Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[P11.144] Nissan Consult i ELM327

BagMan
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

mam małe problemy z silnikiem i chce kupić interface by podpiąć się pod komputer.

Na Alledrogo znalazłem consult'a:

http://allegro.pl/nissan-consult-obd1-interfejs-diagnostyczny-i1722254616.html

jak i elma:

http://allegro.pl/elm-327-auto-diagnostyka-96-2011-po-polsku-elm327-i1695583513.html

Oba wydają się robić to samo, z czego ten drugi jest uniwersalny, chciałem się dowiedzieć od bardziej obeznanych w temacie forumowiczów czy ten powyższy consult może więcej czy też raczej lepiej wziąć ELM'a ?

pozdrawiam

BagMan

Edytowane przez BagMan

W poliftowej primerze masz zapewne OBD2 więc dla Ciebie ELM327.

Ten "consult" to do przedlifotwych primerek. Zreszta widać to po wtyku - do ciebie nie będzie pasował raczej.

Witam,

mam małe problemy z silnikiem i chce kupić interface by podpiąć się pod komputer.

Na Alledrogo znalazłem consult'a:

http://allegro.pl/nissan-consult-obd1-interfejs-diagnostyczny-i1722254616.html

jak i elma:

http://allegro.pl/elm-327-auto-diagnostyka-96-2011-po-polsku-elm327-i1695583513.html

Oba wydają się robić to samo, z czego ten drugi jest uniwersalny, chciałem się dowiedzieć od bardziej obeznanych w temacie forumowiczów czy ten powyższy consult może więcej czy też raczej lepiej wziąć ELM'a ?

pozdrawiam

BagMan

Ten consult w/g mnie nie podejdzie do Twojej primery bo jest na obd I a ty masz obd II, z elm -em to jest różnie u mnie dopiero drugi egzemplarz zagadał.

Ja kupiłem ten - który zadziałał, wcześnie miałem inny - nie mogłem się połączyć

elm

taki sam jak u Ciebie w linku

Piotrek_S mnie wyprzedził :-)

Edytowane przez Pablo2311

W pytaniu chodziło mi raczej o to czy ten consult z alledrogo może włączać funkcje opisane w serwisówce? Takie jak na przykład nauka wolnych obrotów czy też jest to kwestia odpowiedniego oprogramowania na komputerze? Proszę praktyków o odpowiedź.

pozdrawiam

BagMan

Consult u ciebie nie zadziała - ma inna wtyczkę i wszystko inne.

Do primery po lifcie musisz mieć interfejs z obsługą OBD2 - czyli cos takiego jak ELM.

Z elemem są problemy, ale można pokombinować. U mnie tez od razu nie chciał hulać, ale trochę gimnastyki i wszystko działa.

Bierz ELma :)

temat poruszany w tym dziale najpierw szukamy i dopiero pytamy, jak by była możliwość działania Consult-a z Elm-em to pewnie właśnie tu była by wiadomość, zamykam

Temat ponownie otwarty na prośbę zakładającego,może się coś wykluje ;)

...... nie ma możliwości połączenia się ELM-em z Consultem, inny procesor i protokół, (tak samo jak VAG-iem, nie połączysz się z PCMSCAN-em) i albo kupisz ELM-a za 60zł, i będziesz mógł zdiagnozować silnik, albo wydasz na KTS-a lub Consalta ze 3000zł i będziesz mógł zrobić więcej, w modelach z OBD była taka możliwość, gdzieś nawet jest opisane a Drago29 chyba miał takiego fejsa i sprzedawał, jeżeli pomimo moich wyjaśnień chcesz dalej otworzyć temat to daj znać.

Pzd

DINO

http://allegro.pl/listing.php/search?sg=0&string=CONSULT

chyba, że chcesz zbudować jak to napisałeś, ale nie wiem czy to takie proste, jak widzisz w linku, te tanie sa na złącze 14 pinowe, a taki do Twojego jak chcesz kupić to tam jest cena ponad 8tzł.

;)

Zakupiłem właśnie interfejs ELM327.

Jakie programy polecacie do tego interfejsu i z gdzie je można zdobyć?

pozdrawiam

BagMan

wszystko jest opisane w tym dziale,

czy już można zamknąć temat, czy dalej będziesz coś tworzył ????

Ok a więc czy ktoś miał jakieś problemy z połączeniem się?

pcmscan - pokazuje ze nawiazal lacznośc z ELM'em ale ELM nie polaczyl sie z ECU

scantool sie wiesza gdy probuje sie skomunikowac z ELM'em

pozdrawiam

BagMan

• 2 tygodnie później...

Ok a więc czy ktoś miał jakieś problemy z połączeniem się?

pcmscan - pokazuje ze nawiazal lacznośc z ELM'em ale ELM nie polaczyl sie z ECU

scantool sie wiesza gdy probuje sie skomunikowac z ELM'em

pozdrawiam

BagMan

Ja miałem problemy z połączeniem się. Pość mi na PM swojego maila to wyślę Ci PCMSCAN - wersje która u mnie zadziałała. To jakaś starsza, ale działa. Te nowsze nie działały.

• 3 miesiące temu...