dobra jak znajdziesz jutro chwile to zerknij jak to wygląda u ciebie i jakie oznaczenia mają te dwa od resetu kompa w twojej skrzynce morze się coś zaradzi,a co do abeesu to cholera wie ja nic nie ruszałem jak go sprowadziłem tak jest,a jak sprawdzić czy działa abs?,i co tam powinno być jakiś bezpiecznik czy przekaźnik?

Znalazłem coś takiego?

http://moto.allegro.pl/bezpieczniki-kostkowe-pal-60a-32v-i1585879812.html

Gość mirekg9

BENIO, na tym forum w dziale bezpieczniki - opisywałem je na tyle ile wiedziałem i się dowiedziałem. Pytanie które zadajesz odnośnie bezpiecznika od ABS, też tam jest opisane.

Bezpiecznika takiego nie ma i u mnie też jest wolne miejsce. Zresztą sam przeczytaj to się dowiesz, a może i przypadkiem coś dopowiesz.

Gość benio36

BENIO, na tym forum w dziale bezpieczniki - opisywałem je na tyle ile wiedziałem i się dowiedziałem. Pytanie które zadajesz odnośnie bezpiecznika od ABS, też tam jest opisane.

Bezpiecznika takiego nie ma i u mnie też jest wolne miejsce. Zresztą sam przeczytaj to się dowiesz, a może i przypadkiem coś dopowiesz.

Dzięki,faktycznie zapomniałem o tym,że poruszałeś ten temat,co do bezpiecznika z pozycji H czyli Main FL80A jest to bezpiecznik od komputera,po odłączeniu go na kilka minut spowodował mi reset komputera i zniknął mi problem z załączaniem się imobilajzera.Pzdr.

Gość mirekg9

Dzięki,faktycznie zapomniałem o tym,że poruszałeś ten temat,co do bezpiecznika z pozycji H czyli Main FL80A jest to bezpiecznik od komputera,po odłączeniu go na kilka minut spowodował mi reset komputera i zniknął mi problem z załączaniem się imobilajzera.Pzdr.

Ciesze się że z czegoś mogłeś skorzystać. Nie ma osób które by dopisały jakieś uwagi lub obserwacje, co do podłączenia jakiegoś jeszcze innego elementu-podzespołu pod dany bezpiecznik. Zauważyłem tylko, że fotki są kopiowane. Ale nie mam nic przeciwko temu, po to je dałem. Ja czasami też coś kopiuje.

Jeśli ty wiesz co masz podłączone pod dany bezpiecznik to daj znać.

Pozdrowionka.

Edytowane przez mirekg9

• 2 tygodnie później...

ja miałem przygode z immo jakis czas temu... odpalałem za któryms razem...czasem kilkanascie prób i tak przez kilka dni... czytałem i czytałem... wszelkie resety nic nie dawały... bałem sie ze czeka mnie serwis i duzy wydatek. Ktos pisal ze czasem w stacyjce coś nie łączy... więc pewnego popołudnia, rozkręcięłm plastiki pod kierownica i poruszałem wszystkimi kablami i kostkami... a w końcu przypier.....łem dosc mocno w stacyjke pięścią... uwierzcie mi że powiedzenie "jak ręką odjął" sprawdziło sie w 100%... mam spokój... pali kiedy tylko chce.... potraktuj wiec twoje DINO jak ruski czołg.. jak nie pali to mu przywal :-) a jak nie to pierw dobry (taki z komputerem) a jak nie da rady to niestety serwis.

Gość benio36

ja miałem przygode z immo jakis czas temu... odpalałem za któryms razem...czasem kilkanascie prób i tak przez kilka dni... czytałem i czytałem... wszelkie resety nic nie dawały... bałem sie ze czeka mnie serwis i duzy wydatek. Ktos pisal ze czasem w stacyjce coś nie łączy... więc pewnego popołudnia, rozkręcięłm plastiki pod kierownica i poruszałem wszystkimi kablami i kostkami... a w końcu przypier.....łem dosc mocno w stacyjke pięścią... uwierzcie mi że powiedzenie "jak ręką odjął" sprawdziło sie w 100%... mam spokój... pali kiedy tylko chce.... potraktuj wiec twoje DINO jak ruski czołg.. jak nie pali to mu przywal :-) a jak nie to pierw dobry (taki z komputerem) a jak nie da rady to niestety serwis.

