Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[P12] CB radio, nawigacja

pawelsalata

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałbym aby w tym temacie wypowiadali się Użytkownicy P12/WP12 z zamontowanym CB radiem.

Ogólnie jakiś czas już walczyłem z podciągnięciem stałego zasilania pod taki rozdzielacz zapalniczki z gniazdkiem USB wbudowanym, ponieważ nie bawi mnie gaśnięcie CB radia po wyjęciu kluczyka (gniazdko zapalniczki ma napięcie tylko przy zapłonie). Kombinowałem jak tu dostać się do auta z kablem prosto z akumulatora, ale bez rozkręcania ćwiartki samochodu, ja osobiście tego nie widzę :) Więc kabel od AKU póki co odpuściłem. A stałe napięcie wziąłem z kostki od fabrycznego mocowania telefonu komórkowego (ja tego mocowania nie mam, ale kostka na szczęście była. Miernikiem wykukałem, że jest na dwóch nóżkach PLUS i MINUS, zawsze... czy silnik włączony, czy wyłączony, czy pada deszcz, czy może akurat sąsiadka ma miesiączkę :) Zasilanie ma zawsze. Zrobię fotki jak wtyczka wygląda i gdzie jej szukać. Rozdzielacz, aby kokpitu nie szpecił, zamontowałem w schowku (przykręciłem śrubkami do tylnej ściany schowka).

Oczywiście pomysł na zamontowanie radia CB całkiem oryginalny i nowatorski :) CB wylądowało między siedzeniami, wetknąłem między fotel pasażera i tunel środkowy.

Natomiast NAVI musi wg mnie wisieć po lewej stronie, zaraz przy drzwiach kierowcy, bo powieszona na środku szyby, ogranicza widoczność dość mocno, bo wisi wysoko, prawie na środku szyby przedniej.

Piszcie, wklejajcie FOTO, gdzie macie CB, gdzie macie uchwyt do NAVI, może ktoś zrobił ładną zabudowę NAVI w desce rozdzielczej, gdzieś przy zegarach itp.

navi mam jak opisałeś

a CB mam wsadzone pod nogi pasażera, na tunelu wisi po prawej stronie a po lewo od nóg pasażera.

radyjko mam MAXON CM70 więc z gruszki poustawiać mogę sobie wszystko :)

A powiedz mi JOLO, jak z zakłóceniami w P12 na CB? Mam Unidena 520 XL, używałem go już w 4 autach, Primera jest piąta z kolei. Do tego radia mam HUSTLER'a IC100, antenka bardzo dobrze się spisywała w każdym z poprzednich aut, spokojnie po trasie miałem zasięg 10-12 km. Nie miałem jeszcze czasu by kabel od anteny pociągnąć. Jaką Ty masz antenkę - magnesik czy dziurka w dachu? Jeśli magnesik, to którędy w kombi "wypuszczasz" ją na dach? Ja coś kombinuję, aby przez bagażnik, ale ciasno tam holercia blacha do blachy przylega.

Witam, jestem nowy na forum, ale postaram sie to jakos nadrobić :D. Mam P12 liftbacka, navi(5") centralnie na szybie, co do CB(Uniden 520xl) mam schowane w zamykanym schowku pod czytnikiem CD. Radio smiga w połączeniu z Sirio ML-145 (na dalekie trasy) i President Ohio(na codzien).Anteny magnetyczne. Zawsze stają na lewym tylnim rogu dachu. Kabel prowadzony do bagaznika, pod tylnimi fotelami i nastepnie wzdłuz tunelu prawą stroną az do schowka. Na kablu jest jeszcze luz. Myslałem, gdyby sie nie dalo wyciac troche tylnej scianki tego schowka ?? Wtedy radio weszłoby całe. Odkrecamy mikrofon i zamykamy radio w schowku. Zawsze wtedy bedzie mniej kusiło.

No właśnie Wy w tych nowszych macie te schowki fajne. U mnie tylko dziura jest pod CD, kieszeń taka pusta. Na początku też myślałem aby tam dać CB, ale za bardzo na widoku. A między siedzeniami, jakaś szmatka czarna na radiu leży i nie widać co tam tak właściwie leży :)

Jezeli nie masz DVD ,a chcesz CB na stałe mozna kupic na alledrogo kieszeń i włozyc CB w miejsce gdzie powinnobyc fabryczne DVD

Zgadza się, ale kieszeń nie ma klapki... :( Więc kusić będzie - auto przed blokiem parkuję.

Widziałem swego czasu takie kieszenie z klapką. Nie moge ich nigdzie teraz znalezc :( . Inne opcje radio w podłokietniku albo schowku przed pasazerem i glosnik zewnętrzny w schoweczku na tunelu kolo biegów. Tam w ten schowek na napoje by sie zmiescił idealnie, według mnie. Nie wiem czy jest taki schowek w twojej wersji

• 1 miesiąc temu...

No taka kieszeń z klapką byłaby super. W Micrze K11 mam fajnie, bo pod kierownicą jest ta półeczka i tam idealnie pasuje Uniden mój :)

_______________________________________________________________________________________________________________________________

Zamieszczam foto skąd wziąłem zasilanie do rozdzielacza 12 volt, gdzie zamontowałem rozdzielacz i jak wygląda kabel od navi wyprowadzony przy słupku - cały jest schowany pod deską rozdzielczą. Schludnie i estetycznie.

post-36771-0-65895700-1313351345_thumb.jpg

post-36771-0-81053600-1313351358_thumb.jpg

post-36771-0-63274100-1313351381_thumb.jpg

post-36771-0-80612600-1313351399_thumb.jpg

post-36771-0-68301400-1313351413_thumb.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...