Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

sygnał dzwiękowy przy używaniu kierunkowskazu w P12

Gość ŁukaszR

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam mały problem ze swoją Primerą P12 , rocznik 2002, benzyna 1.8 + gaz, a mianowicie - ostatnio przy używaniu kierunkowskazów automatycznie włącza mi się sygnał dźwiękowy - identyczny jest dla nie zapiętych pasów - na "lewym" jest ciągłe "pikanie", na "prawym" pojedyncze "piknięcie". Oddałem do warsztatu to mi powiedzieli że nie mają pojęcia skąd problem (niby konsultowali się też z serwisem NISSANA i też bez efektów), jedyne do czego doszli to to że przy wymianie żarówki na słabszą (praktycznie nie widoczną na drodze) dźwięk znika.. .

Usterka jest do "przeżycia" i jeżeli to nie jest nic poważnego to można z tym jeździć , ale chciałbym jednak to naprawić tylko że nikt nie wie co się stało..

Z góry dzięki za porady.

a robiłeś coś ze światłami, może jakieś żarówki inne albo coś, bo taki objaw występuje podczas podczepienia, przyczepy, czyli masz większe obciążenie na światłach i wtedy aby kierman nie zapomniał o tym, że coś ciągnie właśnie pipczy przy kierunkach

Dzięki za szybką odpowiedz Dino :)

właśnie nic nie robiłem, wymieniałem tylko chłodnice.. i po tym , jak wyjechałem z warsztatu , zauważyłem taki problem (wcześniej tego nie było) . Serwisant mówił mi że jak zmienił żarówki na słabsze (duużo słabsze) to problem ustąpił.. więc coś jest nie tak..

• 4 miesiące temu...

Ja sądzę, że gdzieś masz przebicie przy większym oporze. Ja bym szukał w okolicy chłodnicy, tam gdzie idą jakieś kabelki. Sam stwierdzileś że problem powstał po wymianie chłodnicy. Może kabelek przetarty lub masa.

• 4 lata później...

Witam. Mam ten sam problem. Włączając lewy kierunek włącza sie rownież sygnał dzwiękowy w rytmie kierunkowskazów (dzwiek podobny jak sygnał niezapiętych pasów). Prawy kierunkowskaz - sygnał włącza sie raz....i cisza....wszystko ok. Jezdziłem tak bo to mi nie przeszkadzało... jednak po jakimś czasie auto traciło na mocy i szarpało. Czytałem fora... i wg tego co znalazłem.... zrobiłem NOWĄ MASE w tylnych lampach. Auto jeździ juz OK. Ma moc itd jednak sygnał dzwiekowy nie ustąpił.

Kombinowałem próbując różne zarówki. I co zauwazyłem....

Wsadzając żąrówke 5W brak sygnału dzwiekowego (jednak jest słabsza widoczność kierunku), wsadziłem tą sama żarówke do prawej lampy.... iiii kierunkowskaz miga bardzo szybko - jakby jedna żarówka była spalona.

Co dalej sprawdzać bo nie mam pomysłu. Mógłbym znaleźć "brzeczek" i go wyeliminować... ale to nie jest usuniecie usterki....

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...