Witam,morze to i jest jakiś sposób,jak na razie u mnie pomogło całkowite wypięcie kompa na dobę.Co do resetów poprzez wyjmowanie bezpieczników czy też w inny sposób to masz rację u mnie też się nie sprawdziło.Jak się problem zacznie powtarzać to najpierw pochodzę kilka dni wcześniej na siłkę żeby efekt był 100%-wy! Pozdrawiam.

Gość tino2003

Walenie pięścią w okolice stacyjki faktycznie pomaga gdyż tam umiejscowiona jest antena od immobilaizera, która prawdopodobnie z jakiegoś powodu traci swoje właściwości odbiorcze sygnału z kluczyka.

Z pół roku temu zaprzyjaźniony mechanik wyciągnął mi ten chip z kluczyka i przytwierdził go na stałe chyba do tej anteny, problem do tej pory się nie pojawił. Wiem, że w tym momencie auto nie jest chronione, ale nie jest ono też jakimś kąskiem dla złodzieja ;)

Witam,dziś podczas jazdy zapaliła mi się kontrolka immobilisera a zaraz za tym wyłączyło mi radio i wyskoczył napis SECURE- po kilkukrotnym przekręceniu kluczyka kontrolka immo przestała świecić ale secure nadal wyskakuje i radyjko nadal nie działa.tino2003 napisz jak wygląda i w którym miejscu dokładnie się znajduje ta antena immobilisera przy stacyjce bo wyczytałem,że radio jest powiązane z immobiliserem.

• 5 miesięcy temu...

Witam!!! A nie pomaga to

Immobiliser NATS

(Nissan Anti-Theft System)

Immobiliser NATS uniemożliwia uruchomienie

silnika bez użycia kluczyka z odpowiednio

zaprogramowanym elektronicznym kodem

rozpoznawczym.

Jeżeli mimo użycia właściwego kluczyka silnik

samochodu nie daje się uruchomić z powodu

zakłóceń radiomagnetycznych wówczas

należy:

1. Pozostawić kluczyk w stacyjce w pozycji

ON przez około 5 sek.

2. Przekręcić kluczyk do pozycji OFF i zaczekać

około 5 sek.

3. Powtórzyć raz jeszcze kroki 1 i 2

4. Odseparować kluczyk stacyjki od innych

kluczy i „pilotów” noszonych na jednym

kółku i uruchomić silnik.

Pozdrawiam

• 2 miesiące temu...

Walenie pięścią w okolice stacyjki faktycznie pomaga gdyż tam umiejscowiona jest antena od immobilaizera, która prawdopodobnie z jakiegoś powodu traci swoje właściwości odbiorcze sygnału z kluczyka.

Mnie się tak porobiło, że z kluczyka mogę auto zamknąć ale otworzyc już nie ! Czy to może być związane z bezpiecznikiem czy coś innego?

kolego benio a czy podczas tego jak nie odpalał to po włączeniu zapłonu normalnie Ci check engine się włączał czy wogóle? bo moja n16 nie pali i świeci mi się immo, a check engine wogóle się nie załącza.. cały czas jest ciemny;/.. nie wiecie co może być przyczyną?

• 3 miesiące temu...

Witam.

Tez dopadł moją tinkę problem immo.

Po przekręceniu zapłonu kontrolka świeci się na ciągło.

Auto kręci - ale nie odpala.

Po wyjęciu bezpiecznika (nr. 20 z lewej strony kierownicy) - auto kręci, na moment odpala i gaśnie - kontrolka oczywiście się nie świeci.

Moje Tino to diesel 2,2 z 2001 roku.

Miałby ktoś jakąś poradę czy tylko "serwis" ???

• 1 rok później...

Witam.

Tez dopadł moją tinkę problem immo.

Po przekręceniu zapłonu kontrolka świeci się na ciągło.

Auto kręci - ale nie odpala.

Po wyjęciu bezpiecznika (nr. 20 z lewej strony kierownicy) - auto kręci, na moment odpala i gaśnie - kontrolka oczywiście się nie świeci.

Moje Tino to diesel 2,2 z 2001 roku.

Miałby ktoś jakąś poradę czy tylko "serwis" ???

Czy ktoś może rozwiązał ten problem, bo u mnie jest podobnie. Ni z tego ni z owego auto nagle nie pali. Aku naładowany, wszystko posprawdzane. Rozrusznik kręci, a auto nie pali. Ktoś może ma jakieś propozycje jak się do tego zabrać?

Edytowane przez paxmack

Sprawdź - na drugim kluczyku, baterie, metoda pięści w obudowę stacyjki /tam jest antenka-może brak styku a piąstka pomorze/.

Czy kontrolki przygasają? - sprawdź masę.

Właśnie nikt nie mówi o podstawowowej sprawie czy bateryjkę sprawdził? Bo może doszukujemy się dużych problemów a nie sprawdzamy od podstaw.

• 4 tygodnie później...

ja mam ten sam problem - kontrolka świeci czerwonym ciągłym światłem i d*pa nie idzie odpalić auta

problem rozwiązany kosztował mnie 350zł  zgubił kody  - na nowo wprowadzone :) mam nadzieję ze problem nie wróci

ja mam ten sam problem - kontrolka świeci czerwonym ciągłym światłem i d*pa nie idzie odpalić auta

problem rozwiązany kosztował mnie 350zł  zgubił kody  - na nowo wprowadzone :) mam nadzieję ze problem nie wróci

A czy będzie to wielkim problemem aby uzyskać od Ciebie odpowiedź na pytanie - jeśli zapytam gdzie i jak wprowadzono kody? czy znaleziono stare? czy może zaprogramowano całkowicie inne-nowe?

Dużo osób jest na forum. którzy pytają i chcą jak najwięcej porad, ale jak już zrobią lub dojdą do tego sami, to jakoś trudno od nich coś na ten temat "wyciągnąć".

Może to tajemnica?

Edytowane przez mirekg9
  • Upvote 1

A czy będzie to wielkim problemem aby uzyskać od Ciebie odpowiedź na pytanie - jeśli zapytam gdzie i jak wprowadzono kody? czy znaleziono stare? czy może zaprogramowano całkowicie inne-nowe?

Dużo osób jest na forum. którzy pytają i chcą jak najwięcej porad, ale jak już zrobią lub dojdą do tego sami, to jakoś trudno od nich coś na ten temat "wyciągnąć".

Może to tajemnica?

Może to tajemnica?

Nie to nie zadna takemnica  kupiłem w kwietmiu i przez 4 miechy nie miałem zdnych problemów ,nie odłączałem akumulatora - auto w garażu ,przez 4 dni stał a potem nie chciał opalić  kontolka Nats imob świciła było rozkodowane tak mi powiedział gość gdzie dałem samochód do naprawy  http://www.zumi.pl/2419752,PHU_Nisscar_Maciej_Morzynski,Bydgoszcz,firma.html#url    tylko naprawia Nissany na nowo wrowadził kody - 4 cyfrowy oczywiście mi go dał bo nie miłem - ale jaki powód ze mi sie rozkodowało tego nie wie ani ja - może pamięc nie trzyma - tzw płytka imob - naprawdę nie wiem - awaria usunięta ale przyczyna Nie - wolałę do niego niż serwisu bo by mnie skrojili i to mocno - pewnie podłączył lapka oprogramowanie sciągnął kod z netu i wpowadził potem synchronizował drugi kłucz - tak przypuszczam - ciężko o dobrego diagnostę - w cztery mięjcca dzwoniłem to sie bali i scemniali a to że nie mają softu albo tylko VW audi itd - d*pa nie fachowcy - Na razie jest git mam nadziję ze bedzie tak bardzo długo - sory że zawiele nie pomogłem :) pozdrawiam

oprogamowanie  czterocyfrowy kod i synchronizacja dwóch kuczy  a jaka była przyczyna rozkodowania tego nie wie On ani ja serio - mam nadzieje że to sie nie powtórzy jak nie IMOB do wymiany - kod 4 -cyfrowy dostałem - pewnie sciągnął z netu - sory że za wiele nie pomagłem jakby co to na gg 11149888

Edytowane przez arni1774