Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Projekt Pathfinder

t0masz
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Więc po kolei, stałem się właścicielem Pathfinder z 1995 roku.

Silnik 3.0 V6 z gazem i manualem. Full wypasik skóra, klima, nowa deska.

Do pełni szczęścia brakło tylko 3 drzwi i szybara, ale nie można mieć wszystkiego.

Oto kilka fotek autka.

te1535_IMG_6805.JPG

vh1230_IMG_6807.JPG

cf4717_IMG_6804.JPG

Więc tak to wyglądało po zakupie, a teraz buda zdjęta i robimy autko od podstaw.

PS. Auto z historią i to nie byle jaką, użytkownikiem auta był akustyk zespołu Dżem.

A teraz kilka rzeczowych pytań.

Auto ma być używane zimą i do terenu, ale raczej turystyczno wyprawowego niż do rajdów.

Chce zrobić lift zawieszenia na 2" i zastanawiam się nad tyłem.

Jest on zasadniczo chybotliwy na boki, po podniesieniu będzie pewnie bardziej.

Czy polibusze poprawią sztywność?

Kolejnym pomysłem jest zmiana na resory, a konkretnie przeróbka na zawieszkę z King Cab-a.

Co o tym sądzicie?

Co lepsze podnieś sprężynę czy iść w resory?

A teraz kilka rzeczowych pytań.

Auto ma być używane zimą i do terenu, ale raczej turystyczno wyprawowego niż do rajdów.

Chce zrobić lift zawieszenia na 2" i zastanawiam się nad tyłem.

Jest on zasadniczo chybotliwy na boki, po podniesieniu będzie pewnie bardziej.

Czy polibusze poprawią sztywność?

Kolejnym pomysłem jest zmiana na resory, a konkretnie przeróbka na zawieszkę z King Cab-a.

Co o tym sądzicie?

Co lepsze podnieś sprężynę czy iść w resory?

Na sprężynach większy wykrzyż będziesz miał. Ja jeszcze tylni stabilizator wywaliłem trochę bardziej buja na twardym trzeba się przyzwyczaić ale za to w terenie już znacznie lepiej....;-)

Prace zaawansowane, na początek remont skrzyni i reduktora.

Całkowicie zużyte łożysko wałka sprzęgłowego, strasznie rzęziła.

Do końca tygodnia zrobię foto relacje.

• 8 miesięcy temu...

Podłączę się pod temat z pytaniem. W jaki sposób zdjąłeś budę? Na wiosnę startuję z remontem mojego czołgu i nie mam koncepcji jak ją dźwignąć z ramy. Dzięki za odpowiedź.

Tylko sprezyny, chyba, ze chcesz wozic tone ladunku, to resory.

Sprawdz/wymien tulejki wahaczy, panharda, wymien amortyzatory, łączniki stabilizatorow i nie ma prawa latać na boki.

:thumbsup:

Gość Mateusz_87

Witam, posiadam identyczne auto(nawet w tym samym kolorze)

Latanie na Boki wyeliminujesz zakładając nowe amortyzatory, ja zakupiłem i dopasowałem od Jakiegoś Busa sprintera olejowe Kayaba, jakieś leżaki magazynowe w polmozbycie.

Po roku nadal sprawują się idealnie,

Oczywiście o takich rzeczach jak stabilizator tylny nawet nie wspominam, ja miałem urwane uchwyty przy ramie,

Podnosiłem go tył przez wstawienie sprężyn, (dałem żeby mi wykuli nowe dłuższe(dwa zwoje z tego co pamiętam) do takiego zakładu gdzie robią sprężyny i resory po 100zł sztuke mi zrobili) i tak bym radził, a nie jakieś psędo wzmacniane w kosmicznych cenach. Po zrobieniu sztywność aż denerwowała teraz się trochę wyrobiło, wcześniej miałem huśtawkę a po zrobieniu się zrobiła okropnie sztywna.

JA mam w swoim problem z ramą jest do zrobienia, i do Ciebie pytanie czy zrzucałeś budę i czy to było jakoś bardzo skomplikowane i ciężkie(kosztowne)?