Gość Quarn Opublikowano 15 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2011 Witam. Mam maly problem z radiem a objawia sie to tak ze w miescie ktorym mieszka wszystko odbiera w miare w porzadku a wyjade gdziekolwiek dalej nawet 3km za miasto i juz radio przestaje odbierac sa zaklucenia i wkoncu gubi calkowicie. Sprawdzalem dzisiaj przewody antenowe masowanie jest albe niema polaczenia od anteny na dachu do zlaczki przy radio prawdopodonie jest kabel urwany albo sie ulamal. I mam do was pytanie czy ktos wie ktoredy idzie przewod antenowy czy dolem progiem czy gora? duzo by mi to pomoglo bo bym go sobie wyciagnol i ewentualnie wstawil nowy a niechce calego boku rozwalac i go szukac . Z góry dziekuje za pomoc. Dodam tylko ze to Nissan Primera P11 2.0TD sedan z 1997 roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość teflon9 Opublikowano 15 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2011 Witam. Mam maly problem z radiem a objawia sie to tak ze w miescie ktorym mieszka wszystko odbiera w miare w porzadku a wyjade gdziekolwiek dalej nawet 3km za miasto i juz radio przestaje odbierac sa zaklucenia i wkoncu gubi calkowicie. Sprawdzalem dzisiaj przewody antenowe masowanie jest albe niema polaczenia od anteny na dachu do zlaczki przy radio prawdopodonie jest kabel urwany albo sie ulamal. I mam do was pytanie czy ktos wie ktoredy idzie przewod antenowy czy dolem progiem czy gora? duzo by mi to pomoglo bo bym go sobie wyciagnol i ewentualnie wstawil nowy a niechce calego boku rozwalac i go szukac . Z góry dziekuje za pomoc. Dodam tylko ze to Nissan Primera P11 2.0TD sedan z 1997 roku. Też przymierzam się do takiej wymiany i nie mam odpowiedzi na Twoje pytanie. Na razie kupiłem antenę z kablem, podłączyłem do radia, a sam mały maszt umieściłem pod schowkiem blisko nadmuchu. I działa bez zakłuceń. Oczywiście jest to tymczasowe rozwiązanie. Powstrzymuje mnie jedynie rozbieranie tapicerki dachu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Quarn Opublikowano 15 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2011 No to pewnie u mnie bedzie kabel ulamany . Ktos musi wiedziec ktoredy to idzie Podsufitka nie jest taka trudna do sciagniecia tylko musze wiedziec ktoredy to idzie bo moze cos innego wymysle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweleknowakowski Opublikowano 15 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2011 podsufitkę i tak musisz zerwać żeby podłączyć nowy kabel do anteny, więc wtedy wszystko się okaże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Quarn Opublikowano 15 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2011 Niekoniecznie bo moze kabel byc ulamany nizej gdzie isc tylko podmienie ten kabel i bedzie ok jak nikt nie bedzie wiedzial to juz zaczne od podsufitki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekS25 Opublikowano 16 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2011 (edytowane) No to pewnie u mnie bedzie kabel ulamany . Ktos musi wiedziec ktoredy to idzie Podsufitka nie jest taka trudna do sciagniecia tylko musze wiedziec ktoredy to idzie bo moze cos innego wymysle Fabrycznie kabel jest puszczany prawą stroną (siedząc w aucie) nad podsufitką i nad drzwiami a z lewej strony idzie kabel od wzmacniacza antenowego; na oba kable są specjalne spinki trzymające. Trzeba odchylić podsufitkę uważając przy tym bo lubi się załamywać. Edytowane 16 Maja 2011 przez SlawekS25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Quarn Opublikowano 17 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2011 Jescze raz zeby uporzadkowac. Jak siedze na miejscu kierowcy to prawy pod gora nad slupkiem tak? a po lewej stronie jakis kabel 2 od wzmacniacza tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekS25 Opublikowano 17 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2011 Jescze raz zeby uporzadkowac. Jak siedze na miejscu kierowcy to prawy pod gora nad slupkiem tak? a po lewej stronie jakis kabel 2 od wzmacniacza tak? Dokładnie tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bunio.11 Opublikowano 22 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2011 A co to jest ten wzmacniacz antenowy, do czego słuzy i do czego jest podpięty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nice-wawa Opublikowano 22 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2011 A co to jest ten wzmacniacz antenowy, do czego słuzy i do czego jest podpięty? Troszkę dziwne pytanie zadałeś , jak byś się tym choć troszkę tematem zainteresował lub sam pomyślał to byś tego pytania nie zadał . Po co się montuje wzmacniacze głośników w samochodach co mają na celu ? Jak sobie odpowiesz na powyższe pytanie to myślę że sobie poradzisz po co jest montowany wzmacniacz anteny . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bunio.11 Opublikowano 24 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2011 To może inaczej, gdzie sie znajduje ten wzmacniacz antenowy i gdzie jest podpiety, bo z anteny wychodzi jeden kabel? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nice-wawa Opublikowano 24 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2011 Zdejmowałeś tapicerkę podsufitkę tam gdzie jest antena zamontowana do dachu ? Jak odchodzi tylko kabel koncentryczny to znaczy że brak jest wzmaczniaca . