Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Wykresy spalania na wyświetlaczu Juka

elltry

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam takie pytanie o wykresy spalania a dokładniej ich prezentowanie w Waszych Żukach.

Wydaje mi się że u mnie jest odwrócona skala – logicznym wydaje się być że podziałka na skali zwiększa się z dołu do góry (na dole 0 a na górze 20).

Średnie spalanie komputer pokazuje na poziomie około 7 litrów więc na prezentowanym wykresie na nie byłby to kolorowy "słupek" a szare pole ponad nim

Spójrzcie na foto – obrazowo dużo łatwiej to zrozumieć o co mi chodzi.

spalaniea.jpg

Czy u Was też tak to wygląda ??

Pozdrawiam

Strider - mogłoby nawet mieć jakiś sens to co piszesz (dziwny bo dziwny ale jednak) gdyby nie to, że w instrukcji Żuka jest rysunek z podziałką wyskalowaną w klasyczny sposób (zero na dole, 20 na górze)...

Dlatego zapytałem więc na forum jak jest w rzeczywistości - wniosek będzie jeden - albo ja mam jakiś wybrakowany egzemplarz albo książka wprowadza w błąd.

elltry ja mam tak samo.

Zupełnie bez sensu jest ten wskaźnik, mało czytelny.

Najlepszy test na spalanie to: zatankować do pełna / podzielic przez liczbe przejechanych kilometrów :)

Wyjdzie dokladniejsze spalanie niż to co wskazuje komputer.

Gość Seewolf

Strider - mogłoby nawet mieć jakiś sens to co piszesz (dziwny bo dziwny ale jednak) gdyby nie to, że w instrukcji Żuka jest rysunek z podziałką wyskalowaną w klasyczny sposób (zero na dole, 20 na górze)...

Dlatego zapytałem więc na forum jak jest w rzeczywistości - wniosek będzie jeden - albo ja mam jakiś wybrakowany egzemplarz albo książka wprowadza w błąd.

Myślę że kolega Strider ma 100% racji tym bardziej że to się nazywa Fuel Economy Record. Jest to bardzo logiczne - im wyższy słupek tym lepszy rekord . Często w instrukcjach są błędy i w tym wypadku chyba właśnie tak jest. Być może rysunek w instrukcji pochodzi z jakiejś pierwotnej wersji softu którą później zmienono, a rysunek został...

• 5 miesięcy temu...

No tak.... ale zauważcie że jest to zrobione analogicznie do tego wykresu (chwilowego) głównego tego z tymi gwiazdkami im bardziej niebieskie tym spalanie mniejsze i im więcej gwiazdek tym lepiej. :D

• 1 rok później...

Pamiętajcie, że EU to nie "pępek świata".

My jesteśmy przyzwyczajeni do podawania spalania "l/100 km" natomiast w wielu regionach świata podaje się "MPG - miles per gallon" i wówczas ma to sens.

BTW: fajna animacja. Szkoda tylko, że w naszych Żukach nie jest oferowany "szyber" :(

• 3 lata później...

Witam

Mam takie pytanie o wykresy spalania a dokładniej ich prezentowanie w Waszych Żukach.

Wydaje mi się że u mnie jest odwrócona skala – logicznym wydaje się być że podziałka na skali zwiększa się z dołu do góry (na dole 0 a na górze 20).

Średnie spalanie komputer pokazuje na poziomie około 7 litrów więc na prezentowanym wykresie na nie byłby to kolorowy "słupek" a szare pole ponad nim

Spójrzcie na foto – obrazowo dużo łatwiej to zrozumieć o co mi chodzi.

spalaniea.jpg

Czy u Was też tak to wygląda ??

Pozdrawiam

to jest wykres ekonomiki jazdy a nie spalania - tam jest to napisane.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...