Gość aux84 Opublikowano 20 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2011 (edytowane) Witam. Mam następujący problem- auto mi szarpie na benzynie (zaznaczam, że posiadam też LPG - ale tu nic się nie dzieje). Tj. podczas dodawania gwałtownie gazu auto się dławi i szarpie, jest przymulone. Dzieje się tak i na zimnym i ciepłym silniku. Aczkolwiek na zimnym silniku objawy są nasilone. Zaznaczam, że mam nowe świece i filtr powietrza. Mechanik powiedział mi, że raczej odpadają cewki i przepływomierz - skoro na LPG chodzi bez problemu. Kupiłem filtr paliwa, ale okazało się, że nie ma go pod maską. I moje pytanie: gdzie jest filtr paliwa (bo powinien być w układzie) - siedzi gdzieś przy pompie paliwa? Mechanik obstawia właśnie pompę paliwa albo wtryskiwacz benzyny. Od czego zacząć? Jesli idzie o pompę to zaznaczam, że przy jeździe na LPG zawsze miałem ok 1/4 baku benzyny. Edytowane 20 Lipca 2011 przez aux84 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ulisses Opublikowano 20 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2011 A ile masz przejechane na gazie? Może wtryski gazowe przepuszczają lub reduktor? Zakręć gaz na butli i zobacz czy dalej jest to samo na benzynie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość aux84 Opublikowano 20 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2011 A ile masz przejechane na gazie? Może wtryski gazowe przepuszczają lub reduktor? Zakręć gaz na butli i zobacz czy dalej jest to samo na benzynie. Na gazie to będzie jakieś 90kkm. Cały czas ten sam reduktor. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ulisses Opublikowano 20 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2011 Więc całkiem prawdopodobne, że już coś nie halo. Zrób jak napisałem - to nic nie kosztuje a będziesz wiedział czy to prze lpg czy nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DINO Opublikowano 20 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2011 pewnie już klęka i trzeba regenerować, zakręć butlę i sprawdź czy się poprawi, jaka to instalacja?? a wystarczy trochę poszukać było wiele razy opisane co trzeba zrobić na początek jak ma się gaz w aucie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buladag Opublikowano 20 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2011 Co do filtra paliwa to nie jest to typowy filtr a taka siatka, zintegrowana z pompą, teoretycznie niewymienna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość aux84 Opublikowano 26 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2011 witam ponownie. 1. Podpiąłem auto pod komputer. Wyrzuciło mi błąd P0138. Czy to oznacza, że sonda jest do wymiany; czy można poradzić sobie inaczej z tym błędem? I która to sonda (tzn, gdzie ona jest zamontowana - jakby ktoś wrzucił fotkę). Zaczęła mi się zapalać kontrolka MIL (check engine). Po usunięciu błędu kontrolka zapala się po 5sek. Jazda na benzynie jest praktycznie nie możliwa (silnik nie wkręca się na obroty, czasem się zdławi). Na gazie nie ma najmniejszego problemu (domyślam się, że instalacja nie korzysta z tej sondy). Czy ewentualna wymiana sondy wiąże się z jakąś kalibracją, ustawieniem komputera, etc.? 2. Odnośnie filtra. Kupiłem coś takiego filtr Jak widać filtr figuruje jako filtr do N16 1.8. I teraz pytanie, czy sprzedawca mnie naciął? Filtra nie ma pod maską, jedyne co może być to przy pompie paliwa.... ale jakoś nie wierzę, żeby ten filtr tam gdzieś się montował, patrząc na zdjęcia pompy. O co kaman? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DINO Opublikowano 26 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2011 ad1. to jest błąd II sondy a ona sprawdza przede wszystkim sprawność kata, jest koło siatki pod samochodem, jak wejdziesz to zobaczysz albo zaraz pod katem, nie ma wpływu na prace silnika, ale jak zrobisz to co pisałem wyżej i wyregulujesz gaz to błąd nie powinien wracać ad2. poszukaj po przewodach paliwowych, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buladag Opublikowano 26 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2011 (edytowane) Ad.2: Fabrycznie nie ma czegoś takiego w tym samochodzie. Sprzedawcy pewnie chodziło o to, że można to w tym modelu zamontować. BTW do malucha się takie filterki zakładało. Edytowane 26 Lipca 2011 przez buladag Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość aux84 Opublikowano 5 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2011 (edytowane) Problem rozwiązany: przepływomierz do wymiany. Po wymianie - auto dostało skrzydeł Aha, nowa przepływka w ASO to 1700zł Ja kupiłem używaną za 350zł z gwarancją na 1000 km. Błąd przepływomierza widać po teście sond lambda (za bogata mieszanka, sygnał z sondy "stały" a powinien być sinusoidalny). Co do samej przepływki: ważny jest górny numer: numer fabryczny Bosha. Drugi numer to numer Nissana. Ale mozna (a nawet trzeba ze wzgledu na cene) kierować się tylko górnym numerem. Bedzie to pasująca przepływka ale bez logo nissana. jest też druga opcja: za 700zł w ASO - ta sama przepływka, ale bez czujnika tempratury - ten trzeba by było przełożyć, bo występuje zaraz za filtrem powietrza. Temat do zamknięcia. Edytowane 5 Września 2011 przez aux84 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DarekN16 Opublikowano 22 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2013 Miałem podobny problem. Wydałem kasę na nową pompę i nic. A na koniec okazało się, że przepływomierz nie był do końca wpięty (któryś pin nie stykał) i samochód kręcił tylko do 2000 obrotów na benzynie. POLECAM SPRAWDZIĆ WTYCZKĘ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiesio252 Opublikowano 7 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2014 Problem rozwiązany: przepływomierz do wymiany. Po wymianie - auto dostało skrzydeł Aha, nowa przepływka w ASO to 1700zł Ja kupiłem używaną za 350zł z gwarancją na 1000 km. Błąd przepływomierza widać po teście sond lambda (za bogata mieszanka, sygnał z sondy "stały" a powinien być sinusoidalny). Co do samej przepływki: ważny jest górny numer: numer fabryczny Bosha. Drugi numer to numer Nissana. Ale mozna (a nawet trzeba ze wzgledu na cene) kierować się tylko górnym numerem. Bedzie to pasująca przepływka ale bez logo nissana. jest też druga opcja: za 700zł w ASO - ta sama przepływka, ale bez czujnika tempratury - ten trzeba by było przełożyć, bo występuje zaraz za filtrem powietrza. Temat do zamknięcia.witam kolego mam obecnie taki problem z samochodem szarpał dławił sie na benzynie i dałem do takiego magika elektryka pomierzył posprawdzał komputery jest wporzadku rzadnych błedów nie ma ale samochód muli sie wiec elektryk stwierdził że to wtryski poniewaz mało się jezdzi na benzynie zazwyczas jest to gas i wlał mi preparat do zbiornika na ok 15 lit paliwa i czyścił wtryski jutro zajże do przepływomierza do tej wtyczki, odebrałem od niego autko i jest poprawa dziala ale tak mi coś nie daje spokoju bo troche mułek jest 1,5 90km co o tym myślisz? .witam kolego mam obecnie taki problem z samochodem szarpał dławił sie na benzynie i dałem do takiego magika elektryka pomierzył posprawdzał komputery jest wporzadku rzadnych błedów nie ma ale samochód muli sie wiec elektryk stwierdził że to wtryski poniewaz mało się jezdzi na benzynie zazwyczas jest to gas i wlał mi preparat do zbiornika na ok 15 lit paliwa i czyścił wtryski jutro zajże do przepływomierza do tej wtyczki, odebrałem od niego autko i jest poprawa dziala ale tak mi coś nie daje spokoju bo troche mułek jest 1,5 90km co o tym myślisz? jeszcze jedno pytanko czy zakręciłeś ta butle? i mi elektryk stwierdził że okopcona jest troche świeca tam gdzie jest sterowanie gazem?od czego to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi