Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Licznik kilometrow....

Gość Darnok017
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Darnok017

Witam

Wpisałem się w starym temacie jednak nikt tam raczej nie zajrzał więc otwieram nowy.

Mam taki problem, otóż resetuje mi się licznik kilometrów i zegarek w almerze n16 po wyłączeniu zapłonu.

Gdy włączam zapłon znowu zaczyna liczyć kilometry od zera a zegarek wskazuje 1:00... i tak za każdym razem.

W czym tkwi problem?

Z góry dzięki za odpowiedź

prawdopodobnie w zasilaniu zegarów, sprawdź czy nei znika + po wyłączeniu kluczyka, było coś robione????

Gość Darnok017

Ale w jakim sensie nie znika + ?

Powiem tak... byłem u gazownika i założyli mi gaz... wszystko było w sumie ok, normalnie liczył i pamiętał kilometry.

Na drugi dzień rano pojawił się z tym problem.

Pozatym nic nie było robione

heeh czyli gazmen nie tu się wpiął + do instalacji

jaką masz instalację???

ale jaki masz sterownik do tego, STAG, BRC, LOVATO, OMEGAS????

jak masz sterownik diego G3 to czerwony lub czerwono zielony z szarej wtyczki od sterownika to jest + po stacyjce, sprawdź gdzie się wpiął

powinien być po stacyjce a jaki masz silnik???

choć z drugiej strony to co by musiał zrobic gazmen aby to tak działało??? ;) może cos przy okazji starabanił, zrób takie doświadczenie, wyłącz samochód i sprawdź czy się zeruje od razu czy dopiero po jakimś czasie, czyli jak wyłączysz i włączysz to czy jest wyzerowany czy trzyma, jak trzyma to odczekaj 20 minut, (czas po jakim sterownik przechodzi w uśpienie o ile dobrze pamiętam) jak wyzeruje to pojedź do Pana gazmena aby to poprawił,

Gość Darnok017

Odrazu moge Ci powiedzieć, że zeruje się po wyłączeniu silnika...

Potem włączam i wszystko liczy od nowa...

Tylko nie wiem czy wina leży w instalacji, bo tak jak mówie, wziąłem go od gazmena i wszystko było ok... dopiero na drugi dzień zaczęło się krzaczyć..

no to wygląda na to, że jakiś + do podtrzymania pamięci jest rozpiety, musisz wyjąć zegary i posprawdzać, a może coś sie wyluzowało po zakładaniu gazu aż wreszcie odpadło

Gość Darnok017

Ostatnio wyjmowałem zegary, żeby poprawić wskazówkę bo przekłamywał o 20km/h...

Moją uwagę przyciągnęła jedna rzecz.. z tyłu wisiał dwu pinowy kabel... w zegarach nie ma miejsca żeby go podpiąć.. może to jest to?

Chociaż jeśli to byłby ten kabel to raczej miałby jakieś swoje miejsce...

Pozatym w zegarach wszystko wygląda na ok... siedzą dwie kostki, cały układ scalony wygląda wporządku..

sprawdź czy ten kabel nei jest dołączany do kostki i zobacz czy jest tam zasilanie

Gość Darnok017

Ale mówisz do tej kostki od zegarów tak?

W sumie źle się wyraziłem bo to jest tak jakby dwu pinowa kostka..

A nie ma jakiegoś bezpiecznika, który odpowiada za podtrzymanie tego licznika?

bezpiecznik odpowiada za całe zegary, a masz podświetlenie zegarów po przekręceniu przełącznika ale bez kluczyka???

• 6 miesięcy temu...

A czy moze ktos wie jaka jest przyczyna ze podczas odpalania padl mi akumulator i wykasowaly sie kilometry tysieczne i setne ?w Nissan primera p 11 rok 1998 pojemnosc 2.0 140km benzyna+gaz

• 3 miesiące temu...

Witam, mam problem z podswietleniem zegarów a wlaściwie z podświetleniem tego licznika co pokazuje kilometry ,temper.i godz.(Nissan Almera N16 2001r.) Wszystkie zegary są podświetlone oprucz tego.Dzisiaj wymontowałem licznik sprawdziłem wszystko jest ok ,a jednak nie podświetla.W tym liczniku co wskazuje kilom. godz. i temp. są inne żarówki (takie małe) niż podświetlenie obrotomie. i prędkosciom. paliwa i temp. Jaka może być przyczyna????? że te małe nie świecą?????Pozdrawiam Arek.