Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

audio

dario5556
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

pytam z ciekawosci bo moze prosciej bedzie jakos podpiac inne radyjko i bedzie po sprawie.

:) ale to było pytanie do kolegi PawelSalata mój błąd nie napisałem ;)

Roczniki raczej wtyczkami się nie różnią. Ale byłem ciekaw czy może ktoś na ostro majstrował przy tym, czy może jakaś "przejściówka"... a te konsole chyba były na samym początku takie bez joysticka'a więc może jednak takie to wyjechało niefortunnie z fabryki - czasem tak jest w momencie gdy zmieniają coś w danym modelu. Miałem tak w Skodzie Felicii, mojej i sąsiada - dwa auta z tego samego roku, różnica w produkcji raptem 2-3 miesiące. Były takie same deski rozdzielcze, ale np. inaczej poukładane na niej przełączniki. Ogólnie, ta młodsza o 2-3 miesiące, widać było jakby te plastiki do deski rozdzielczej były nie 2 miesiące, a 12 lat młodsze... a ten sam rocznik auta.

Kuzyn mój ma Primerę P12 z 2002 roku... on ma joystick już.

Jak nie znajdziesz u siebie Daro tej konsoli na szrotach, to jeszcze eBay wchodzi w grę. Jak nie - to się wyśle z PL... jak będzie trzeba, pomogę w zakupie i wysyłce do IR...

A w ten sposób no moja jest listopad 2002 i też mam już joystick ale pewnie dlatego że mam nawigacje

znalzlem na eBay taka konsole za 60e :) , ale mam teraz wazniejszy wydatek mianowicie sypie mi sie dyferencjal w skrzyni :( bylem dzis u mechanika i czeka mnie naprawa na nastepna sobote wiec konsoka musi troszke zaczekac,jak tylko ja wymienie to poinformuje o efektach.

Nie mam nawigacji a też mam joy, więc to nie jest tożsame.

Dokładnie. Ale wynika to z tego że były dwie wersje konsoli z joystickiem. Jedna była z napisami na klawiszach wyboru stacji radiowej (te duże klawisze z numerami 1-6). I ona jest zgodnie z instrukcją obsługi przewidziana do navi (jest to konsola oznaczona jako TYP C). Zwykła konsola z joystickiem, ale bez obsługi navi, to konsola oznaczona jako TYP B. I do obydwu był jeden wyświetlacz, oznaczony w manualu jako TYP B/C.

Tak więc można mieć joystick, ale nie koniecznie musi się mieć navi.

Poniżej fotki z instrukcji, widać od razu czym różnią się LCD TYP A oraz TYP B/C.

post-36771-0-15108200-1311836505_thumb.jpg

post-36771-0-68601900-1311836515_thumb.jpg

Teraz jest wszystko jasne mam wyswietlacz typu B a konsole typu A.pytanie co jest orginalne a co zmienione czy wyswietlacz ,czy konsola.

Teraz jest wszystko jasne mam wyswietlacz typu B a konsole typu A.pytanie co jest orginalne a co zmienione czy wyswietlacz ,czy konsola.

Ja bym stawiał na wyświetlacz...no chyba że masz na prawdę bogato wyposażony samochód to klawiatura

Chyba nie od bogatości wyposażenia zależało jaki LCD montują. TYP A był na 99% w początkowych Primaverach. Jak i konsola TYP A. A tutaj, może jak coś po drodze zmieniali, to tak im się złożyło po prostu.

Albo była awaria i ktoś pchał, co miał akurat.

Chyba nie od bogatości wyposażenia zależało jaki LCD montują. TYP A był na 99% w początkowych Primaverach. Jak i konsola TYP A. A tutaj, może jak coś po drodze zmieniali, to tak im się złożyło po prostu.

Albo była awaria i ktoś pchał, co miał akurat.

chodziło mi że jeśli bogato wyposażony to może miał nawigację...więc spytam inaczej czy kolega ma DVD-rom a czy ja wiem czy początkowe ja mam 2002 rok i mam typ B/C :)

A no właśnie - słuszna uwaga Pilot...

Wklej kolego fotkę tego panelu, gdzie popielniczka itd. To może sporo wyjaśnić.

------------------------------------------------------------------------------------------------

Posiedziałem właśnie na motoAllegro - 90% Primek z roku 2002 ma taką konsolę bez joystick'a. Więc pewnie zaczęli stosować joystick w drugiej połowie 2002 r. Te co mają tylko przyciski są z datą pierwszej rejestracji przed sierpniem 2002 głównie, więc jakaś totalnie początkowa wersja miała tą konsolę TYP A i wyświetlacz TYP A.

No i jeśli poprzedniemu właścicielowi coś się popsuło, to teraz loteria - albo LCD wymienił, albo panel. Trzeba więc spróbować - tak wyświetlacz jak i panel to koszt około 100 PLN na Allegro, więc trzeba liczyć takie kwoty. Tylko że jeśli ktoś zmienił LCD, to ten starego typu będzie mega trudno kupić...

Moja primera jest z maja 2002roku,czyli wynika ztego ze byl wymieniany wyswietlacz,teraz tylko ciekawe czy jak wymienie panel na taki z joystikiem,czy to bedzie razem dzialalo i czu nic sie nie zepsuje?.fotke CD jutro wkleje bo dzis nie mam autka (wymiana skrzyni biegow).

wprucam foteczki konsoli,i co o tym myslicie?

:rolleyes:

post-47010-0-41110900-1312127466_thumb.jpg

post-47010-0-50526000-1312127529_thumb.jpg

Moja primera jest z maja 2002roku,czyli wynika ztego ze byl wymieniany wyswietlacz,teraz tylko ciekawe czy jak wymienie panel na taki z joystikiem,czy to bedzie razem dzialalo i czu nic sie nie zepsuje?.fotke CD jutro wkleje bo dzis nie mam autka (wymiana skrzyni biegow).

wprucam foteczki konsoli,i co o tym myslicie?

:rolleyes:

Sądzę że wymieniony jest wyświetlacz na ten z wersji A na B/C problem taki że ten typu A ciężko dostać więc spróbuj wymienić klawiaturę na tą z joystickiem i powinno być ok :)

Na poprzedniej stronie masz foto Żeebro.

Jeśli jest tak, że Twoja Daro jest z maja, to pewnie właśnie masz oryginalnie wersję panel/wyświetlacz TYP A, a ktoś zmienił LCD.

Pytanie tylko czy samo podłączenie pulpitu z joystick'iem pomoże. Ale jak pisałem - koszt pulpitu to około 100-120 PLN, więc warto spróbować. Dla możliwości ustawiania basów w Primerze P12 warto wydać stówkę z kawałkiem, bo nagłośnienie jak na wyrób fabryczny ma na bardzo wysokim poziomie.

• 2 tygodnie później...

Dzis zamatowalem pulpit z joystikiem,wszystko dziala bez zazutow :) ,a nawet powiem ze ta tuba pod siedzieniem daje rade!warto bylo sprubowac wymiany.dzieki za porady! :D pozdrawiam!