Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

SWAP

qwasar
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Czy w P10 wsadzenie silnika SR20De zamiast oryginalnie SR20Di nastręczałoby dużo problemów? Chodzi o mocowanie, osprzęt, skrzynia biegów, półosie, komp sterujący no i połączenia elektryczne. Z jednopunktu niewiele da się wykrzesać, a w De już fabrycznie jest lepiej...

Zero problemów, wsadzaz i juz.

Potrzebne Ci bedzie dodatkowo do SR20DE:

- przeplywka

- ECU

- wiązka kabli

- czujnik polozenia przepustnicy

- Aparat zapłonowy

Czyli cała elektryka...

Choć ze starym aparatem zaplonowym i czujnikiem polozenia przepustnicy powinno dizalać...

Czyli mocowania silnika, skrzynia biegów, alternator i rozrusznik będą pasowały bez żadnych przeróbek?

I cały czas mam na uwadze SR20De. Przy SR20DE obawiam się, że przekazanie napędu może nie wytrzymać takich obciążeń (i przełożenia w skrzyni nie będą odpowiednie).

Myślę o swapie silnika, bo mój SR20Di jest trochę za słaby (choć na razie to rozważania czysto teoretyczne --> brak finansów). Aczkolwiek gdybym już był gotów, to chciałem wiedzieć co ewentualnie mnie czeka.

jejku ludziska SR20Di i SR20De mają takie same skrzynie biegów, mocniejsze SR20DE maja nieco krotrze przorznie poszczegulnych biegów ale wtytrzymalość skrzyń jest ta sama... połoski i piasty w GT i w zwyklych to to samo i niczym sie nei rózni...

Jak chcerz dodać sobie pare koników to radzę:

- CAI

- wydech od dwururki w dal 2" przelot

- walek ssacy z SR20DE

- przyspeiszyć zapolon

- Chipa np z Diagtronica

Powinno być jakies 135 koników więc tyci tyci więcej jak SR20De :)

CAI odpada, bo auto jest na LPG

wydech jest przelotowy z 2" (+ porting i wymiana kolektora na 4-2)

zapłon przyspieszony

o wałku już dyskutowaliśmy, że tak na dobrą sprawę nic nie da (pisałem z Tobą w odrębnym poście)

zadałem pytanie w Diagtroniku, to mi odpisali "zapytaj w firmie chojnacki motor system"...

PRzypomnij mi prosze czy masz wtrsysk gazu czy standardowy na zwęrzce ?

Jak na zwerzcze to tak jak gościowi o nicku SR20Di poelcam przerobienie instalacji na wtrysk nie jest to tanie ale naprawde warto, benzyna wreszcie odetchnie pełną przepustnicą :)

LPG na zwężce. Przerobienia na wtrysk (pytałem w kilku firmach) nikt się nie podejmuje. Stąd mój pomysł żeby przeszczepić silnik na SR20De. Wtedy są większe możliwości modyfikacji.

silniki te roznia sie tylko kolektorem ssacym no i listwąwtrsykową a i w kanalas ssacy w glowicy jest fazka na wtryski...

• 7 lat później...

witam posiadam p11 1.8 16V 114km i chciał bym zamontować 2.0 gt 150km co musze zmieniać w mojej primerce żeby wszystko było dobrze moze macie jakieś inne pomysły??