Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[N15] Spryskiwacz - bezpiecznik?

Gość mawasz
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Hi

Nie działa mi spryskiwacz szyby przedniej.

Nie słyszę silniczka i nie zawsze uruchamiają mi się wycieraczki gdy włączam spryskiwacz szyby przedniej.

Mogę mieć uszkodzony/spalony silniczek lub bezpiecznik. Silniczek wiem jak znaleźć, ale mam problem z bezpiecznikiem.

Gdzie się znajduje bezpiecznik spryskiwacza? To jest ten sam od wycieraczek szyby przedniej?

Jeżeli jak włączam spryskiwacz i nie zawsze uruchamiają się wycieraczki to przyczyną mogą być brudne styki w włączniku wycieraczek?

Jak się do nich dobrać?

Pzdr

Niesprawna pomka, bezpiecznika nie ma /ja takiego nieznalazłem/

sprawdz pomke przekładając weżyk z silnczka tylniej szyby, /ja juz z pół roku jeżdze na zamienionym wężyku, mam silniczek nowy ale na kablu nie mam zasilania i nie mam czasu sie tym zająć/

Problemem również może być przełącznik. A i bezpiecznik musi być, wcale bym się nie ździwił jak by był też przekaźnik.

Edytowane przez freunds

• 6 miesięcy temu...

Z tego co wypatrzyłem w swojej Almie N15 Hb to tylny spryskiwacz ma swoją pompkę i oprócz bezpiecznika nr 9 nie jest sterowany przez przekaźnik - wnioskuję że coś będzie nie tak z wyłącznikiem na kierownicy lub kablami zasilającymi. To tak gdyby ktoś szukał w archiwum tego problemu.

• 1 rok później...

odkopuje temat,

wczoraj wsiadam do auta i przestały działać spryskiwacze przód + tył wycieraczek, oba naraz

płyn mam zimowy ze statoila z domieszka propanolu na zima zeby nie zamarzł jak rok temu :)

w n15 są 2 pompki spryskiwaczy (przednia + tylna), czyżby obie padły naraz?

bezpieczniki sprawdzone, jeżeli chodzi o wycieraczki i spryskiwacze, to w n15 są tylko bezpieczniki od przednich i tylnych wycieraczek, od spryskiwaczy nie ma, lub nie mogę znaleźć.

Na dworze jest +8 st., wiec nic nie zamarzło.

Ktoś ma może jakaś pomocną radę, co sprawdzić, co zrobić, czy odrazu za wymianę pompęk się brać?

pzdr

Edytowane przez and_pec

Jak by padly dwie pompki naraz to bylby cud. Sprawdz czy jest napiecie na kablach pompki.

Aby dojść do pompek to muszę zdjąć błotnik prawy przód, koło lewe - patrzyłem od góry i pompek nie widziałem.

Domyślam się że obie pompki są w okolicach zbiornika na płyn.

Dobry kierunek poszukiwań, jeśli błędny - poprawcie !

Zdejmujesz tylko błotnik (plastik) od strony zbiorniczka i skręcasz przednie koła tak, aby nie przeszkadzały. Pompki są na dole zbiorniczka.

Dwie raczej nie padły na raz ale sprawdzić możesz łatwo - woltomierzem na złączach przy pompkach. Bezpieczników osobnych nie ma ale z gdzieś mi "mignęło", że to te same co do wycieraczek...

• 2 miesiące temu...

To ja się również podepnę. Przestał mi działać silniczek przednich spryskiwaczy więc przepiąłem wężyk do tylnego i spryskiwacze teraz dają super ale problem w tym, że cieknie mi z tego nie działającego silniczka. Jak to wymontować ?

20130302074.jpg

pomoże ktoś?

Gość mirekg9

Ale to cieknie z obudowy silniczka? Czy z otworku z którego zdjąłeś wężyk?

Jeśli z otworku, czyli miejscu po poprzednim wężyku, to wystarczy założyć kawałek nowego wężyka z 5cm i koniec wężyka podgrzać zapalniczką i zacisnąć kombinerkami. Czyli po prostu zaślepić go.

plastik przy otworku mi pękł i nie da rady na to założyć wężyka więc wkręciłem w niego śrubkę z kawałkiem gumy i jest ok - stamtąd nie cieknie. Wygląda na to, że leje spod tej uszczelki

Edytowane przez s3bo

Gość mirekg9

To sam musisz coś kombinować. Może wyjąć silniczek i kupić nowy.

Jeśli nawet byś chciał uszczelniać stary silniczek, to i tak musisz go wyjąć i np. przyklejać, ale zbiorniczki są dość drogie, więc nie wiem czy jest sens kleić stary silniczek-uszczelkę do zbiorniczka.

• 3 tygodnie później...

ok wymontować to trzeba na siłę, zamontować też :) kupiony zamiennik za 20zł na allegro i wszystko śmiga pięknie. Tylko można się trochę najeść nerwów przy montażu :)