Gość rysuchom Opublikowano 10 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2011 Własnie wróciłem z wycieczki po górach.Przejechałem ok.1600km.i auto spaliło ok. 0,5l oleju.Przed wyjazdem sprawdzałem ciśnienie w cylindrach i jest OK.Auto jest z 2001r. i ma przejechane autentycznie 128 tyś.Dlaczego tak się dzieje, jestem zaniepokojony i proszę o sugestie w tej sprawie.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maius Opublikowano 10 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2011 Rozumiem, że obejrzałeś silnik i nie znalazłeś żadnego wycieku? Na jakim oleju jeździsz? Kiedy była ostatnia wymiana? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość rysuchom Opublikowano 10 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2011 Olej VALVOLINE zmiana w pazdzierniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nice-wawa Opublikowano 10 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2011 (edytowane) Ja bym na razie obserwował stan oleju , każdy silnik przy cięższych warunkach łyknie olej a jazda w górach do lekkich nie należy . Sprawdź czy nadal będzie tyle brał oleju przy normalnej eksploatacji . Ale ogólnie 1,8 lubią brać olej ale jak wcześniej było ok to polecam obserwować tylko stan . Edytowane 10 Lipca 2011 przez nice-wawa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość bazyli Opublikowano 11 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2011 Pierścionki olejowe - nie dawno sam to przechodziłem. Zaczyna się od małych ilości oleju tak jak u Ciebie. Obserwacja i flustracja - z miesiąca na miesiąc coraz gorzej i coraz większe dolewki - szczególnie po trasach... Po 1,5 roku jeżdżenia doszło w końcu do 1l=1000km na trasie i check w czasie jazdy za miastem (kat/sonda dostał w końcu). W moim wypadku zdecydowałem się na remoncik przy - 2,5 klocka w plecy. Ale czego się nie robi dla ukochanego pojazdu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maius Opublikowano 12 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2011 No to ja podobnie jak nice-wawa bym radził, na razie dolać i pojeździć, ew. zmienić z syntetyka na półsyntetyk (np. MaxLife), jeśli teraz jeździsz na pełnym syntetyku (chociaż to bardziej na wycieki pomaga niż spalanie oleju). Jak napisał bazyli remont jest drogi, więc najpierw trzeba się upewnić, że będzie konieczny. Próbowałeś potrzymać auto na luzie na bardzo wysokich obrotach? Tak ponad 6 tys. przez kilkanaście sekund? Druga osoba na zewnątrz patrzy, co idzie z rury, czy spaliny są niebieskawe... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość rysuchom Opublikowano 17 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2011 Pierścionki olejowe - nie dawno sam to przechodziłem. Zaczyna się od małych ilości oleju tak jak u Ciebie. Obserwacja i flustracja - z miesiąca na miesiąc coraz gorzej i coraz większe dolewki - szczególnie po trasach... Po 1,5 roku jeżdżenia doszło w końcu do 1l=1000km na trasie i check w czasie jazdy za miastem (kat/sonda dostał w końcu). W moim wypadku zdecydowałem się na remoncik przy - 2,5 klocka w plecy. Ale czego się nie robi dla ukochanego pojazdu. Bazyli nie napisałeś czy po wymianie pierścionków olejowych przestał brać olej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CyberDe@th Opublikowano 18 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2011 Sam posiadam silnik 1.8 (2000r.), ale nie zauważyłem ubytków oleju. Wiem, że była cała seria "lubiących" oliwę silników, ale może wspólnymi siłami uda nam się ustalić przynajmniej z którego roku to były jednostki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tomek85fcb Opublikowano 19 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2011 Moja Primera(5D) 1.8 z marca 2000 r. też nie bierze oleju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 19 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2011 styczen 2001 i brała olej, qg18de oczywiscie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CyberDe@th Opublikowano 19 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2011 WP11.144 z czerwca 2000 - nie zauważyłem ubytków oleju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tyr Opublikowano 11 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2011 mi 100ml na 10000 olej to mobil 1 10w40 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cezarycezary Opublikowano 11 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2011 mój 1.8 z czerwca 2000 w budzie WP11.144 oleju nie bierze. Od wymiany do wymiany (15tyś) jest stan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość bazyli Opublikowano 24 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2011 (edytowane) Bazyli nie napisałeś czy po wymianie pierścionków olejowych przestał brać olej. Dawno tu nie zaglądałem - 5 tys przejechane po wymianie i ani grama . Odruch sprawdzania poziomu oleju pozostał, ale już nie tak silny. Edytowane 24 Września 2011 przez bazyli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bernard2 Opublikowano 25 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2011 sprawdz odme tą przy wlewie oleju ,jst tam zaworek on puszcza olej a nie powinien miałem to wmoim autku qg18de 2001r.Bylo to poremoncie silnika ,teraz jest O.K. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robinson85 Opublikowano 25 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2011 mój grudzień 1999 od wymiany do wymiany nie musze dolewać olej castrol edge sport 5w40 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stachoo Opublikowano 25 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2011 Mój 99 rok i spory przebieg ma ale oleju nie bierze za dużo. Kiedyś słyszałem, że to była seria tych gorszych pierścieni i być może to było w końcówce produkcji, co by się nawet potwierdzało. -pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi