Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Światła do jazdy dziennej

Gość arczi1987
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Gość arczi1987

[P12] Tak jak w opisie, mam takie pytanie, być może ktoś podłączał w swoim samochodzie światła do jazdy dziennej ? mam te światła 3 kable, masa wiadomo, i tak jeden podłącza się pod postojówki aby wyłączał je przy uruchamianiu zwykłych, oraz drugi który muszę podłączyć pod jakieś zasilanie co podaje napięcie po zapłonie, może mi ktoś podpowiedzieć w które miejsce się najlepiej wpiąć aby był plus po zapłonie? byłbym bardzo wdzięczny, Pozdrawiam

Edytowane przez arczi1987

• 1 rok później...

Ja mam 2 kable. W opisie jest że jeden jest do + od stacyjki a 2 do + od świateł i mam w tym 2 zapytania:

1. Co z masą nie pójdzie jakieś zwarcie?

2. Czy można zamiast + od stacyjki wpiąć się gdzieś indziej, jeśli tak to gdzie najłatwiej?

[P12] Tak jak w opisie, mam takie pytanie, być może ktoś podłączał w swoim samochodzie światła do jazdy dziennej ? mam te światła 3 kable, masa wiadomo, i tak jeden podłącza się pod postojówki aby wyłączał je przy uruchamianiu zwykłych, oraz drugi który muszę podłączyć pod jakieś zasilanie co podaje napięcie po zapłonie, może mi ktoś podpowiedzieć w które miejsce się najlepiej wpiąć aby był plus po zapłonie? byłbym bardzo wdzięczny, Pozdrawiam

Ja mam 2 kable. W opisie jest że jeden jest do + od stacyjki a 2 do + od świateł i mam w tym 2 zapytania:

1. Co z masą nie pójdzie jakieś zwarcie?

2. Czy można zamiast + od stacyjki wpiąć się gdzieś indziej, jeśli tak to gdzie najłatwiej?

Odpowiem na dwa posty jednocześnie. Proponuje nie wpinać się po + do stacyjki za dużo zachodu moim zdaniem. Wartym rozważenia jest wpięcie się w + pod zapalniczkę, oczywiście po zastosowaniu bezpiecznika. Wiadomym jest, że zapalniczka nie ma zasilania gdy wyłączony jest zapłon.

Co do ewentualnych zwarć to powiem tylko, że jeśli nie czujesz się na siłach aby zamontować lampki, to może warto zasięgnąć pomocy auto elektryka.

• 3 miesiące temu...

podepne sie pod temat.

załozyłem swiatła LED do jazdy dziennej, czytałem inne posty i próbowałem sie podpiąć pod plus od altenatora, ponoc taki mały kabelek, tylko mam problem ze tam jest zbyt małe napiecie jesli chodzi o ich podłłaczenie.

wiec podpiołem sie pod plus od chyba "przepływomierz powietrza" patrzac z przodu auta na lini z akumulatorem troszke wyzej przy szybie.

i fajnie wszytko działa, tylko nie wiem, bo czasami przy zapalaniu auto mi gasnie, ale czasami, jak przegazuje to juz tego problemu nie ma, wiec nie wiem czy znalezc inny plus czy moge tak jezdzic?????

słyszałem ze mozna pod wycieraczki, lub jw pod zapalniczke, wtryski.... itp.

prosze o odpowiedz

Być może masz światła do jazdy dziennej, które właczają się po wzbudzeniu. Podłacz do alternatora i odpal motor jak zacznie ładować i zaczną świecić to tak ma być.

mam swiatła które załączaja sie automatycznie wtedy gdy dostana napienie, mam sterownik który nimi steruje, dlatego potrzebny mi plus który daje napięcie po przekreseniu  zapłonu.byłem u mehcanik z kontrola gazu, zapytałem sie go i dał rade aby podłaczył pod plus z gazu, wiec tak zrobiłem.

teraz jest ok.

Widzę ostatnio dużp p12 jeżdżących na światłach postojowych jako dziennych. Na początku myślałem, że się komuś do końca włącznika nie chciało przekręcić ale skala zjawiska jest zbyt duża i podejrzewam, że to celowe. Wiem, że światła postojowe służą na 'postoju' ale czy w p12 nie są one wystarczające do jazdy dziennej? Jak wiemy są to osobne żarówki o mocy 5W każda i zastanawiem się czy np. taka jazda spełnia wymogi odnośnie świateł dziennych (jasność, rozmieszczenie, itp)?

Pozdrawiam.

Widzę ostatnio dużp p12 jeżdżących na światłach postojowych jako dziennych. Na początku myślałem, że się komuś do końca włącznika nie chciało przekręcić ale skala zjawiska jest zbyt duża i podejrzewam, że to celowe. Wiem, że światła postojowe służą na 'postoju' ale czy w p12 nie są one wystarczające do jazdy dziennej? Jak wiemy są to osobne żarówki o mocy 5W każda i zastanawiem się czy np. taka jazda spełnia wymogi odnośnie świateł dziennych (jasność, rozmieszczenie, itp)?

Pozdrawiam.

zgadza się celowe, sam tak jeździłem, szkoda lamp żółkną a lustra ciemnieją od temperatury szczególnie teraz jak są takie upały. Zgodnie z KRD trzeba jeździć na mijania lub dziennych postojówki odpadają.

Przy okazji założyłem sobie DRL Narva, muszę przyznać nieźle świecą, solidnie wykonane i zaskoczenie przy podłączaniu bo zasilanie bezpośrednio na akumulator, a trzeci kabelek na postojówkę ( wszystko ładnie rozrysowane na pudełku).

Efekt DRL zapala sie po uruchomieniu silnika, wyłączaja sie z opóźnieniem około 15 sek po wyłączeniu stacyjki

DRL??? to masz o wiele lepiej, bo nie musisz kombinowac aby szukac tego + !!!! a powiedz ile dałes ??? Bo kumpel mi mówil ze kupiel takie za 250-300 zł i załował, i teraz kupuje do 100zł. i ja sam mam takie....ale twoje podłaczenie to lepsza wygoda montazu:)

DRL??? to masz o wiele lepiej, bo nie musisz kombinowac aby szukac tego + !!!! a powiedz ile dałes ??? Bo kumpel mi mówil ze kupiel takie za 250-300 zł i załował, i teraz kupuje do 100zł. i ja sam mam takie....ale twoje podłaczenie to lepsza wygoda montazu:)

w sklepie u nas widziałem za 220pln, ja kupilłem na allegro http://allegro.pl/narva-drl4-swiatla-dzienne-led-niemiecka-jakosc-i3426943537.html?source=mlt  za 184 z przesyłką więc opłaca się.

Ciekawie wyglądają bo ledy mają zamontowane u góry lustra.