Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

JAKI FEJS DO TWOJEGO NISMO

DINO
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

• 10 miesięcy temu...

Witam koledzy.
Aktualnie jestem w posiadaniu Primerki P11 144. 1.8 benzyna + lpg. Jaki fejs soft itd. mi proponujecie?? alledrogo oferuje różne ale mnie chodzi o najlepszy do mojego autka.

Znalazłem coś takiego http://allegro.pl/interfejs-diagnostyczny-sdprog-obd2-pl-nissan-i5314843335.htmlale 130 zł piechotą nie chodzi więc prosiłbym o rzetelną wypowiedź.

Edytowane przez Marpop

zwykły ELM obskoczy, program z aukcji raczej nieznany ale ma prawo działać, 

• Like 1

• 2 tygodnie później...
  • 5 tygodni później...
  • 1 miesiąc temu...

Almera N16 2.2Di 2001 r. Torque Pro Android + ELM327 BT chińczyk - działa.

Pytanie - czy wskaźnik Intake (temperatura w dolocie) wam działa? U mnie wskazuje non stop 79oC i nawet nie drgnie. Czy soft źle działa czy przepływomierz do wymiany? Link do tematu: http://forum.nissanklub.pl/index.php/topic/96450-n16-kopci-na-bia%C5%82o-przy-odpalaniu/?do=findComment&comment=1085050

• 7 miesięcy temu...

Czy takie coś: http://allegro.pl/interfejs-obd-scan-bluetooth-elm327-obd2-mini-cd-i6152053189.html będzie pasować do mojej Almerki, bardziej zależy mi na pokazywaniu temperatury, obrotów, prędkości itp. Mały refresh, ale może dostane odpowiedź.

• 4 lata później...

Przeglądam forum ale bardzo mało jest jakim programem mogę sie połączyć z x-TRAIL T32 1,6D.Miałem już tyle aut ze posiadam 5 kabli diagnostycznych.Tylko co z tego jak nie ma info o oprogramowaniu .Na innych forach dyskusja trwa a tu cisza...

Gość Andrzej G

11 minut temu, zaba111 napisał:

Przeglądam forum ale bardzo mało jest jakim programem mogę sie połączyć z x-TRAIL T32 1,6D.Miałem już tyle aut ze posiadam 5 kabli diagnostycznych.Tylko co z tego jak nie ma info o oprogramowaniu .Na innych forach dyskusja trwa a tu cisza... 

Tutaj też jest sporo - niekoniecznie akurat w tym temacie w którym piszesz. Wystarczy się rozejrzeć "trochę wyżej" w TYM  dziale.

Podstawowe pytanie, do czego to ma służyć, bo jeżeli do podstawowych spraw, to znajdziesz sporo nie tylko darmowych programów, ale i pełne - "odblokowane" wersje, np. CARISTA

• 2 lata później...
W dniu 5.02.2021 o 16:13, zaba111 napisał:

Witaj zaba111, wczoraj zamówiłem sobie specjalny kabelek który działa pod nissan consult3 i trzepie auta od rocznika 90 po nowe elektryki, jak również infiniti i mazda z hondą razem. Wejdź na mój post od p12 i zobaczysz jak działa. Zamówiłem 2 sztuki z myślą o sprzedaży jednego. Jeśli będą chętni zamówię więcej sztuk. Pozdrawiam 

• 1 rok później...

Jaki interefejs i soft kupić do komunikacji z Qashqaiem J11?
Najlepiej jakby to działało z aplikacją na telefon przez bluetooth

Do mojego drugiego auta (VAG) mam OBD11 i jestem z niego zadowolony.

• 1 miesiąc temu...

Cześć.

Widzę w ogólności, że mimo upływu lat nadal jest problem z czymś lepszym co by miało rozbudowane funkcje serwisowe do Nissanów. Z moich doświadczeń maks co można to kalibracja kamer, kasowanie błędów i test każdego komponentu na programach typu wurth wow, delphi...

Szperam w internecie i trafiłem na coś takiego jak XVDiag VCX SE. Z licencją na Nissana i co by nie mówić jednak spiraconym Consulcie 3+, z tego co można znaleźć w sieci i z filmików youtube, mamy pełną funkcjonalność. Tyle teoria. Niestety fora związane z nissanem dość oszczędnie, żeby nie powiedzieć w ogóle, podejmują temat. Za to fora innych marek do wyboru i koloru, mniejsze lub większe sukcesy, łącznie z programowaniem modułów.

Z informacji wynikają dwie rzeczy.

1) Żeby programować trzeba mieć najczęściej jakieś konta online IDS, SPS... z połączeniem z serwerami marek i po wniesieniu jakiś opłat typu kilkanaście/ dziesiąt euro.

2) Żeby włączyć/ wyłączyć jakieś opcje które są już zaszyte w danym module nie trzeba takich kont. Działa ponoć offline.

No ale to wnioski z innych marek.

Teraz się zastanawiam czy z Nissanem przez analogię też by to nie zaskoczyło z takim consultem.

Co do samego urządzenia to jest na rynku co najmniej 10 lat. Jak się on ma do oryginalnych głowic czy klonów VI nie wiem. Z opisów wynika, że obsługuje te wszystkie standardy. Jednak cena nadal jest niższa niż choćby klony oryginalnych głowić Consult i jest to poniżej 1000 zł, ale więcej niż głowice do 300-400 zł na których działają np. programy i funkcje wspomniane na początku postu.

Czy ktoś z forumowiczów miał doświadczenie z tym urządzeniem?

Kusi mnie pod kątem moich dokładek kamer 360. Odkąd w weekend teoretycznie po połączeniu się z zegarami program delphi wyrzucił, że opcja martwego pola jest obecna, ale wyłączona. Jednak sam program nie dawał żadnych możliwości zrobienia z tym czegoś.

Consult zgodnie z serwisówką nawet jak przy podmianie modułów nie uda się w procedurze zgrać konfiguracji z poprzedniego by wgrać na nowym to są jeszcze opcje ręcznych ustawień. To sugeruje jakby każdy moduł miał już wgrane odpowiednie oprogramowanie i znając konfigurację modelu samochodu dało się te ustawienia przełączać ręcznie za pomocą consulta.

Z drugiej strony, przy okazji innych marek wyczytałem, że jak dochodzi do wymiany jakiegoś modułu to producenci poprzez wspomniane konta online po podaniu VIN auta przesyłają pliki konfiguracyjne do wgrania za pomocą programu serwisowego.

Teraz się zastanawiam czy ryzykować 1000 zł.

Ogólnie po forach Nissana widzę, że temat leży i w odróżnieniu od klubowiczów innych marek nikt za bardzo nie był chętny do wyłożenia więcej niż 100 zł by popróbować pobawić się tym co dostępne na rynku...

• 2 tygodnie później...

Widzę, że wszystkich to średnio interesuje. Nie mam Nissana obecnie...jeszcze tydzień, ale sobie potestuje czy to w ogóle hula...

Zrzut ekranu 2024-11-20 214226.png

9 godzin temu, tomkek1912 napisał:

Widzę, że wszystkich to średnio interesuje.

Nie wszyscy mają taką wiedzę w tej materii, jak Ty, więc nie dziw się, że nie piszemy, nie komentujemy, ale na pewno czytamy, a co niektórzy na pewno wykorzystują Twoje doświadczenia.
Pozdrawiam