krajesiak Opublikowano 29 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2011 Mam do Was pytanie, czy przy wymianie oleju w skrzyni wlać 75W85 tak jak zaleca producent w instrukcji, czy można wlać zamiast tego 75W90 ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość cinio Opublikowano 29 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2011 A czy producent wogole zaleca wymiane oleju w skrzyni? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krajesiak Opublikowano 30 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2011 Uważasz, że olej w skrzyni się nie zużywa? Tak samo po kilkudziesięciu tys. km jest przepracowany. Niektórzy produceni nie zalecają wymiany żeby zarobić na serwisie... Czytałem w instrukcji, producent zaleca wymianę co 60 tys. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelsalata Opublikowano 1 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2011 A Opel swego czasu wymyślił, że w silnikach wymienia się olej co 30.000 km... i co - z silników porobiły się fontanny. Ci co bardziej rozsądni wymieniali na swój rachunek olej co 10.000 - 15.000 i pewnie mają spokój do dziś. Warto tylko dokładnie dowiedzieć się co za olej tam trzeba lać. W Hondzie np. miałem taki trik, że albo hondowski MTF dostępny w Aso za 80 PLN/litr wymieniany co 80.000 km, albo wymieniany co 50.000 km PÓŁSYNTETYK SILNIKOWY 10W40 Sprawdzałem w pięciu różnych warsztatach, czy to co wyczytałem w necie to prawda. Zawsze z wielkim zdziwieniem mówili, żeby lać silnikowy, a nie przekładniowy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krajesiak Opublikowano 2 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2011 To kojarze ze w hondach lano zwykly silnikowy, producent poleca 75W85 wiec taki kupilem, CASTROL SMX-S 75W85 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelsalata Opublikowano 2 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2011 No to ja chyba też przed wakacyjnymi wyjazdami wymienię olej w skrzyni. Nie wiem czy i kiedy poprzedni właściciel tam zaglądał, a przebieg mam 140.000 km. Obejrzę jeszcze książkę serwisową, bo ma kompletną aż do roku 2009, może tam będzie wpis o tym. Na szczęście w silniku mam olej prawie nówka, na bagnecie patrzyłem to kolorek ma jak świeży miodek :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krajesiak Opublikowano 4 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2011 Niektorzy pisza ze musieli wyminiac skrzynie po wymianie oleju. Z czym to sie wiąże? Żeby nie ryzykować kupiłem dokładnie taki olej jak zaleca producent (75W85) , mam nadzieje, że nie bedzie lipy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelsalata Opublikowano 4 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2011 Pisz od razu jak wrażenia po jakimś przebiegu, jak go rozjeździsz przez te dajmy na to 1000 km... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krajesiak Opublikowano 19 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2011 Olej wymieniony przeszlo pareset km temu, biegi chodza na pewno ciszej i chyba troche lzej - mam nadzieje ze to nie efekt placebo. Jak spuszczalem olej widac bylo ze jest troche przepracowany i rozni sie od tego nowego. Weszlo ponad 3l. Polecam wymiane, na pewno nie zaszkodzi. Zastosowalem to co poleca producent czyli 75W85 Castrola SMX-S. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.