Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Primera sprzet grajacy

Gość mody19933
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Gość mody19933

Witam jestem włascicielem primery p11 chciałbym mam seryjny zestaw audio,chciałbym zakupic jakies radio do 400zł,głosniki na tył do maxx 300 i cos do 250 na przod,niestety jestem w dziedzinie car audio laikiem,odrazu mowie ze nie planuje wrzucac jakis tub wzmacniaczy ,chce aby to w miare dobrze grało,słucham muzyki hip hop no i czasem jakies teschno house. prosze o jakies propozycje co do radia głosników

• 2 tygodnie później...

Podpinam się pod temat kolegi powiedzcie mi czy ktoś ma zestaw Boschmanna w Primerach, jako że nie wiem jak nagłośnienie gra w tych modelach chciałbym sobie zakupić oto taki zestaw, co sądzicie o tym

1 Głośniki Boschmann RV-6200XT + dystanse do P10

2 BOSCHMANN BOQ-12 600W WOOFER / 300mm + Skrzynia MDF

3 BOSCHMANN D-4986 USB 2.0 SD/MMC RDS EON AUX MP3

4 WZMACNIACZ PCH-9000Z

5 Dystanse MDF do P10

1 http://allegro.pl/boschmann-boq-12-600w-300-mm-glosnik-woofer-i1667325092.html

2 http://allegro.pl/obudowy-skrzynie-na-zamowienie-pod-twoj-glosnik-i1667202344.html

3 http://allegro.pl/boschmann-d-4986-usb-2-0-sd-mmc-rds-eon-aux-mp3-i1667780250.html

4 http://allegro.pl/dobry-bass-na-przod-twojego-auta-boschmann-160w-i1660711189.html

5 http://allegro.pl/dystans-mdf-nissan-primera-p10-1990-1995-redukcje-i1622323922.html

PS dzięki za podpowiedzi i odpowiedzi.

Witam, radio za tą cenę to kupisz bardzo fajne polecam ALPINE CDE-120RM za ok. 400zł jest ono z USB, na przód polecam zestaw głośników japońskich TEAC TE-CS500 w granicach 300zl, na tył POWERBASS S-6C w cenie ok 250zł są to 2 po 20cm, wzmacniacz BOSCHMANN PCH-6882 ma chyba 1200w wiec te głośniki powinny ładnie latać na takich podzespołach. I masz wtedy spory zapas ma wzmacniaczu, polecam tez wygłuszenie drzwi co się przyda żeby wszystko już było super, wygłuszenie z plexi 0,02 mm + gąbka wygłuszająca lub mata firmy App Boll za 5zł o wym. 50x25cm.

Kolego od primerki:)

przede wszystkim jesli chodzi o radio to dobra renome maja Alpine, Clarion, ja np lubie tony z radia sony, nawet takowe posiadam:) Mam takie na wymiane jesli by Cie interesowalo(z usb). Jesli chodzi o zestaw glosnikowy to w zaden sposob nie rozumiem Twojej polityki, by drozszy sprzet montowac z tylu, przeciez scena najwazniejsza jest z przodu!!! Dlatego lepiej zainwestuj w dobry sprzet odseparowany na przod ze zwrotnica, a na tyl wrzuc po prostu jakies glosniki koaksjalne dwu badz trojdrozne. ale bardzo wazne w naglosnieniu jest, by dobrze wygluszyc drzwi i zamontowac pierscienie z mdf-u pod glosnik. Wygluszyc bardzo dobrze jest tasma dekarska, na przednie drzwi powinna Ci wystarczyc 1 rolka 15cmx10m.Ostatnio wygluszalem Almere i Fusiona i starczylo. W castoramie kosztuje 68zl.

Jesli chodzi o glosniki to polecalbym Ci na przod:

-Morel Maximo 165 system( na allegro kosztuje 360 zl, mam znizki w sklepie elektrodor w Warszawie i kupilem je tam ostatnio za 260zl, graja naprawde ciekawie)

- Hertz HSK 165 lub ESK nie testowalem, mialem kiedys tylko basowe glosniki z tej serii w Almerce, potrzebuja dobrego wygluszenia by ladnie zagrac 270 lub 350zl

- HELIX B62C dobrze sprawdzaja sie pod samym radiem choc maja twardy bas 260zl

-POWERBASS s-6c bardzo przyjemny bas, miekki(z tego wzgledu ze membrana papierowa), piekne brzmienie z wysokotonowych glosnikow, ktore maja kopulke z jedwabiu, ale wytrzymalosc okolo 2 lata, ciezko znosi warunki w drzwiach(mi padly oba po 2 latach, w odstepie miesiaca:P slaba zwrotnica.250zl

U siebie mam zamontowane rainbowy F3, chyba cos okolo 700-800 zl ale graja pieknie:)

na tyl bym proponowal:

- POWERBASS S-652 - 180zl

- Hertz ECX 165 180zl

albo poszukal czegos tanszego nawet.

Nie chcesz podlaczac wzmacniacza, ale powiem Ci ze dobrze zagra gdy glosniki beda braly moc z wzmaka, to jest kolosalna roznica:) jakby cos to sprzedaje wzmacniacz jbl 75.4 z kablami nowymi:P

Gość sebsky123

Dokładnie, zgadzam się z kolegą wyżej...

Podstawa to dobry, odseparowany przód. Ja w sumie też się wziąłem za wymianę audio w swojej Primerce :)

Ja kupiłem też w Elektrodorze na Bródnie Morele Tempo 6 za 340 złotych (cena aż podejrzanie niska). To już jest fajny komplecik. Potem wymieniłem przewody głośnikowe na 1,5mm, bo wcześniejsze (widac, że było grzebane i wsadzone tylko tak aby grało) miały chyba 0,5. Teraz czekam na wzmacniacz, zamówiłem używanego Kenwooda z serii KAC za niecałe 200 złotych. Tobie też bym radził się rozejrzec za jakimś wzmacniaczem, bo akurat te głośniki mają taką charakterystykę, że pod samym radiem no... szału ni ma :)

Na koniec radio - też bym ci radził kupic jakąś używkę, najlepiej jakąś Alpinkę z serii CDA, ew jakiś wyższy model Pioneera, czy Clariona, również używany. Tamte radia grają zdecydowanie lepiej niż nowe.

Zresztą wejdź na jakiekolwiek forum car audio i przekonasz się, że nie warto opierac swojego nagłośnienia na kompomentach nowych, ale chińskiej produkcji.

Kolego, dokladnie, potrzebny jest wzmacniacz, jak maja grac takie glosniki dobrze, skoro w RMS-ie maja powiedzmy 90 wat, a na seryjnym radiu na wyjsciu masz powiedzmy 4x15 wat w RMS-ie?? poza tym jesli chodzi o kabelki, to 1.5mm daje sie do wysokotonowych, a 2.5 do basowych kolego, tym bardziej ze planujesz podlaczyc wzmacniacz:)

Jeżeli nie planuje się wzmacniacza w żadnym przypadku, należy szukać głośników, co mają 30 wat w rms (to i tak sporo). Ładnie grające i tanie głośniki to GMS lub Phonocar. Nie patrzeć na żadne 1200 Wat POMPO ani we wzmacniaczach, ani w głośnikach, bo te wartości są tak naprawdę bez najmniejszego znaczenia. Czym mniej rms pod samo radio, tym lepiej - głośniej, czyściej, wyraźniej i bez dużych przesterowań.

to czy bedzie glosniej zalezy od efektywnosci glosnika. jesli chodzi o WAT to akurat we wzmacniaczu sa bardzo wazne, ale jak we wszystkim, najbardziej miarodajna jest moc ciagla, chociaz niektorzy producenci i tak zawyzaja osiagi swoich zestawow. w takim przypadku gdybym mial szukac tanich glosnikow ktore maja tak niska moc a i jakosc nie za wysoka, wolalbym pozostac przy seryjnym zestawie. w kazdym zestawie wazne sa komponenty z ktorych zbudowany jest zestaw, czy w glosniku niskosredniotonowym czy wysokotonowym wazne z czegoi jest np membrana, kopulka... potem mamy odpowiednia jakosc, a wiadomo ze przewaznie im nizsza cena tym gorsza jakosc, PRZEWAZNIE to idzie w parze

nie bierz boszmanow mialem podobne kiedys w primerce gdy były orginalne chyba blaupunkta to lepiej grały chodz straciły troche zawieszenia po zamontowania boszmanow zaczełem słyszec tył jak gra chodz wczesniej przod wygłuszał tył a teraz mam almerke kupiłem GMS 120w i podobna sytłacja nie da sie wycisnac z nich dzwieku bo radio dalej jest za słabe jak juz pod samo radio to głosnik o niewielkiej mocy tak jak kolega pisał wyzej moze jakies inne orginały z innego auta beda przystosowane do gry pod samo radio

dziwna sytuacja, mam w Almerze zestaw z przodu Rainbow F3, nowy kosztuje ok700-800zl, ma chyba 90 badz 100 w RMSie i powiem Wam ze nie mam najmniejszych problemow, wazne zeby sprzet mial zwrotnice. z tylu zamontowalem tymczasowo w polke glosniki oryginalne z hondy accord z 2005 r i nie ma sytuacji ze tyl mi zakloca przod, drzwi sa bardzo dobrze wygluszone, glosniki graja ladnie, czysto, mocnym basem mimo duzej mocy i nic mi nie trzeszczy, predzej bedziesz chcial przytkac uszy niz uslyszysz trzaski, jesli ktos nie wierzy moge zaprezentowac, okolice warszawy, od strony wschodniej. dodam ze wszystko gra z oryginalnego radia Almy

Skuteczność też nie jest najważniejsza w głośności - suby RE Audio mają niską skuteczność, a zamieszanie masakryczne robią, zaś Hertz HSK niby wysoką, a jak dla mnie pod radiem i tak lipa(waty robią w tym wypadku swoje). Moc max we wzmacniaczach - szanujący się producenci nie podają tych wartości, bo i po co. Taki First pisze na wzmacniaczu 1800 Watts, a w teście wyciągnął 4 x 18 rms :rolleyes:

jesli chodzi akurat o Hertze, to zeby zagraly dobrym basem to potrzebuja naprawde dobrego wygluszenia, bez tego nie uslyszysz co potrafia. Skutecznosc swiadczy o tym ile db mozesz z nich "wycisnac". Ale w glosnikach basowych to akurat nie skutecznosc jest najwazniejsza, pasmo przenoszenia glosnika slyszalen dla naszego ucha, z czego wykonana jest konstrukacja, jaka ma membrane. Przyklad Powerbass S6-C maja papierowa membrane i zawieszenie z podwojnej impregnowanej pianki i maja 70 wat w rmsie, w porownaniu z helixem db ktore ma chyba ok 55 wat w rms i ma zawieszenie gumowe i ciezsza membrane,w aucie powerbass kladzie na kolana helixa, gra miekkim, przyjemnym i szybkim basem i to tylko np pod radiem, mimo duzej mocy.

jesli chodzi akurat o Hertze, to zeby zagraly dobrym basem to potrzebuja naprawde dobrego wygluszenia, bez tego nie uslyszysz co potrafia. Skutecznosc swiadczy o tym ile db mozesz z nich "wycisnac". Ale w glosnikach basowych to akurat nie skutecznosc jest najwazniejsza, pasmo przenoszenia glosnika slyszalen dla naszego ucha, z czego wykonana jest konstrukacja, jaka ma membrane. Przyklad Powerbass S6-C maja papierowa membrane i zawieszenie z podwojnej impregnowanej pianki i maja 70 wat w rmsie, w porownaniu z helixem db ktore ma chyba ok 55 wat w rms i ma zawieszenie gumowe i ciezsza membrane,w aucie powerbass kladzie na kolana helixa, gra miekkim, przyjemnym i szybkim basem i to tylko np pod radiem, mimo duzej mocy.