kwiotas Opublikowano 19 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2011 witam mam pytanie dotyczace czujnika poziomu oleju... gdzie sie znajduje i jak wymienic lub sprawdzic czy dziala? bardzo bym dziekowal za kazde sugestie, a poniewaz jestem zielony z tematow mechaniki pojazdowej wskazane by byly zdjecia... ;P dziekuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DINO Opublikowano 19 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2011 czujnik masz przy filtrze oleju, dojście od spodu auta, coś takeigo wystającego z jednym przewodem, trzeba wykręcić i wkręcić nowy, klucz chyba 24, a sprawdzić to możesz miernikiem, jak silnik wyłączony to powinien zwierać do masy, czyli miernik piszczy, jak odpalisz silnik to powinien rozwierać czyli miernik przestaje piszczeć hmmm, ale chodziło Ci o czujnik ciśnienia oleju, czy miarkę do poziomu oleju?? jaki masz silnik??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwiotas Opublikowano 20 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2011 raczej o czujnik bo ostatnio nie wskazywal mi niskiego poziomu oleju - silnik 1.8 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DINO Opublikowano 20 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2011 to znaczy co???, jak lampka zapala się podczas przekręcenia kluczyka i gaśnie po odpaleniu to działa, a do sprawdzania poziomu jest miarka a nie ten czujnik, on wskazuje tylko czy jest ciśnienie w układzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwiotas Opublikowano 21 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2011 upsssss moj blad - ale dzieki za wyczerpujaca informacje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość eMDe Opublikowano 25 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2016 Dołączę się do tematu ale z trochę innym pytaniem. Czy w P12 jest jakiś czujnik który ostrzeże o niskim poziomie oleju? Dla mnie to cholernie ważne - kilka lat temu ojciec zatarł silnik z tego powodu (braku lub niesprawnego czujnika). Zrobili przekładkę i oczywiście drugi silnik nie lepszy - żre olej jak poprzedni. Teraz samochodem jeździ siostra i ostatnio mi mówi, że silnik jakoś klekocze i świeci się kontrolka ciśnienia oleju. Do maksimum wskaźnika wlałem 2L (!!) oleju czyli w silniku zostało jakieś 25-30%. Panowie tak nie może być żeby kontrolka świeciła dopiero na granicy zatarcia silnika. Czy to jest normalne?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gall_anonim3 Opublikowano 28 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2016 Niestety normalne. To czujnik ciśnienia oleju a nie jego poziomu. Jak mruga to poziom oleju jest już tak niski że nie ma już go prawie w silniku - dlatego dolałeś 2 litry więc w silniku było 0,7 litra (2,7 wchodzi przy wymianie). Szkoda że nie ma możliwości zamontowania czegoś takiego jak czujnik poziomu oleju, który przy każdym odpaleniu sprawdzałby jego poziom - o dziwo mam coś takiego w citroenie berlingo z 2000 roku (1,9D), który jak na ironie oleju nie bierze wcale (pomimo 300kkm na cyferblacie). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chrooper78 Opublikowano 7 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2017 Pozwole sobie odgrzac wątek. U mnie z kolei świeci się kontrolka po: uruchomieniu wycieraczek, otwieraniu okien lub podczas hamowania. Czasami mruga, czasami pali sie dluzej. Nie zauwazylem zadnych dziwnych dzwiekow...jedyne co mnie martwi to to, ze olej nie klei sie do bagnetu i ciezko wiarygodnie ocenic jego poziom :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.