Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

wp12 195/65/r16

preston81

Rekomendowane odpowiedzi

witam mam okazje kupic opony w bardzo dobrej cenie - prawie nowe goodyear 195/65/r16 chcialbym zapytac czy bylyby jakies przeciwskazania do zalozenia takich opon na wp12 ktorej oryginalnym rozmiarem jest 205 60 16

i czy jest mozliwe zlozenie tej opony na oryginalna felge czy wejdzie to czy nie , choc wydaje mi sie ze tak poniewaz jezdzila na nich laguna 2 ?

chcialbym tylko potwierdzic czy to wejdzie czy nie na te felgi

powinny wejść...a letnie chcesz kupić czy zimowe ?

ja nie widze jakis wielkich przeciwskazan jezdze glownie w miescie i jak bym mogl kupilbym na zime rowniez 205 ale nie bylo wiec wzialem 215 te 10mm roznicy nie robi bynajmniej dla mnie auto prowadzilo sie doskonale spalanie bez zmian , ale dla ciebie moze to jakas tam roznica, bo widze spalanie masz jak audi a8 3,3 diesel :)

a i mysle ze wieksza powierzchnia opony zima lepiej sie sprawdza niz wąska opona to nie szwecja czy norwegia :] bynajmniej roznica 5 czy 10 mm nie jest znaczaca to moje prv zdanie

To wynika z fizyki Panie Kolego i bardziej chodzi tutaj o bezpieczeństwo niż o same spalanie. Po to stosuje się węższe opony w zimie, ponieważ nacisk samochodu jest na mniejszą powierzchnię opony, więc tym samym nacisk jest większy = lepszy przyciskanie samochodu do podłoża = lepsza przyczepność, która w zimie jak wiadomo szczególnie jest ważna. Warto obejrzeć sobie np. jakąś relację z zimowego rajdu, gdzie właśnie samochody latają na jak najwęższych oponach, żeby przyczepność była jak największy. No ale oni latają na kolcach...

Co do mojego spalania, to nie wynika ona z trybu lato/zima tylko najprawdpodobniej problemów z dolotem, z którymi walczę już rok, więc sarkazm nietrafiony :)

Pozdrawiam,

Paweł

;) bez nerwow , wiem ze miales na mysli tzw slicki cz jakos tak ale to jak piszesz do rajdow a tu przy odsniezonym miescie czy drogach nie zdaje egzaminu btw nie spotkaly mnie zadne problemy z hamowaniem odpukac czy tez prowadzeniem stad moje zdziwienie , na glebokim sniegu i drogach bardziej terenowych zgodze sie co do weższych opon zimowych ale nic pozatym

wracajac do opon ktore mam kupic są od kumpla kupil bedac w niemczech niedawno kupil nowe i te sa mu zbedne maja ponad 8mm bierznika place 60 zł za sztuke grzechem bylo by nie kupic prawda ?? tym bardziej ze na moich zostalo jakies 3-4mm

teraz sioe ze mna zgodisz? tj z moim rozumowaniem?

Nie miałem na myśli slicków, bo slicki to opony całkowicie bez bieżnika :) Chodziło mi o opony kolcowane.

Tu nie chodzi nawet o drogi bardziej terenowe czy też głęboki śnieg, bo większa przyczepność przydaje się zawsze, również w mieście :)

Rozumowanie rozumiem :) Aczkolwiek sam bym nie kupił :)

Pozdrawiam!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...