Gość mirekwodzinski Opublikowano 18 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2011 Witam Może ktoś miał podobny problem i pomoże . Prawe światło drogowe raz działało raz nie , okazało się że żarówka lużno siedzi w oprawce więc chciałem to poprawić ale tylko poruszyłem oprawką strzelił bezpiecznik a żarówka spaliła się . Zmieniłem żarówkę , bezpiecznik i teraz w momencie zapalenia świateł słychać tylko jak się przepala bezpiecznik . Mówię o bezpieczniku w skrzynce pod maską przy akumulatorze . W samej lampie żarówka raczej nie robi zwarcia chociaż przewód prądowy jest lekko nadtopiony i twardy , myślałem już żeby odciąć ten kawałek i zrobić nowe połączenie ale to już nie dziś bo skończyły mi się bezpieczniki i nawet nie mam sprawdzić czy jest dobrze . I tu moja prośba , może są jeszcze jakieś inne bezpieczniki lub przekażniki odpowiedzialne za światła drogowe i szukam zwarcia nie tu gdzie trzeba . Za wszelkie sugestie z góry dziękuję . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweleknowakowski Opublikowano 18 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2011 a bezpieczniki w kabinie? a może przy wkładaniu żarówki przewód prądowy dotyka oprawki, albo kabla z masą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość nicchi Opublikowano 18 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2011 Jeśli wywala ten bezpiecznik to zapewne masz zwarcie w kablach. Innych bezpieczników nie ma - są tylko te 15A pod maską przy akumulatorze, przekaźnik raczej nie ma tu nic do rzeczy. Sprawdź miernikiem czy nie ma zwarcia do masy - jeśli spalił się bezpiecznik, to wcześniej mogła nadtopić się izolacja w którymś miejscu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adambyw Opublikowano 27 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2011 Najlepiej sprawdź miernikiem bez podłączonej żarówki. Żarówka halogenowa ma bardzo niski opór jak jest nie rozgrzana - nie świeci, i może ciebie to oszukiwać. Jak przewód jest nadtopiony i ma twardą izolację, to od razu go wymień. Bo będziesz miał cały czas niespodzianki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mirekwodzinski Opublikowano 30 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2011 Problem rozwiązany . Wsuwka która wchodzi na żarówkę była za lużna i za daleko weszła powodując zwarcie z masą . Nadpalony przewód wymieniony , wszystko gra . Dzięki za podpowiedzi . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.