JACKO29 Opublikowano 4 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2011 Brnąc dalej w tych dywagacjach,zapędzamy się w kozi róg...niedługo aby wsiąść do ciężarówki,będziecie kopać pod nią dół ,albo odkręcać koła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dar1962 Opublikowano 4 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2011 sądzę,że ten pomysł z gotowym podnóżkiem, który gdzieś wyszperał kolega dbdariusz jest chyba najprostszy, więc najlepszy - jak zresztą wszystkie proste rozwiązania :rofl: :rofl: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ranger Opublikowano 4 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2011 (edytowane) Faktycznie nieco zabrneliśmy w tych rozważaiach, ale to tylko świadczy o tym, że właściciele Note oprócz dobrego gustu mają także fantazję :) . Wspomianłem wcześniej o długości siedzisk zainspirowany artykółem z ostatniego Motoru, gdzie porównano Note z konkurentami: Hondą Jazz, Kia Venga, i jakimś Subaru (nie pamiętam). W Note zwrócono uwagę na rekordowo długie siedziska w stosunku do konkurencji. Oczywiście bezpośrednio wpływa to na wygodę i komfort, jednakże dla osób niskiego wzrostu - a w szczególności dzieci, może to powodować pewne problemy o których wspominałem w moim porzednim poście. Podłożenie czegoś pod plecy czy nogi wydaje się najprostrzym i najlepszym rozwiązaniem - co lepsze trzeba ocenić samemu. Edytowane 4 Czerwca 2011 przez ranger Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dar1962 Opublikowano 4 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2011 (edytowane) to subaru nazywa się Trezia i jest budowane na bazie Toyoty Verso-S różniąc się od niej praktycznie tylko znaczkiem na kierownicy (czyli takiego mikrovana zrobionego z Yarisa) i wypadło dość blado w tym porównaniu mimo,że to jeszcze gorąca bułeczka Edytowane 4 Czerwca 2011 przez Dar1962 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ranger Opublikowano 5 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2011 to subaru nazywa się Trezia i jest budowane na bazie Toyoty Verso-S różniąc się od niej praktycznie tylko znaczkiem na kierownicy (czyli takiego mikrovana zrobionego z Yarisa) i wypadło dość blado w tym porównaniu mimo,że to jeszcze gorąca bułeczka A wydawać by się mogło, że sokoro to Toyota to będzie lepiej niż np. Nissan. To już chyba drugie porównanie, gdzie Toyota przegrała z Nissanem (Quashqai vs RAV4). Note uległ w tym porównaniu drobiazgami typu wymiary. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
was79 Opublikowano 6 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2011 to subaru nazywa się Trezia i jest budowane na bazie Toyoty Verso-S różniąc się od niej praktycznie tylko znaczkiem na kierownicy (czyli takiego mikrovana zrobionego z Yarisa) i wypadło dość blado w tym porównaniu mimo,że to jeszcze gorąca bułeczka Byłem na prezentacji Verso-S (był grill za free dla zaproszonych ). Nie wróżę temu modelowi kariery. Powód jest prozaiczny, cena 56-57 tys. To niestety przegięcie. Poza tym autko fajne, a toyota po prostu daje ostatnio czadu z...kierownicami powaga, takich dobrych to dawno nie spotkałem i to niemal w każdym modelu. Mięsiste, małe, konkretnie obszyte skórą, aż się chce odpalić bryke i odjechać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arek_sosnowiec Opublikowano 6 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2011 Byłem na prezentacji Verso-S (był grill za free dla zaproszonych ). Nie wróżę temu modelowi kariery. Powód jest prozaiczny, cena 56-57 tys. To niestety przegięcie. Poza tym autko fajne, a toyota po prostu daje ostatnio czadu z...kierownicami powaga, takich dobrych to dawno nie spotkałem i to niemal w każdym modelu. Mięsiste, małe, konkretnie obszyte skórą, aż się chce odpalić bryke i odjechać Kiedyś stał jeden w Silesii. Nawet przez chwilę myślałem że to Note 2 . Fajne autko z wyglądu, ale cena rzeczywiście za wysoka. Przynajmniej jak na nasz rynek. W końcu to ciągle autko klasy B. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ranger Opublikowano 6 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2011 Ale niestety autko w wielu aspektach przegrało z Note - jest podobno głośniejsze w środku, plastiki nie powalają itp. Cóż - wygląd to nie wszystko . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arek_sosnowiec Opublikowano 6 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2011 jest podobno głośniejsze w środku No to musi być bardzo głośno. Przecież Note (a przynajmniej te bez poprawek Jacko ) to dość kiepsko wyciszone auto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ranger Opublikowano 6 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2011 No to musi być bardzo głośno. Przecież Note (a przynajmniej te bez poprawek Jacko ) to dość kiepsko wyciszone auto. Powiedzmy otwarcie, że tak, ale w górnym zakresie obrotów. Dodatkowo modele po FL są odrobinę lepiej wyciszone. Nie zmienia to faktu, że pomiary głośności przeprowadzone przez redaktorów Motoru wykazały wyższość Nissana nad Subaru. No, ale tam jest inny silnik - mocniejszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arek_sosnowiec Opublikowano 6 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2011 (edytowane) Dodatkowo modele po FL są odrobinę lepiej wyciszone. Tego nie mogę potwierdzić. Miałem okazję pojeździć takim z 2010 r. przez kilka dni i nie zauważyłem różnicy (oczywiście to moje subiektywne odczucie, nie potwierdzone żadnymi pomiarami. Za to potwierdzone przez moją rodzinkę). To co było na plus w modelu po lifcie to (wg mnie): 1. lepszy wyświetlacz komputera, 2. tylne lampy były delikatnie przyciemnione (ładniej wyglądają). Edytowane 6 Czerwca 2011 przez arek_sosnowiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ranger Opublikowano 6 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2011 Temat dość łatwo zweryfikować. Zobacz czy masz u siebie wykładzinę dzwiekochłonną na grodzi komory silnikowej i na masce silnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arek_sosnowiec Opublikowano 6 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2011 (edytowane) Na masce jest na pewno, na grodzi nie wiem. Jak będę jechał to zajrzę, nie mniej jednak wierz mi lub nie - różnicy w tym względzie nie było. Porównywane auta to: Acenta 2008 r. przebieg 35000 km z Acenta 2010 r. z przebiegiem ok. 17000 km. Podkreślam - miernikiem w tym teście było moje ucho, co nie zmienia faktu, że różnicy na plus lub minus obu stron nie słyszałem. Edytowane 6 Czerwca 2011 przez arek_sosnowiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ranger Opublikowano 6 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2011 W porządku, w porządku . Tak jedynie słyszałem - nie będę nic przesądzał. Jeździłem wieloma samochodami i zwracałem uwagę na głośność czyli wyciszenie wnętrza. Note mistrzem wyciszenie nie jest - to fakt, ale nie jest też z nim źle. Są auta lepiej wyciszone ale i też gorzej. Spokojnie sobie wyobrażam, że samochód może być głośniejszy od Note. Przyrównuję oczywiście do mojej wersji po FL z 2010. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arek_sosnowiec Opublikowano 10 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2011 Sprawdziłem, w moim wykładzina na masce jest, na grodzi natomiast nie ma. Zdanie jednak podtrzymuję. Słyszalnej różnicy brak. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dbdariusz Opublikowano 10 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2011 heh... dyskusja troche odbiega od tematu.... no ale to nic Ja przyznam się, że notka mam niewiele tj 2 tygodnie. I wiecie co wam powiem? Z dnia na dzień mam odczucie, że silnik chodzi głośniej Przyznam, że wcześniej miałem benzyne no i miałem świadomość że diesel chodzi głośniej, ale jednak porównując do np peugota 307 którym chwile prowadziłem, to Note mógłby być lepiej wyciszony. Najgorsze wg mnie w tym wszystkim jest to dość mocne szarpnięcie przy gaszeniu silnika. Dodam że mam acenat z 2006 roku. Raz gdzieś ktoś pisał o wyciszaniu samochodu. Patrzyłem pod maske i jest tam jakiś dywanik ... mam rozumieć, że próba w prosty sposób wyciszenia nie ma szans? (np. dokupując kolejny dywanik) ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamilus7 Opublikowano 11 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2012 Witam, ponieważ mój Notek jest teraz daleko ode mnie, może jest w stanie Ktoś mi napisać jaka jest szerokość i długość siedziska fotela kierowcy? Z góry dziękuję, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JACKO29 Opublikowano 11 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2012 (edytowane) heh... dyskusja troche odbiega od tematu.... no ale to nic Ja przyznam się, że notka mam niewiele tj 2 tygodnie. I wiecie co wam powiem? Z dnia na dzień mam odczucie, że silnik chodzi głośniej Przyznam, że wcześniej miałem benzyne no i miałem świadomość że diesel chodzi głośniej, ale jednak porównując do np peugota 307 którym chwile prowadziłem, to Note mógłby być lepiej wyciszony. Najgorsze wg mnie w tym wszystkim jest to dość mocne szarpnięcie przy gaszeniu silnika. Dodam że mam acenat z 2006 roku. Raz gdzieś ktoś pisał o wyciszaniu samochodu. Patrzyłem pod maske i jest tam jakiś dywanik ... mam rozumieć, że próba w prosty sposób wyciszenia nie ma szans? (np. dokupując kolejny dywanik) ? Nie wiem jak jest to wyciszone w dieslu,ale mogę się ciupnąć że cała rynienka z podszybia jest bez wygłuszenia,a to ważne,bo jest ona z cienkiej blachy,a za nią jest przegroda też nie wygłuszona za deską ,stąd jest głośno. Edytowane 11 Czerwca 2012 przez JACKO29 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi