Pieer Opublikowano 2 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2011 Witam kolegów posiadaczy nissana note. Sprawa następująca. Note wersja Visia 1.4 kupiona w kwietniu jako wyprzedaż rocznika. Jak wiadomo jako golec nie ma świateł przednich lampy przeciwmgłowych. Nawet nie da się tego przy skłądaniu zamówienia dokupić jako opcja więc zgodnie z logiką i tym co tu wyczytałem oraz dowiedziałem się od sprzedawcy w salonie nie powinno być instalacji aby w prosty sposób takie światełka zainstalowac. Mimo wszystko dziś postanowiłem sprawdzić i odziwo znalazłem przewody zwisające luźno w pobliżu atrap na lampy.Troche mnie to wkurzyło bo były niczym nie przymocowane ani zabezpieczone. Ot tak jakis angol sobie wlozyl wiązke kabli do samochodu. Poniżej zdjecie Na tym może słabo widać ale w oddali widać kabel i wtyczkę Tutaj ją wyciągnołęm więc widać dokłądnie Teraz moje pytanie do znawców: 1. czy lapy przednie przeciwmgłowe włącza się tym samym przełącznikiem co tylna? 2. Gdzie jest bezpiecznik do tych lamp (przednich - chce sprawdzić czy jest tam przygotowane gniazdo) Idąc za ciosem rozbroiłem konsole pod kierownicą i też znalazłem przygotowaną instalację do lusterek i .... no wlasnie do czego ta wtyczka po prawej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JACKO29 Opublikowano 2 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2011 Światła przeciwmgielne załącza się przełącznikiem w kierownicy.Dla tego przy montażu lamp należy wymienić przełącznik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zumpel Opublikowano 7 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2013 Światła przeciwmgielne załącza się przełącznikiem w kierownicy.Dla tego przy montażu lamp należy wymienić przełącznik. Odświeżę temat, czy możecie wrzucić jakąś fotkę tego przełącznika? A może ktoś się orientuje gdzie taki przełącznik można dostać i jakie są koszty? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arek_sosnowiec Opublikowano 8 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2013 To się nazywa chyba przełącznik zespolony (to ta wajcha przy kierownicy którą włączasz choćby światła, kierunkowskazy). Dostaniesz w ASO (kosmiczna cena) lub na Allegro (ceny od 40 do 100 zł). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JACKO29 Opublikowano 8 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2013 Dokładnie,a wymiana prosta jak drut.Zdejmujesz osłonę kierownicy i zdejmujesz przełącznik z zatrzasków,następnie montujesz w odwrotnej kolejności Robotyyyy!!!Huk! na 15 minut Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieer Opublikowano 31 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2013 Witam, Panowie pomocy bo już zgłupiałem. temat Note Visia 1.4 z 2011 roku. Chce założyć sobie w miejsce halogenów światła dzienne które są o kształcie i mocowaniach identycznych jak orginalne halogeny dla tego rocznika. problem taki, że za nic po zdjęciu zaślepek one nie pasują. Moje pytanie. czy aby zamontować te światła (czy halogeny) do zderzaka potrzebna jest jakaś ramka montażowa? Chodzi mi o coś w stylu element pośredni między zaczepami na lampie a otworami w zderzaku. Jeśli chodzi o note przed 2008 roku to znalazlem w necie coś co nazywa się ramką montazową pod halogen, ale do mojego modelu nic takiego nie umiem namierzyć. Będe wdzieczny za pomoc i na ewentualne namiary gdzie coś takiego kupić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JACKO29 Opublikowano 31 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2013 Pieer,wątpie aby lampy dzienne były identyczne jak halogeny.Gdyby tak było miałbyś z tyłu lampy mocowanie na jedną śrubkę,które pasowałoby w otwór w zderzaku,jak nie to musisz jakoś pokombinować jeśli masz jakiś zmysł majsterkowicza.Co do ramek,niektórzy koledzy wycinali w zaślepkach,tzw karabinach otwory pod lampy rozgrzanym brzeszczotem,inni kupowali ramki do halogenów co niestety daje większy koszt montażu tych świateł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janio Opublikowano 31 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2013 Na temat świateł do jazdy dziennej trochę już napisano. Sprawa ma się chyba tak. Nasze notki przechodzą co dwa lata lifting. Co dotyczy również zderzaka. Dlatego hallogeny w nich montowane jak i zaślepki (w opcji bez) są różne i mają różne mocowania. Dlatego tródno Ci coś doradzić. Trzeba pomierzyć średnicę. obejrzeć otwory w zderzaku itp. Dlatego z kupnem nie należy sie spieszyć. Dla chcącego trudności można pokonać. Na allegro można kupiuć ledy z dodatkowymi pierścieniami. Jednak tak jak pisze jacko wiąże sie to z kosztami. Tu adres do mniej więcej takich lamp. Sprzedawca podaje że można montować w każdym aucie. http://allegro.pl/lampy-swiatla-do-jazdy-dziennej-okragle-automat-i3269726321.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieer Opublikowano 3 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2013 Dziękuje koledzy za podpowiedzi. Te z dodatkowymi pierścieniami też widziałem na allegro oraz cały temat na forum odnośnie świateł dziennych przeczytałem 2 razy Generalnie lampy o których pisałem 2 posty wyżej trafiły do szuflady z prostej przyczyny. Brak automatu (jedynie zintegrowany przekźnik do wpięcia 3-go przewodu do świateł postojowych), oraz szajsowate przewody które były zbyt krótkie mimo prowadzenia ich tak krótką drogą jak się tylko da. Zamiast więc się z nimi męczyć kupłem Philipsy Daylight4 o których tyle napisano na tym forum i zainstalowałem je jak w poście kolegi amartin. Fajnie wyglądają i ładnie świecą a instalacja bardzo prosta. Ok kończę bo jak by nie było to nie temat o światłach dziennych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.