michal15 Opublikowano 19 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2011 Witam! Po rozkręceniu całego mechanizmu przedniej wycieraczki okazało się że wyrobił się ten biały plastik w którym osadzona jest ośka wycieraczki (od strony pasażera). Stąd moje pytanie: czy plastik od strony kierowcy jest taki sam jak ten od pasażera? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camh1 Opublikowano 19 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2011 miałem ten sam problem,kup na szrocie od p10,albo od sunny,pasują i są metalowe.Nie są takie same od pasażera i od kierowcy,śruby pasują,ale blacha z ramieniem jest inna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość c-masterr Opublikowano 19 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2011 Polecam Inter Cars w tym temacie. Mają zapas tych sworzni - osiek. Kup to co będzie - lewą czy prawą stronę (bo mają braki i chyba w zapasie tylko tę stronę od pasażera) - Ten sworzeń - ośka jest rozbieralna i wyjmiesz sobie ten plastik biały z nowego (pasuje wtedy do L lub P strony) i wsadzisz w stare mocowanie i masz naprawione I jeszcze cena - ORYGINALNY element w IC to koszt 30 zł w serwisie chyba 300 ! Nie wiem z kąd to mają w tej cenie ale grunt, że działa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość leszekb Opublikowano 20 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2011 A więc pasują od P10 sworznie wycieraczek czy trzeba coś przerabiać ? jak to jest dokładnie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nice-wawa Opublikowano 20 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2011 (edytowane) A więc pasują od P10 sworznie wycieraczek czy trzeba coś przerabiać ? jak to jest dokładnie ? Pasują od P10 ale szukaj metalowych bo w P10 są też z plastikowymi tulejkami sworznie wycieraczek . Edytowane 20 Czerwca 2011 przez nice-wawa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dani Opublikowano 25 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2011 Polecam Inter Cars w tym temacie. Mają zapas tych sworzni - osiek. Kup to co będzie - lewą czy prawą stronę (bo mają braki i chyba w zapasie tylko tę stronę od pasażera) - Ten sworzeń - ośka jest rozbieralna i wyjmiesz sobie ten plastik biały z nowego (pasuje wtedy do L lub P strony) i wsadzisz w stare mocowanie i masz naprawione I jeszcze cena - ORYGINALNY element w IC to koszt 30 zł w serwisie chyba 300 ! Nie wiem z kąd to mają w tej cenie ale grunt, że działa Witam Podaj jakas nazwe producenta i numer tej oski czy plastiku bo jakos nie moge znalesc tego w katalogu IC,a jak zadzwonilem do kolesia z IC to tez nie za bardzo wiedzial o co mi chodzi. Z gory dzieki za odpowiedz. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość leszekb Opublikowano 27 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2011 Witam, polecam sworznie od P 10 metalowe oczywiście z używanego kupiłem 2 szt za 30 zł, zamontowałem je robota cała to 1,5 godziny i wszystko super pasuje ze zdjęciem ramion wycieraczek zchodzi najdłużej ale wystarczy użyć stalowej większej podkładki i oryginalnej nakrętki w roli ściągacza i pięknie schodzą ramiona gdyż na nich po zdjęciu kapturków widać piękny nadlew materiału bardzo pomocny w tej pracy :-), nie potrzebne są żadne inne wymyślne ściągacze :-). (Teraz jeszcze tylko centralka centralnego zamka mnie czeka :-) może ktoś mieszka w pobliżu Ostrołęki ? bym wpadł na podmianę i sprawdzenie) Pozdrawiam :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dani Opublikowano 27 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2011 Witam, polecam sworznie od P 10 metalowe oczywiście z używanego kupiłem 2 szt za 30 zł, zamontowałem je robota cała to 1,5 godziny i wszystko super pasuje ze zdjęciem ramion wycieraczek zchodzi najdłużej ale wystarczy użyć stalowej większej podkładki i oryginalnej nakrętki w roli ściągacza i pięknie schodzą ramiona gdyż na nich po zdjęciu kapturków widać piękny nadlew materiału bardzo pomocny w tej pracy :-), nie potrzebne są żadne inne wymyślne ściągacze :-). (Teraz jeszcze tylko centralka centralnego zamka mnie czeka :-) może ktoś mieszka w pobliżu Ostrołęki ? bym wpadł na podmianę i sprawdzenie) Pozdrawiam :-) To napewno dobre rozwiazanie bo juz kilka osob o tym pisalo.Ja poczekam na odpowiedz kolegi C masterr bo intertesuja mnie bardzo te nowe oski z IC tylko jakos nie moge ich znalesc. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcus220 Opublikowano 28 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2011 W P11.144 po nr VIN: sworzeń wycieraczki lewy 28860-3J100 sworzeń wycieraczki prawy 28850-70N00. Na stronie sklepu www.hdmot.pl po wybraniu modelu auta przechodzisz do Czyszczenie szyb / reflektorów » Mechanizmy wycieraczek i tam powinny być sworznie wycieraczek które Cię interesują. Cena za szt w moim przypadku do P11.144 to 145zł. Podam linka jak ja szukałem: http://www.hdmot.pl/index.php?k600,mechanizmy-wycieraczek Życzę powodzenia. Temat przerabiałem dość niedawno;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dani Opublikowano 28 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2011 W P11.144 po nr VIN: sworzeń wycieraczki lewy 28860-3J100 sworzeń wycieraczki prawy 28850-70N00. Na stronie sklepu www.hdmot.pl po wybraniu modelu auta przechodzisz do Czyszczenie szyb / reflektorów » Mechanizmy wycieraczek i tam powinny być sworznie wycieraczek które Cię interesują. Cena za szt w moim przypadku do P11.144 to 145zł. Podam linka jak ja szukałem: http://www.hdmot.pl/index.php?k600,mechanizmy-wycieraczek Życzę powodzenia. Temat przerabiałem dość niedawno;) Witam Troche mnie kolego nie zrozumiales,w cenie 145zl to ja znam duzo sklepow co to oferuje.Chodzi o to ze kolega pisal ze w IC maja je w cenie 30zl a nie 145zl jak piszesz a to chyba duza roznica.Dlatego interesuja mnie te z IC no bo cena jest bardzo atrakcyjna. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tomkoval Opublikowano 29 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2011 Witam wszystkich Glupie pytanie i pewnie juz padlo na forum ale nie moge znalezc. Czy takie zamienniki beda pasowac do anglika ? Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcus220 Opublikowano 29 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2011 Wątpię żebyś kupił je za 30 zł;p ale jak Ci się uda to spoko:) Pozdrawiam PS. Oryginał prawa strona kosztuje 252 zł... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maius Opublikowano 29 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2011 Witam wszystkich Glupie pytanie i pewnie juz padlo na forum ale nie moge znalezc. Czy takie zamienniki beda pasowac do anglika ? Tomek Była już gdzieś mowa, że nie, bo wycieraczki w angolach zgarniają w drugą stronę i mocowanie jest inne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dani Opublikowano 5 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2011 Wątpię żebyś kupił je za 30 zł;p ale jak Ci się uda to spoko:) Pozdrawiam PS. Oryginał prawa strona kosztuje 252 zł... Witam Kolego czytaj wyzej,wiem ile kosztuje orginal a ile zamiennik i bardzo dobrze wiem ze bardzo malo realne jest znalezienie tej czesci w cenie 30zl.Interesuje mnie ten temat tylko dlatego ze kolega napisal ze maja te oski w IC po 30zl i chcialbym wiedziec skad ma takie informacje.Ja mam znajomego w IC i nie slyszal o takich cenach wiec albo koledze cos sie pomylilo albo ktos wcisnal mu kit a mysle ze nie jedna osoba czytajaca ten watek bedzie dzwonic i jezdzic do IC zeby kupic cos co chyba nie istnieje.Tak wiec mysle ze jak kolega napisze skad ma takie informacje to watek bardzo sie rozjasni i oszczedzi to nie jednemu koledze dzwonienie i jazde do IC. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pakuś Opublikowano 14 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2011 Panowie, udało mi się zakupić cały mechanizm wycieraczek od p10 za 50 dyszek - pytanie- czy cały ten mechanizm podejdzie pod p11 czy po prostu drut zostawić a pozostałość(sworznie) przełożyć? Więc tak, wymieniłem już te mechanzmy(czy sworznie) te rurki zostawiłem-według pomoaru były ciut dłuższe i nie chciałem ryzykować a przełożenie nie stanowiło zadnego problemu potwierdzam że sworznie z p10 pasują,są lepsze bo metalowe i mam nadzieję że już nie będę miał z wycieraczkami problemu tak jak pisałem,udało mi się je kupić za 50zł komplet, więc jestem do przodu 250zł+własna robota dodatkowo wyczyściłem silniczek,bo na czasuwce wyciery zatrzymywały się w polowie biegu,he teraz wsio śmiga aż miło ps.opis dla otomnych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bobroy Opublikowano 2 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2011 Hej, odświeżam temat. Znacie kogoś w Warszawie, kto może dorobić tą słynną tulejkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darek Opublikowano 18 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2012 Hej, odświeżam temat. Znacie kogoś w Warszawie, kto może dorobić tą słynną tulejkę? Mogę podać namiar pod Wawą: p. Stefan Zemło (tel warsztat 22 725 1959) Błonie ul. Kolejowa 46 U mnie zostały "dorobione" tulejki z jakiegoś gatunku brązu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piter8204 Opublikowano 20 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2012 Miałem ten sam problem, a że mieszkam na północy norwegii gdzie ceny byle pierdoły są szalone to ze znajomym wpadliśmy na pomysł i przewierciliśmy poprostu ten sworzeń na wylot chyba 6 wiertełkiem i poprostu skręciliśmy całość że się nie rozchodzi hehe, wycieraczki śmigają ,,jak nowe" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darek Opublikowano 21 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2012 Miałem ten sam problem, a że mieszkam na północy norwegii gdzie ceny byle pierdoły są szalone to ze znajomym wpadliśmy na pomysł i przewierciliśmy poprostu ten sworzeń na wylot chyba 6 wiertełkiem i poprostu skręciliśmy całość że się nie rozchodzi hehe, wycieraczki śmigają ,,jak nowe" hmnn ... trochę brakuje mi wyobraźni, jak to co kolega napisał rozwiązuje problem luzu/wyrobienia tulejki. Przewiercić owszem można, ale z czym i jak skręcić żeby nie telepało się w wypracowanej tulejce? Może to patent na inny problem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dżejson Opublikowano 13 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2012 Ja teraz zaczynam walkę z tematem :/ Dam znać co i gdzie znalazłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawa Opublikowano 13 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2012 a z czym tu walczyć, poprostu wystarczy dobrać odpowiednie tulejki takie jak do rozrusznika, wymiar wewnętrzny z tego co pamiętam to fi 12 zewnętrzny najlepiej jak najmniejszy aby nie osłabiać plastików, rozwiercamy plastik odpowiednio do tulejki, wciskamy tulejki , dajemy smaru , składamy i jeździmy dalej. ja kupowałem tulejki po 2 zł za sztukę, po 2 lub 3 na jedną ośkę czyli cały koszt max 12 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bobroy Opublikowano 9 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2012 A może ktoś zna jakiegoś tokarza w Warszawie, żeby dorobił taką tulejkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NEO NFS Opublikowano 10 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2012 Kto gada że przewiercił wiertłem 6, chyba chodzi tylko o śróby mocujące. Ponad to nie trzeba ich przewiercać bo to są normalne śróby z łbem 10. Wkładane od spodu, długości ok 1,5cm. Trzpień ośki to 12. Ja problem rozwiązałem za 50pln. Po prostu gość mi wytoczył z brązu 4 tulejki o rozmiarach. Wew.12,1mm zew.16mm wys.15mm. Demontujesz trzpień z tulejki, oczyszczasz. Tulejkę na wiercasz z dwóch stron równolegle na głębokość 15mm od wierzchu kołnierza. Z tym że od góry musi być głębiej bo wchodzi tam uszczelka i podkładka. A wiertło frezowe lub do pasowane tak a by tulejka wchodziła na wścisk. Można też trochę większy otwór, i w kleić na epoksyd wkładając od razu trzpień a by ustawić w osi górna i dolną tulejkę. Składamy- na smar, wymieniamy śróby mocujące, montujemy i wytrzyma dłużej niż orginał!!! Używane to pomyłka! Oczyść trzpień i zobaczysz dopiero jak jest wybite. A nowe to kosmos cena. Zewnętrzny ok145pln środkówy 235pln. Występują tylko orginalne- brak zamienników! Jeżeli kiepsko trzymają zaczepy patyków, to trzeba przy walić w mocowanie kulek na patykach. Tylko tak a by nie za gnieść kulki, i po problemie. Jak nówkafunkiel. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
and_pec Opublikowano 11 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2012 NEO co ty bredzisz Tych patyków to na szrotach z angolami jest do bólu i za grosze Jedynie trzeba przekręcić o 180* któreś tam ramie (uciąć i przespawać) Same tuleje wycieraczek to plug&play Najlepiej zakupić od P10 bo są stalowe i nie trzeba nic kombinować za 5 dych u tokarza ani się stresować kosztami z Autoniss gdzie ceny dyktuje Nissan Polska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzeg255 Opublikowano 13 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2012 Dokładnie jak kolega wyżej. Ostatnio sam zamontowałem u siebie sworznie od P10.Miód malina,nawet nie ma co porównywać do plastikowego złomu jaki miałem fabrycznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi