Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[K11]Klima hałasuje, skraplacz tłusty... Da się naprawić?

Mibars

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, prawdopodobnie mamy uszkodzoną klimę w Micrze, chłodzić chłodzi, ale jakby tak słabiej, dodatkowo hałasuje, to jest słychać dźwięki jakby zasysania, napełniania, tego typu odgłosy, nasilają się po dodaniu gazu.

Zauważyłem też, że (patrząc od przodu!) lewy dolny róg skraplacza jest tłusty... Czyli wygląda na to, że jest tam dziura.

Czy da się to naprawić, czy szukać nowej chłodnicy klimy?

Gość Kamil87ldz

Witam, prawdopodobnie mamy uszkodzoną klimę w Micrze, chłodzić chłodzi, ale jakby tak słabiej, dodatkowo hałasuje, to jest słychać dźwięki jakby zasysania, napełniania, tego typu odgłosy, nasilają się po dodaniu gazu.

Zauważyłem też, że (patrząc od przodu!) lewy dolny róg skraplacza jest tłusty... Czyli wygląda na to, że jest tam dziura.

nie znam sie na klimie . Najlepiej podjechac zeby to sprawdzili

nie znam sie na klimie . Najlepiej podjechac zeby to sprawdzili

Genialne! Ale ja to bym się kogoś o to zapytał, może na jakimś forum...

A tak poważnie, miałem to, a nawet mam od zeszłego roku. Najpierw słabo chłodziła a potem przestał się włączać kompresor (doszedłem że to zadziałał czujnik niskiego ciśnienie czynnika w układzie bo "na krótko" się włączał). Pociło się w tym samym miejscu (zdjęcie sprzed roku). Po dobiciu czynnika w UV pokazał się kontrast, opróżniła się w 3 dni i znów się wyłączyła - w układzie zostało 80 gram.

Minął rok i tak się składa, że dziś właśnie nabyłem nowy skraplacz (NRF 350pln) i osuszacz (NRF 50pln), jutro jeszcze zakupię zestaw oringów i wymieniam - sprawa dość prosta (choć ciasno przy wymianie osuszacza) bo już do tego podchodziłem tylko za pierwszym razem dobrali mi nie ta chłodnicę (są co najmniej dwa modele) na szczęście przyjęli z powrotem i sprawa naprawy raz odłożona odkłada się sama. Do dziś.

Zakup używki czy naprawę (spawanie/lutowanie) raczej mi odradzano (większe ryzyko + brak gwarancji) i się posłuchałem.

Całość będzie o tyle droższa, że nabicie klimy od zera kosztuje dodatkowo ok. 15pln za 100g czynnika (na allegro chodzi po 6pln ale pompki nie mam ;-), bo przy tzw. serwisie corocznym zakładają ze uzupełnić będzie trzeba nie wiecej niż 10-20% i tyle jest w cenie.

Jak mi to wyjdzie dam znać.

post-24602-0-89024100-1311699359_thumb.jpg

No niestety jest podobnie...

Widzę, że nowa "chłodnica klimatyzacji" to nie taki straszny wydatek, jak myslałem:

http://allegro.pl/chlod-klimat-nissan-micra-k11-92-03-nowe-i1707729407.html

Ty jeszcze zakupiłeś osuszacz - To jest element wymienny?

Rozumiem, że wymiany dokonujesz w warunkach domowych, co właściwie trzeba zrobić w takiej sytuacji? Co ze starym czynnikiem? Najpierw podjechać i opróżnić? Jak poprawnie wszystko pouszczelniać?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...