Gość apok97 Opublikowano 13 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2011 Witam Własnie zostałem szczęśliwym posiadaczem N16 01R:) - a dostałem w spadku po starszym... wszystko było by okj gdyby nie kilka drobnych usterek wynikających w większości z wieku i przebiegu auta . Niestety poza tym co już zrobiłem zauważyłem dziwny objaw - jak tylko popada z zawieszenia dochodzą odgłosy jakby "chrupania" na suchym auto pomyka jak pszczółka ! Pomóżcie co to ? mojemu kumplowi - mechanikowi (amator jak i ja) brak koncepcji ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skawin Opublikowano 14 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2011 Jeśli mechanik i ty stwierdziliście, że w zawieszeniu wszystko ok (brak wycieków itd.) to zobacz czy nie chrupie ci przód, tzn. zderzak (wszystko tam jest plastikowe na spinkach) - być może to to Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PrAli Opublikowano 14 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2011 odboje amorków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość apok97 Opublikowano 16 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2011 odboje amorków dzięki jutro pogadam w warsztacie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dżon Opublikowano 18 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2011 najpierw wymień maglownice! musiałbym usłyszeć, ale raczej to maglownica Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość apok97 Opublikowano 26 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2011 najpierw wymień maglownice! musiałbym usłyszeć, ale raczej to maglownica no i wymieniłem maglownice ...teraz czekam na deszcz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buladag Opublikowano 26 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2011 (edytowane) Maglownica jak jest uszkodzona zazwyczaj stuka i nie wiem jaki wpływ na nią miałby mieć deszcz. Jak po wymianie zawias przestanie wydawać dźwięki to zapewne przy okazji wymiany coś przeczyściłeś/przesmarowałeś przy składaniu/rozkładaniu i dlatego. Generalnie to TTTM (ten typ tak ma), można się bawić w smarowanie ruchomych części zawieszenia co pomoże, ale po kilku intensywniejszych opadach będzie to samo. Skrzypią/chrupią prawdopodobnie gumy na stabilizatorze i sprężyny przy osadzeniu na amorku. Tak wywnioskowałem ze swoich 10letnich praktyk z tym samochodem. W zasadzie to niedługo po wyjeździe autem z salonu słychać już było po jakimś czasie pracę zawieszenia (szczególnie jak się mocno ugnie np. na progu zwalniającym). Edytowane 26 Czerwca 2011 przez buladag Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość remik_p12 Opublikowano 26 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2011 (edytowane) Jestem ciekaw co ma maglownica do deszczu... Tak by coś było nie tak to i na suchym byś to odczuł. A tak z ciekawości... ile dałeś za maglownicę, zregenerowana, nowa czy też używana, bo mnie też czeka wymiana w P12 bo mam mały wyciek. Buladag, a mówiłem że nowe nie znaczy dobre . Edytowane 26 Czerwca 2011 przez remik_p12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buladag Opublikowano 26 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2011 To nie kwestia tego czy nowe czy używane tylko konstrukcji zawieszenia i użytych do jego wykonania materiałów nie najwyższych lotów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość apok97 Opublikowano 31 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2011 Jestem ciekaw co ma maglownica do deszczu... Tak by coś było nie tak to i na suchym byś to odczuł. A tak z ciekawości... ile dałeś za maglownicę, zregenerowana, nowa czy też używana, bo mnie też czeka wymiana w P12 bo mam mały wyciek. Buladag, a mówiłem że nowe nie znaczy dobre . za używana dałem trzy setki plus przesyłka i do tego wymiana 60pln... maglownica ok nic nie wycieka , pracuje jak trzeba. Ale niestety jak chrupało tak chrupie. Choć na przeglądzie diagnosta stwierdził ze nia ma się do czego czepić Pozdro! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi