Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Co wymienić przy określonym przebiegu

Gość moonplkr

Rekomendowane odpowiedzi

Gość moonplkr

Witam,

Niestety nigdzie tego nie mogę znaleźć, czy ktoś może mi napisać, co należy wymienić przy 60, 80 i 100 tyś. km w X-trailu 2.0 4x4 benzynowym.

Jakoś daleki jestem od wstawienia go do serwisu nissana, po wymianie u nich tarcz hamulcowych 4 razy droższych od tarcz brembo.

Mam jeszcze jedno pytanie odnośnie akumulatora, niestety na tym, nic nie jest napisane ile ma Ah, wymieniłem na 60Ah bo dokładnie się mieścił ale w wielu miejscach znalazłem że ma być 74Ah. Czy ktoś wie jaki naprawdę ma być?

Pozdrawiam

--

M.Maciejowski

Co do pierwszego pytania to musisz zobaczyc do instrukcji obslugi. Moze ktorys z kolegow ma. Natomiast jesli chodzi o akumulator to podam Ci co proponuje CENTRA. DO autka przewidziany jest akumulator CA770 o pojemnosci 77Ah i pradzie rozruchu 760A (wg normy EN) i CB 740 o pojemnosci 74Ah i pradzie rozruchu 680A (tez w/g normy EN). Jest jeszcze przewidziany akumulator CC700 poj. 70Ah i pradzie rozruchu 640A (norma EN) . Dobor zalezy od nocy silnika , wyposazenia , intensywnosci uzytkowania . Np akumulator CA do mocnych silnikow diesla i benzynowych, bogato wyposazonych ,pofazd intensywnie uzytkowany i pracujacy w ekstremalnych temperaturach. Jedni chwala, drudzy nie te akumulatory. Ja sie zawiodlem. Po 2 latach padl. Wydaje mi sie ze te 60Ah to troche za malo.

Gość moonplkr

przewidziany jest akumulator CA770 o pojemnosci 77Ah

Tak, widziałem różne katalogi, problem polega na tym, że oryginalny akumulator ma 23cm szerokości, a ten proponowany z zamienników ma 27cm i raczej nie ma możliwości wstawić go w miejsce poprzedniego. ;/

Tak, widziałem różne katalogi, problem polega na tym, że oryginalny akumulator ma 23cm szerokości, a ten proponowany z zamienników ma 27cm i raczej nie ma możliwości wstawić go w miejsce poprzedniego. ;/

Witam

Nie napisałeś, z którego roku jest twój Iks, więc posłużyłem się pierwszą znalezioną serwisówką do T30 benzyna 2002 r. Według dokumentacji, używane powinny być dwa akumulatory: 55D23L (48Ah), lub 80D26L (55Ah, do pojemności jeszcze wrócimy). Ten pierwszy ma rozmiary 240mm x 175mm x 220mm (długość x szerokość x wysokość), ale drugi ma długość 266mm, przy zachowaniu pozostałych wymiarów. To oznacza, że podstawka jest być może uniwersalna, i pasuje do obydwu rozmiarów. Teraz o pojemności: nie wiem, skąd te dane w instrukcji (tylko 48Ah?). Według katalogów, te typy mają odpowiednio 60 i 68Ah. Zimą nawet te 68Ah to nie jest dużo, więc twoje 70 wydaje się być w sam raz.

Witam, zimą kupiłem nową CENTRE do mojego X-a, benzynki z 2004/2005. Koło 20 napisze jakie ma parametry bo w ramkę pasuje idealnie :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...