Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[p11] błąd sterownika LPG

Gość d3cK
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam mały problem. Od czasu do czasu podczas normalnej jeździe na LPG wyłącza się gaz, sterownik wydzwania sygnały: trzy krótkie i jeden długi. Aby samochód znowu mógł pracować na LPG trzeba wyłączyć zapłon, przekręcić kluczyki w stacyjce żeby zapaliły się lapmki, wyłączyć sterownik LPG, odpalić na benzynie i dopiero wtedy włączyć LPG. Z instrukcji obsługi Stag 300 wynika, że te sygnały to błąd sterownika. Gdy byłem na przeglądzie instalacji, niecałe 3 tyg temu, oprócz błędów na 2 wtryskach wszystko było w porządku. Co to może być? Któreś wtryski mi padają (mają rok)? Czy można je samodzielnie naprawić? coś przeczyścić, przedmuchać?

Dzięki za odpowiedź. Na kompie pisze że są błędy 2 wtrysków. Gazownik powiedział że kiedyś zakładali MJ komuś i pochodziły godzinę. Trochę jestem zawiedziony ich trwałością, jeżeli to one są przyczyną.

Edytowane przez d3cK

No to super, teraz muszę albo kupować 4 hany albo wymienić tylko 2 lipne wtryski na te same lipnej firmy. Jakie polecacie do mojej konfiguracji LPG? Zielone czy niebieskie?

Bo Kolega Dino chce pujść grubo z moca wiec myśli na przyszłość i przegiął pałe

zielona spokojnie daje rady do 200 KM

hehe, ja wiem ;) raczej spoko jest na małym ciśnieniu i jest zapas do tego ani jednego zapętlenia whistle.gifwg. tego co podaje producent to powinienem mieć 0.8 bara na reduktorze a jest prawie 1b, czyli ta tabelka jest poglądowa i należy dodać 25% do tego co się ma i wtedy dobierać, u mnie się sprawdziło biggrin.gif

MOgę wiedzieć czemu? Ty masz niebieską hanę a mamy te same motory i nawet też nie mam katalizatora i EGR.

ja wiem czy te same whistle.gif

Przynajmniej wg tego co mówi Twoja sygnaturka :D

Na razie już 3 dzień śmiga bez przełączania się gazu :rolleyes2:

hmmm,

to zakup MJ i załóż albo nazbieraj na hanki, tylko im dłużej będziesz zwlekał tym więcej stracisz, kwestia ile robisz km dziennie

Na razie sytuacja z wtryskami uspokoiła się, dziwne. Tak czy inaczej jeśli sytuacja się powtórzy i będzie to coraz częstsze (a tak pewnie będzie), to przynajmniej już wiem gdzie szukać. Dzięki za pomoc! :)