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bunio.11 Opublikowano 25 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2011 Zdejmowałem, wymieniłem antene oraz cały kabel do radia i nie dopatrzyłem sie tam innego kabla, stąd było moje pytanie, gdzie może znajdować sie ten wzmacniacz i jak jest podpięty. A wymianę przewodu i anteny robiłem ponieważ słabo radio mi odbierało, w mieście jeszcze jak cie mogę ale na obrzeżach jest słabo. Teraz może jest troche lepiej ale szału nie ma. Zakładałem inne radio i było to samo, sam nie wiem, może po prostu tak ma być. W każdym razie dzięki za pomoc!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nice-wawa Opublikowano 25 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2011 (edytowane) To znaczy że miałeś antenę bez wzmacniacza . Możesz jeszcze dodać wzmacniacz-antenowy http://allegro.pl/wzmacniacz-antenowy-abasco-16db-setki-sprzedanych-i1670048404.html Edytowane 25 Czerwca 2011 przez nice-wawa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bunio.11 Opublikowano 27 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2011 Dzięki za linka, na pewno kupie i założe, dam znać jakie będą efekty, pozdrawiam!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adambyw Opublikowano 6 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2011 A jaki jest gwint do bata w P11.144 kombi? Mam założonego jakiegoś kikuta i mnie drażni.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nice-wawa Opublikowano 7 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2011 (edytowane) gwint M5 Edytowane 7 Lipca 2011 przez nice-wawa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bunio.11 Opublikowano 30 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2011 Założyłem wzmacniacz i jest gorzej niż bez niego, nie wiem czy jest wadliwy czy nie, źle go nie założyłem bo nie da sie go źle podpiąć, a za 13zł nie chce mi sie z nim bujać i użerać ze sprzedawcą, także chyba powędruje na śmietnik ten wzmacniacz!!! Ponowie jeszcze raz pytanko: czy ktoś orientuje się gdzie zamontowany jest wzmacniacz antenowy od radia w p11 2.0 przed liftem? Doszukałem sie w końcu kabla w podsufitce wzmacniającego sygnał, kupiłem oryginalną (używaną) antene do primery, podpiąłem i ciągle jest bryndza, marnie odbiera!!! dodam że kabel antenowy do radia założyłem nowy, na innym radiu jest to samo. Może przy tym wzmacniaczu kabel jest urwany albo trzeba go wymienić? Ale nie wiem jak do niego się dobrać? Jak ktoś sie orientuje to proszę o pomoc! Z góry dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekS25 Opublikowano 1 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2011 (edytowane) Założyłem wzmacniacz i jest gorzej niż bez niego.................. Podejrzewam, że jest tak samo jak u mnie - zakłócenia są od zapłonu. Do dziś nie wiem od czego i gdzie.. Występują tylko na włączonym silniku... Olałem temat i słucham w większości mp3. Edytowane 1 Grudnia 2011 przez SlawekS25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bestgenius Opublikowano 2 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2011 Witam , pozwolę sobie podpiąć się do tematu. Otóż , z powodu słabego odbioru dołożyłem do radia wzmacniacz sygnału nazywany chyba separatorem , gdy wyciągnąłem radio zauważyłem podpięty wzmacniacz pioneer gm-41a , zakładam , że działa ponieważ po przekręceniu kluczyka coś w nim pyknęło , ma on chyba wzmacniacz sygnału lecz z nim czy bez jest tak samo. Po założeniu separatora jest więcej stacji ( wcześniej eska słabo , rmf max słabo , zet ujdzie) ale odbiera słabiej niż bez niego. Myślę wzmacniacz w antenie , rozebrałem podsufitkę odkręciłem podstawę anteny od dachu i niewiem co dalej. do podstawy anteny wchodzą dwa kable , ale czy ją jakoś się rozbiera? Jak sprawdzić czy wzmacniacz w tej podstawie działa? SławekS25 też mam tak po przekręceniu kluczyka, myślę że to kondensator przeciwzakłóceniowy przy alternatorze lub inst. gazowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tymin Opublikowano 3 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2011 (edytowane) Antena ze wzmacniaczem nie ma przejścia od wtyku do pręta anteny. Należy najpierw sprawdzić na odbiorniku radiowym, czy w ogóle idzie zasilanie na wzmacniacz antenowy. Jeszcze raz powtórzę : nie należy mierzyć omomierzem przejścia pomiędzy wtykiem antenowym , a prętem anteny BO GO NIE MA ! Przy braku zasilania wzmacniacza antenowego (który jest modułem w przejściówce dachowej) radio albo odbiera tylko najsilniejsze stacje albo co chwila gubi sygnał. Edytowane 3 Grudnia 2011 przez tymin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekS25 Opublikowano 4 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2011 (edytowane) ..... SławekS25 też mam tak po przekręceniu kluczyka, myślę że to kondensator przeciwzakłóceniowy przy alternatorze lub inst. gazowa. Ja już tak miałem przed założeniem lpg a zakładałem we wrześniu, więc to raczej nie od tego... Edytowane 4 Grudnia 2011 przez SlawekS25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi