Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Hamulec ręczny

robertz68
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mój QQ ma dwa miesiące, od jakiegoś czasu zastanawiam się czy siła hamowania hamulca ręcznego nie jest zbyt słaba? W poprzednim samochodzie pojazd był zatrzymywany solidnie w połowie wysokości podniesionej dźwigni a w QQ samochód przestaje się ruszać na przedostatnim ząbku (testowane na lekkiej nierówności a nie jakiejś górce).

Martwi mnie to troszkę bo podniesienie tak wysoko dźwigni, po pierwsze wymaga dużo siły (nie chce mi się szarpać z nowym autem), po drugie zostaje mi tylko jeden ząbek i nie wiem czy wystarczy mi siły hamowania gdy pojadę w bardziej nierówny teren?

Jak to jest w waszych samochodach?

Pozdrawiam

Witam mam podobne odczucia jeśli chodzi o siłę hamowania hamulca ręcznego, zaciągnięcie go na pierwsze 2- 3 ząbki praktycznie nic nie daje, pewnie możliwa jest regulacja i szybsze "branie" hamulca

u mnie to samo od początku posiadania samochodu.

Na delikatnych wzniesieniach - przedostatni ząbek.

Na ostrych wzniesieniach - ostatni ząbek (ale z sercem na ramieniu).

• 11 miesięcy temu...

Witam,

Na początku hamulec ręczny ok. Teraz łapie ledwo co.

Pan na serwisie powiedział, że trzeba go dotrzeć !?

Pozdrawiam,

Adam

U mnie też wysoko trzeba zaciągnąć dźwignie aby efekt był zamierzony-nie przeszkadza to i juz się zdąrzyłem przyzwyczaić ale tak jak paba piszę można podregulować tym bardziej ze mamy z tyłu tarczobębny i hamulec ręczny jest na szczękach...

Witam,

Mój QQ ma dwa miesiące, od jakiegoś czasu zastanawiam się czy siła hamowania hamulca ręcznego nie jest zbyt słaba? W poprzednim samochodzie pojazd był zatrzymywany solidnie w połowie wysokości podniesionej dźwigni a w QQ samochód przestaje się ruszać na przedostatnim ząbku (testowane na lekkiej nierówności a nie jakiejś górce).

Martwi mnie to troszkę bo podniesienie tak wysoko dźwigni, po pierwsze wymaga dużo siły (nie chce mi się szarpać z nowym autem), po drugie zostaje mi tylko jeden ząbek i nie wiem czy wystarczy mi siły hamowania gdy pojadę w bardziej nierówny teren?

Jak to jest w waszych samochodach?

Pozdrawiam

Witam.

Mialem podobny objaw. Az doszlo w pewnym momencie do tego że reczny prawie nie dzialal. Pojechalem do serwisu (samochod na gwarancji) regulacja trwala 10 minut, okazalo ze linka sie wyczepila i nie bylo wlasciwego naciagu. Teraz zaciagam na 2 - 3 zabki i samochod stoi ja wryty nic go nie ruszy. Tak wiec nie czekaj tylko podjedz do serwisu.

pozdrawiam

• 4 tygodnie później...

Wie ktoś, gdzie można naciągnąć hamulec ręczny (jakaś śrubka)?

Czytałem kiedyś, że powinien zazwyczaj hamować na 2-3 ząbku.

W QQ to chyba dopiero od 5 ząbka hamuje.

Wymienilem plyn hamulcowy i jest ok. W połowie staje dęba :dribble:

A co ma płyn hamulcowy do hamulca ręcznego?

A co ma płyn hamulcowy do hamulca ręcznego?

tym bardziej ze ręczny jest na szczękach hamulcowych zaciągany więc płyn to absurd

tym bardziej ze ręczny jest na szczękach hamulcowych

Nie do końca. U mnie sa tarcze również i z tyłu więc .......... :)

Wszystkie Qashqaie maja tą dolegliwość. Jest to wynik układanie sie klocków a w niektórych modelach szczęk jak również wyciągania sie linki. Trzeba ją podciagnąc i po problemie.

Wydaje mi się, że w QQ są tarczo-bębny.

Za hamulec postojowy odpowiadają bębny i szczęki zaciągane ręcznie.

Płyn hamulcowy nie ma tu chyba nic do rzeczy.

PS.: Ale jak (gdzie) naciągnąć linkę ręcznego?

Nie do końca. U mnie sa tarcze również i z tyłu więc .......... :)

Wszystkie Qashqaie maja tą dolegliwość. Jest to wynik układanie sie klocków a w niektórych modelach szczęk jak również wyciągania sie linki. Trzeba ją podciagnąc i po problemie.

Może źle sprecyzowałem ale miałem na mysli tarczo-bębny gdzie hamulec ręczny jest na szczękach i nie ma nic wspólnego z zaciskiem hamulcowym a co za tym idzie płynem hamulcowym.

• 8 miesięcy temu...

Witam,

W moim z 2007 roku padł ręczny. Przynajmniej tak myślałem do dzisiaj rana. Postanowiłem zajrzeć za dźwignię tak jak widać na foto od wegit. Okazało się, że w wyniku luzy wypadły obydwie linki z cięgienka (strzałki na zdjęciu).

1223c35201340d9dmed.jpg

Po założeniu i podciągnięciu hamulca działa jak nowy !

Edytowane przez spyrek

U mnie po zakupie QQ (w komisie) okazało się, że linka od jedego koła też wypadła. Dziwny patent. Kontrolujcie w swoich QQ tą linkę co jakiś czas bo może być niebezpiecznie.

• 10 miesięcy temu...

Pewnie zdażyło sie komuś że zamarzł hamulec ręczny. W warsztacie powiedziano mi że to pewnie pęknięty pancerz linki i dostaje się tam woda która zamarza. Czy ktoś miał podobny przypadek i wymiana pomogła ?

Myślę że nie koniecznie zamarzł.Ja i kolega mieliśmy tak w dni wilgotne,gdy auta stały dwa,trzy dni że nie szło ruszyć.Co prawda w tiidzie ale to ponoć z tyłu ten sam układ hamulcowy.U mnie pomogło czyszczenie i smarowanie,u kolegi dopiero wymiana linki(dwa razy oczyścili a problem wracał)mrozów nie było ,tylko deszcz i wilgoć ,stąd wnioskuje że to rdza była powodem.Auta nie szło ruszyć,trzeba było wezwać asistance.

Edytowane przez manix

Wie ktoś, gdzie można naciągnąć hamulec ręczny (jakaś śrubka)?

Czytałem kiedyś, że powinien zazwyczaj hamować na 2-3 ząbku.

W QQ to chyba dopiero od 5 ząbka hamuje.

Jeśli linka jest już naciągnięta na maxa to chyba jeszcze można podkręcić regulatorem nr 13 (na poniższym rysunku)

21673370416781.png

Edytowane przez picad

Linke hamulca ręcznego podciagniesz nakretka która jest dostępna , po zdjęciu części tunelu środkowego zaraz za lewarkiem od biegów. Ją miałem tak że ręczny łapał bardzo wysoko i słabo ,okazało się że linia spadła z zaczepu i wystarczyło nałożyć ją ponownie i pociągnąć na regulacji , czas trwania operacji ok.20 min. ;-)

• 2 miesiące temu...