Gość mawasz Opublikowano 1 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2011 Hi Nie działa mi spryskiwacz szyby przedniej. Nie słyszę silniczka i nie zawsze uruchamiają mi się wycieraczki gdy włączam spryskiwacz szyby przedniej. Mogę mieć uszkodzony/spalony silniczek lub bezpiecznik. Silniczek wiem jak znaleźć, ale mam problem z bezpiecznikiem. Gdzie się znajduje bezpiecznik spryskiwacza? To jest ten sam od wycieraczek szyby przedniej? Jeżeli jak włączam spryskiwacz i nie zawsze uruchamiają się wycieraczki to przyczyną mogą być brudne styki w włączniku wycieraczek? Jak się do nich dobrać? Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość bioder Opublikowano 1 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2011 Niesprawna pomka, bezpiecznika nie ma /ja takiego nieznalazłem/ sprawdz pomke przekładając weżyk z silnczka tylniej szyby, /ja juz z pół roku jeżdze na zamienionym wężyku, mam silniczek nowy ale na kablu nie mam zasilania i nie mam czasu sie tym zająć/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość freunds Opublikowano 1 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2011 (edytowane) Problemem również może być przełącznik. A i bezpiecznik musi być, wcale bym się nie ździwił jak by był też przekaźnik. Edytowane 1 Czerwca 2011 przez freunds Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Santoryn Opublikowano 14 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2011 Z tego co wypatrzyłem w swojej Almie N15 Hb to tylny spryskiwacz ma swoją pompkę i oprócz bezpiecznika nr 9 nie jest sterowany przez przekaźnik - wnioskuję że coś będzie nie tak z wyłącznikiem na kierownicy lub kablami zasilającymi. To tak gdyby ktoś szukał w archiwum tego problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hape222 Opublikowano 16 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2012 (edytowane) odkopuje temat, wczoraj wsiadam do auta i przestały działać spryskiwacze przód + tył wycieraczek, oba naraz płyn mam zimowy ze statoila z domieszka propanolu na zima zeby nie zamarzł jak rok temu w n15 są 2 pompki spryskiwaczy (przednia + tylna), czyżby obie padły naraz? bezpieczniki sprawdzone, jeżeli chodzi o wycieraczki i spryskiwacze, to w n15 są tylko bezpieczniki od przednich i tylnych wycieraczek, od spryskiwaczy nie ma, lub nie mogę znaleźć. Na dworze jest +8 st., wiec nic nie zamarzło. Ktoś ma może jakaś pomocną radę, co sprawdzić, co zrobić, czy odrazu za wymianę pompęk się brać? pzdr Edytowane 16 Grudnia 2012 przez and_pec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smok_DW Opublikowano 16 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2012 Jak by padly dwie pompki naraz to bylby cud. Sprawdz czy jest napiecie na kablach pompki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hape222 Opublikowano 16 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2012 Aby dojść do pompek to muszę zdjąć błotnik prawy przód, koło lewe - patrzyłem od góry i pompek nie widziałem. Domyślam się że obie pompki są w okolicach zbiornika na płyn. Dobry kierunek poszukiwań, jeśli błędny - poprawcie ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość LukaszG Opublikowano 18 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2012 Zdejmujesz tylko błotnik (plastik) od strony zbiorniczka i skręcasz przednie koła tak, aby nie przeszkadzały. Pompki są na dole zbiorniczka. Dwie raczej nie padły na raz ale sprawdzić możesz łatwo - woltomierzem na złączach przy pompkach. Bezpieczników osobnych nie ma ale z gdzieś mi "mignęło", że to te same co do wycieraczek... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
s3bo Opublikowano 3 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2013 To ja się również podepnę. Przestał mi działać silniczek przednich spryskiwaczy więc przepiąłem wężyk do tylnego i spryskiwacze teraz dają super ale problem w tym, że cieknie mi z tego nie działającego silniczka. Jak to wymontować ? pomoże ktoś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mirekg9 Opublikowano 3 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2013 Ale to cieknie z obudowy silniczka? Czy z otworku z którego zdjąłeś wężyk? Jeśli z otworku, czyli miejscu po poprzednim wężyku, to wystarczy założyć kawałek nowego wężyka z 5cm i koniec wężyka podgrzać zapalniczką i zacisnąć kombinerkami. Czyli po prostu zaślepić go. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
s3bo Opublikowano 3 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2013 (edytowane) plastik przy otworku mi pękł i nie da rady na to założyć wężyka więc wkręciłem w niego śrubkę z kawałkiem gumy i jest ok - stamtąd nie cieknie. Wygląda na to, że leje spod tej uszczelki Edytowane 3 Marca 2013 przez s3bo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mirekg9 Opublikowano 4 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2013 To sam musisz coś kombinować. Może wyjąć silniczek i kupić nowy. Jeśli nawet byś chciał uszczelniać stary silniczek, to i tak musisz go wyjąć i np. przyklejać, ale zbiorniczki są dość drogie, więc nie wiem czy jest sens kleić stary silniczek-uszczelkę do zbiorniczka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
s3bo Opublikowano 24 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2013 ok wymontować to trzeba na siłę, zamontować też kupiony zamiennik za 20zł na allegro i wszystko śmiga pięknie. Tylko można się trochę najeść nerwów przy montażu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi