preston81 Opublikowano 24 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2011 witam mam okazje kupic opony w bardzo dobrej cenie - prawie nowe goodyear 195/65/r16 chcialbym zapytac czy bylyby jakies przeciwskazania do zalozenia takich opon na wp12 ktorej oryginalnym rozmiarem jest 205 60 16 i czy jest mozliwe zlozenie tej opony na oryginalna felge czy wejdzie to czy nie , choc wydaje mi sie ze tak poniewaz jezdzila na nich laguna 2 ? chcialbym tylko potwierdzic czy to wejdzie czy nie na te felgi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pilot9314 Opublikowano 24 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2011 powinny wejść...a letnie chcesz kupić czy zimowe ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
preston81 Opublikowano 24 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2011 letnie , zimowki juz mam 215 /55 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość zeebro Opublikowano 24 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2011 Zimówki szersze niż letnie? Nieźle ) Powinno być dokładnie odwrotnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
preston81 Opublikowano 24 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2011 ja nie widze jakis wielkich przeciwskazan jezdze glownie w miescie i jak bym mogl kupilbym na zime rowniez 205 ale nie bylo wiec wzialem 215 te 10mm roznicy nie robi bynajmniej dla mnie auto prowadzilo sie doskonale spalanie bez zmian , ale dla ciebie moze to jakas tam roznica, bo widze spalanie masz jak audi a8 3,3 diesel a i mysle ze wieksza powierzchnia opony zima lepiej sie sprawdza niz wąska opona to nie szwecja czy norwegia :] bynajmniej roznica 5 czy 10 mm nie jest znaczaca to moje prv zdanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość zeebro Opublikowano 24 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2011 To wynika z fizyki Panie Kolego i bardziej chodzi tutaj o bezpieczeństwo niż o same spalanie. Po to stosuje się węższe opony w zimie, ponieważ nacisk samochodu jest na mniejszą powierzchnię opony, więc tym samym nacisk jest większy = lepszy przyciskanie samochodu do podłoża = lepsza przyczepność, która w zimie jak wiadomo szczególnie jest ważna. Warto obejrzeć sobie np. jakąś relację z zimowego rajdu, gdzie właśnie samochody latają na jak najwęższych oponach, żeby przyczepność była jak największy. No ale oni latają na kolcach... Co do mojego spalania, to nie wynika ona z trybu lato/zima tylko najprawdpodobniej problemów z dolotem, z którymi walczę już rok, więc sarkazm nietrafiony Pozdrawiam, Paweł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
preston81 Opublikowano 24 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2011 bez nerwow , wiem ze miales na mysli tzw slicki cz jakos tak ale to jak piszesz do rajdow a tu przy odsniezonym miescie czy drogach nie zdaje egzaminu btw nie spotkaly mnie zadne problemy z hamowaniem odpukac czy tez prowadzeniem stad moje zdziwienie , na glebokim sniegu i drogach bardziej terenowych zgodze sie co do weższych opon zimowych ale nic pozatym wracajac do opon ktore mam kupic są od kumpla kupil bedac w niemczech niedawno kupil nowe i te sa mu zbedne maja ponad 8mm bierznika place 60 zł za sztuke grzechem bylo by nie kupic prawda ?? tym bardziej ze na moich zostalo jakies 3-4mm teraz sioe ze mna zgodisz? tj z moim rozumowaniem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość zeebro Opublikowano 25 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2011 Nie miałem na myśli slicków, bo slicki to opony całkowicie bez bieżnika Chodziło mi o opony kolcowane. Tu nie chodzi nawet o drogi bardziej terenowe czy też głęboki śnieg, bo większa przyczepność przydaje się zawsze, również w mieście Rozumowanie rozumiem Aczkolwiek sam bym nie kupił Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
preston81 Opublikowano 25 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2011 i tak sie pomylilem a raczej nei doslyszalem to rozmiar 195/55/16 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.