Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

klimatyzacja i zamulenie auta

Gość zilion89

Rekomendowane odpowiedzi

Gość zilion89

witam forumowiczów! Mam pytanie odnośnie klimy w p11.144 2.0TD. Mianowicie po jej włączeniu samochód traci % mocy, ale od czasu do czasu ma takie jakby podrygi, jakby skaczące obroty, przewaznie przy spokojnej jeździe, jakby delikatnie szarpnał 1-2razy, jest to praktycznie nie odczuwalne, ale jednak denerwujące, porównać to mogę do auta kolegi któremu przerywał focus na gazie hehe, nie wiem czy to norma w tych primerkach czy może coś mam nie tak, i jeszcze jedno, czy w waszych nyskach po włączeniu klimy dość szybko robi się chłodno? kolega jeździ renaultem i po włączeniu klimy dość szybko ochładza mu się wnetrze auta, a u mnie trochę trzeba poczekać, czy to może oznacza że konczy się ten ochładzacz czy poprostu primery tak mają? z góry dziękuje za odpowiedzi:) jak można zdiagnozować kończący się "ochładzacz" w klimie??

U mnie troche czuc utrate mocy, ale tylko przy ruszaniu. Musze dac mu wiecej gazu bo inaczej go kompletnie zamuli. U mnie momentalnie schladza sie wnetrze, dzisiaj przez 10km temperatura w srodku wynosila okolo 15 stopni, jak wysiadalem to az mnie pokrzywilo (szok termiczny), musze bardziej uwazac :P

Ja mam przed liftem, a mowie ze bylo 15 stopni bo mam termometr w srodku, mierzy tez na zewnatrz. :P Ewentualnie wlacz silnik i klime i dotykaj rurek, gruba ma byc lodowata az sie bedzie pokrywac woda po czasie a cienkie cieple.

Gość zilion89

aha rozumiem w ten sposób, tak to masz rację, przy samych nawiewach jest dużo zimniej niż w samochodzie, nie wiem już czy jechać na diagnostykę żeby mi sprawdzili czy po prostu w tej wersji po lifcie tak już jest że trochę dłużej się schładza, bo potem już jest zimno hehe

u mnie z nawiewow daje od 0-5 stopni zalezy od temp. otoczenia i nagrzania auta.

W primie po lifcie jest czujnik, poszukaj na forum, podobno jak sie go odepnie to daje lepiej. Jest on chyba w lewej kratce przy kierownicy, ale nie jestem pewien poszukaj na forum.

Ale w sumie to normalne ze pierwsze chwile po zalaczeniu klima daje slabo, u mnie tez tak jest, w nagrzanym aucie jest okolo 40 stopni to trudne zadanie dla klimy, dlatego ma chwile zadyszki. Sprawdz te rurki. Gruba ma byc lodowata a cienka ciepla.

Gość zilion89

ok posprawdzam rurki i zobaczę, ostatnio samochód stał do godziny 14 na słońcu (w cieniu było 30stopni więc na słońcu pewnie ze 45) jak wsiadłem było jak w piekarniku, otworzyłem okna przejechałem z 2km, przewietrzyłem i włączyłem klimę to potrzebowałem z 10km żeby czuć że jest chłodniej, więc nie mam pojęcia czy te primki tak mają czy moja jest ewenementem heh

spadek wydajności klimy to najczęściej ubytek czynnika z instalacji. jak podjedziesz do jakiegoś speca od klimy to mogą odciągnąć czynnik jaki masz i powiedzieć ile go tam było, a potem wpuścić spowrotem i ewentualnie uzupełnić braki.

spadek wydajności klimy to najczęściej ubytek czynnika z instalacji. jak podjedziesz do jakiegoś speca od klimy to mogą odciągnąć czynnik jaki masz i powiedzieć ile go tam było, a potem wpuścić spowrotem i ewentualnie uzupełnić braki.

I za taką właśnie usługę zapłaciłem ostatnio 100zł, a brakowało 40gr (po 2 latach od ostatniego uzupełnienia). Za rok olewam i chyba w ogóle będę tylko ozonował, wymieniał filtr i jeździł, aż przez brak czynnika przestanie działać, bo się po prostu nie opłaca.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...