pavelsti Opublikowano 28 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2011 Witam, Proszę Was o rade, wykupiłem dodatkowe ubezpieczenie szyb w Qashqaiu - do wczoraj szyby w aucie były gładkie i bez zarysowań ani odprysków. Niestety wczoraj jadąc za jakimś kombi dostałem strzał kamykiem w szybę po stronie pasażera - niestety powstał dość spory odprysk na szybie, na drugi dzień tj. 29.06 dostałem dwoma kamykami w szybę po stronie kierowcy (również powstały odpryski - mniejszy i większy) i pytanie takie czy grozi mi za takie odpryski mandat i czy ktoś próbował wymienić szybę przednia z takiego ubezpieczenia. Ja posiadam takie ubezpieczenie od 2 - 3 lat w innych autach ale w nich nawet jak powstał odprysk to nie wymieniałem szyby - auta starsze w gorszych stanach bądź rzadziej używane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Synkro Opublikowano 29 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2011 Witam, Proszę Was o rade, wykupiłem dodatkowe ubezpieczenie szyb w Qashqaiu - do wczoraj szyby w aucie były gładkie i bez zarysowań ani odprysków. Niestety wczoraj jadąc za jakimś kombi dostałem strzał kamykiem w szybę po stronie pasażera - niestety powstał dość spory odprysk na szybie, na drugi dzień tj. 29.06 dostałem dwoma kamykami w szybę po stronie kierowcy (również powstały odpryski - mniejszy i większy) i pytanie takie czy grozi mi za takie odpryski mandat i czy ktoś próbował wymienić szybę przednia z takiego ubezpieczenia. Ja posiadam takie ubezpieczenie od 2 - 3 lat w innych autach ale w nich nawet jak powstał odprysk to nie wymieniałem szyby - auta starsze w gorszych stanach bądź rzadziej używane Zdaje się, że jeśli odpryski nie są w polu widzenia kierowcy to mandat Ci nie grozi. Odpryski można naprawić - znowu, jeśli nie są w polu widzenia kierowcy - za stosunkowo małe pieniądze. Myślę, że warto spróbować. Wymiana szyby jest dość droga, w QQ w servisie to koszt ok. 2300 zł. Ubezpieczenie po to jest, żeby likwidować z niego szkody. Problem w tym, że np. moje ubezpieczenie szyby (interrisk) pokrywa tylko koszty do 2000 zł, resztę trzeba dopłacić samemu albo wymieniać szybę poza aso. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arti5c Opublikowano 29 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2011 Z tego co się orientuję to szyba z ubezpieczenia będzie podlegała wymianie dopiero kiedy pęknie, a nie gdy są na niej odpryski to było by zbyt proste. Za odpryski nie ma mandatu tylko za pękniętą szybę. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AK47 Opublikowano 29 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2011 Z tego co się orientuję to szyba z ubezpieczenia będzie podlegała wymianie dopiero kiedy pęknie-no własnie proste rozwiązanie......oczywiscie to tylko żart.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
castoro Opublikowano 29 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2011 Z tego co się orientuję to szyba z ubezpieczenia będzie podlegała wymianie dopiero kiedy pęknie, a nie gdy są na niej odpryski to było by zbyt proste. Za odpryski nie ma mandatu tylko za pękniętą szybę. Pozdrawiam. No nie do końca bym się z tym zgodził. Też miałem odprysk od kamyka na przedniej szybie ( około 15. cm od górnej krawędzi) Zgłosiłem to do ubezpieczyciela ( wtedy byłem w Warcie) i dostałem pieniądze za szybę ( nie wymieniając jej ( pod warunkiem że musiałem podać sprawcę. Więc podajesz nr. rej. ciężarówki co przed tobą jedzie, dzień i godzinę zdarzenia. Po czy dzwonią do gościa lub firmy i pytają czy znajdował się tam a tam o tej godzinie w tym dniu. Gość nie zaprzecza - bo i po co ?- Aha - i to ze zwykłego AC. nie odpowiada za to że mu kamień z pod koła wyskoczy. Pozdr......... