Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Micra 1,5 DCI (K12) silnik

hizel

Rekomendowane odpowiedzi

Szukam informacji na temat tego silnika, spalanie, jego niezawodność lub ewentualnie co się w nim psuje i ogólnie czy warto kupić Micre z takim silnikiem. Czy w tym silniku występuje słynny filtr cząstek stałych?

Szukam informacji na temat tego silnika, spalanie, jego niezawodność lub ewentualnie co się w nim psuje i ogólnie czy warto kupić Micre z takim silnikiem. Czy w tym silniku występuje słynny filtr cząstek stałych?

Filtra nie ma.co do reszty to zależy od rocznika i wersji(jest ich sporo)Silnik bardzo oszczedny.

Samochód jest z 2005 roku w opisie 1,5DCI nic więcej. A co z usterkami w tym silniku czy często się psują? Ponoć to francuski wynalazek. Czy przy przebiegu ok 90 tyś. trzeba coś robić z sinikiem?

Gość tomkoziolek

Może powiem kilka słów na temat Micry K12 z silnikiem 1,5 DCI. Po pierwsze faktycznie silniczek oszczędny ( żona jeździ nim 2 lata ) przez cały czas po mieście spalanie zimą i latem ( teraz na klimie ) średnio 5,4 l/100km. Autko ma zryw taki jak moja firmowa Jetta z silnikiem 1,9 TDI. Te motory wychodziły w dwóch wersjach mocowych. Problem z tym motorem to przede wszystkim - wtryski ,łącznie z pompą wtryskową a to też zależy na jakim paliwie jeździł poprzedni właściciel oraz marki wtrysków. Z tego co słyszałem to padają Delphi ( na szczęście ja tego na razie nie doświadczyłem). Dodatkowo rozrząd na pasku , koniecznie wymienić przy 90.000 km. Powiem tak - ogólnie auto z tym silnikiem bardzo wdzięczne , trochę głośny ale da się wytrzymać. To też zależy jak się trafi.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...