Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[P12} Szarpanie pomiedzy 1500 - 2200 rpm 1.8 115km + mułowatość

Gość bleblek

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,

Silnik szarpie pomiędzy 1500 - 2200 rpm. Niezależenie czy zimny czy ciepły, czy na benzynie czy na gazie. Oprócz tego jest mułowaty.

Przejechane ma 185k,

oddałem go do czyszczenia przepustnicy i przepływomierza, zrobiłem później adaptację przepustnicy i wciąż to samo.

Na wolnych obrotach trzyma ładnie po ogrzaniu jakieś 750 - 800 rpm, nic nie faluje.

Najbardziej odczuwalne szarpanie jest na 3 biegu.

Ostatnio zmierzyłem napięcie wg instrukcji na forum dot. diagnostyki przepływomierza i dał następujące wyniki:

wolne 1,33v

1000 1,41v

1500 1,55v

2000 1,66v

2500 1,75v

3000 1,87v

3500 2,06v

4000 2,12v

4500 2,28v

niby zgodnie z serwisówką jest ok,

pomocy, macie jakiś pomysł co to może być?

Będę wdzięczny za jakiś info!

Wojtek

może to wina wyciągniętego łańcucha, to podobno przypadłość tych silników, a nie wywala checka o czujniku wału, wałka??

check sie nie swieci,

czy można jakoś samemu zdiagnozować te błędy, czy jęsli są to powodują automatycznie od razu wywalenie tej żółtej kontrolki?

A kiedy wymieniałeś świece/filtr powietrza? Ile tysięcy kilometrów temu?

• 1 miesiąc temu...

A kiedy wymieniałeś świece/filtr powietrza? Ile tysięcy kilometrów temu?

świece, olej, filtry wymieniane były w grudniu 2010, zrobiłem jakieś 7 - 8 tys od wymiany.

Wciąż notuje tez wysokie spalanie - 2 osoby bagaży mało - jakieś 9-10 l/100 w trasie, miasto (zakorkowana stolica) - nawet 12,5 l/100

Spróbuj dodac do pełnego baku środek do czyszczenia wtrysków lub całego układu paliwowego i wyjeździc go do końca. Może zatankowałeś jakiś syf i teraz masz tego skutki.

a moze sprawdz przewody wysokiego napięcia

W p12/Wp12 są cewki bezpośrednio na świecach zapłonowych.

Jedynie można zdjąc je czy nie ma zwęglenia i nie przebija. W razie zwęglenia trzeba b.dobrze usunąc węgiel.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...