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pavelsti Opublikowano 29 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2011 Zdaje się, że jeśli odpryski nie są w polu widzenia kierowcy to mandat Ci nie grozi. Odpryski można naprawić - znowu, jeśli nie są w polu widzenia kierowcy - za stosunkowo małe pieniądze. Myślę, że warto spróbować. Wymiana szyby jest dość droga, w QQ w servisie to koszt ok. 2300 zł. Ubezpieczenie po to jest, żeby likwidować z niego szkody. Problem w tym, że np. moje ubezpieczenie szyby (interrisk) pokrywa tylko koszty do 2000 zł, resztę trzeba dopłacić samemu albo wymieniać szybę poza aso. Dzięki za opinie i podpowiedzi, dzwoniłem dziś do serwisu i podobno naprawa odprysku w aso jest nie możliwa ale jeśli szyba przy naprawie nie będzie wyjmowana i klejona na nowo to podobno nie stracę gwarancji ubezpieczenie u mnie (tj. PZU) pokrywa szybę na wysokość 2500zł ale pomyśle chyba naprawę oryginalnej szyby, może nie będzie to mega drogie. Dzięki "Castoro" za mail zapamięta i następnym razem spisze dane, godzinę i miejsce może faktycznie mi to pomoże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość bacikb Opublikowano 29 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2011 Miałem podobny przypadek kilka miesięcy temu. Szyba została uderzona kamieniem, wylatującym z pod kół wyprzedzającego mnie samochodu. Na początku trochę zignorowałem problem, na szybie był niewielki odprysk z kilkoma małymi ryskami w kształcie "pajączka". Niestety po kilku dniach rysy powiększyły się do długości kilkunastu cm i okazało się, że konieczna jest wymiana szyby (podobno szyba nadaje się do naprawy, jeśli odprysk jest nie większy niż pięciozłotówka). Szybę wymieniłem w salonie Nissana, koszty pokryło ubezpieczenie AC Allianz. Niestety w związku z tym straciłem zniżkę na AC w tym roku. W tym roku Allianz wprowadził dodatkowe ubezpieczenie na szybę, dzięki czemu przy takiej szkodzie nie traci się zniżek z AC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
castoro Opublikowano 30 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2011 Miałem podobny przypadek kilka miesięcy temu. Szyba została uderzona kamieniem, wylatującym z pod kół wyprzedzającego mnie samochodu. Na początku trochę zignorowałem problem, na szybie był niewielki odprysk z kilkoma małymi ryskami w kształcie "pajączka". Niestety po kilku dniach rysy powiększyły się do długości kilkunastu cm i okazało się, że konieczna jest wymiana szyby (podobno szyba nadaje się do naprawy, jeśli odprysk jest nie większy niż pięciozłotówka). Szybę wymieniłem w salonie Nissana, koszty pokryło ubezpieczenie AC Allianz. Niestety w związku z tym straciłem zniżkę na AC w tym roku. W tym roku Allianz wprowadził dodatkowe ubezpieczenie na szybę, dzięki czemu przy takiej szkodzie nie traci się zniżek z AC. Jak napisałem wyżej- gdybyś podał dane "sprawcy" to nie pokrywali by z Twojego AC , tylko z jego - na przyszłośc może sie przydać. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kajot04 Opublikowano 30 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2011 (edytowane) Jak napisałem wyżej- gdybyś podał dane "sprawcy" to nie pokrywali by z Twojego AC , tylko z jego - na przyszłośc może sie przydać. i uważasz że nie sprawdzą przed wypłatą ? muszą, taka procedura, i do póki sprawca nie potwierdzi pisemnie zdarzenia (czy jeśli nieświadom, czasu że tam był - nie wypłacą kasy). Szybę - można naprawić - za jedno "spawanie" mikropęknięcia około 70 zł - niestety "na odpowiedzialność" klienta, bo teoretycznie podczas tej operacji (podgrzewanie od wewnątrz) szyba może pęknąć. - można wymienić z OC sprawcy - i po kłopocie - o ile jest - można wymienić bezproblemowo ze swojego AC a/ tracąc 10% zniżki, b/ nic nie tracąc, jeśli wykupiony jest dodatkowy pakiet ubezpieczenia szyb - np. "auto-szyba"- w PZU 50 zł/rok. Edytowane 30 Czerwca 2011 przez kajot04 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TheBesTia Opublikowano 30 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2011 Jak napisałem wyżej- gdybyś podał dane "sprawcy" to nie pokrywali by z Twojego AC , tylko z jego - na przyszłośc może sie przydać. Gorzej jak "on" nie ma AC ?!? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kajot04 Opublikowano 1 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2011 Gorzej jak "on" nie ma AC ?!? kolega powyżej generalnie napisał bzdury bo i nie tak łatwo wskazać winnego i pokrywają z "jego" OC a nie AC. Zrobił krzywdę więc odpowiada z OC, które ma bo jest obowiązkowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
castoro Opublikowano 1 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2011 kolega powyżej generalnie napisał bzdury bo i nie tak łatwo wskazać winnego i pokrywają z "jego" OC a nie AC. Zrobił krzywdę więc odpowiada z OC, które ma bo jest obowiązkowe. Czepiasz się szczegółów - fakt chyba rzeczywiście pokrywaja z OC , napisałem z rozpędu - nie ważne z czego mu pokrywają, ważne że nie pokryli z mojego, a kamienie z nieba nie spadają tylko zawsze komuś z pod koła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smoleń Opublikowano 1 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2011 Witam. Zwróćcie uwagę (dotyczy samochodów na gwarancji) na zapisy dodatkowej umowy na ubezpieczenie szyb. Przykład: Aviva zrobi wam uszkodzoną szybę ale tylko we wskazanym przez nich warsztacie (taki zapis w warunkach umowy), wtedy gwarancja Nissana poszła się ..... . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waszka Opublikowano 1 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2011 Witam. Zwróćcie uwagę (dotyczy samochodów na gwarancji) na zapisy dodatkowej umowy na ubezpieczenie szyb. Przykład: Aviva zrobi wam uszkodzoną szybę ale tylko we wskazanym przez nich warsztacie (taki zapis w warunkach umowy), wtedy gwarancja Nissana poszła się ..... . Pozdrawiam Koledzy , nie demonizujmy utraty gwarancji , z dużej ilości postów wynika że cześć z nas obawia sie jej utraty . W świetle przepisów to nie prawda , nigdzie nie jest napisane że nie mozna robić napraw poza serwisem.Oczywiscie w stosunku do wymienionej części obowiązuje gwarancja podmiotu który wymienił lub producenta , ale nie oznacza to utraty gwarancji na cały pojazd . Zgodnie z nowymi uregulowaniami nawet przegladów nie musimy wykonywac w stacji autoryzowanej - ważne aby wykonać zgodnie z zakresem i uzyskać potwierdzenie wykonanych czynnosci np. rachunkiem. Nie dajmy się zwariować to są nasze samochody a nie serwisu , a ponadto obowiazuje prawo , może czasem trzeba powalczyc , ale swojego trzeba bronić . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MKa Opublikowano 4 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2011 Koledzy , nie demonizujmy utraty gwarancji , z dużej ilości postów wynika że cześć z nas obawia sie jej utraty . W świetle przepisów to nie prawda , nigdzie nie jest napisane że nie mozna robić napraw poza serwisem.Oczywiscie w stosunku do wymienionej części obowiązuje gwarancja podmiotu który wymienił lub producenta , ale nie oznacza to utraty gwarancji na cały pojazd . Zgodnie z nowymi uregulowaniami nawet przegladów nie musimy wykonywac w stacji autoryzowanej - ważne aby wykonać zgodnie z zakresem i uzyskać potwierdzenie wykonanych czynnosci np. rachunkiem. Nie dajmy się zwariować to są nasze samochody a nie serwisu , a ponadto obowiazuje prawo , może czasem trzeba powalczyc , ale swojego trzeba bronić . Przerabiałem tej zimy pękniętą szybę po odprysku z zeszłego roku. Dodatkowe ubezpieczenie na szyby - tak, można to wziąć jak auto jest po gwarancji. Wycena ubezpieczyciela dawała możliwość wymiany szyby tylko w "jego" autoryzowanym punkcie, bodajże było w Autoglass. Oczywiście nie będzie to szyba nissanowska, dodatkowo wiązało się to z utratą gwarancji na elementy przylegające do niej, czyli jak coś się przypadkiem będzie działo to może być problem. Skończyło się naprawą przez serwis Nissana i szkodzie pokrytej z AC. Co do odprysków, warto się zainteresować punktami napraw tego typu uszkodzeń bo może to przedłużyć jej żywot. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi