BagMan Opublikowano 28 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2011 (edytowane) Witam, mam małe problemy z silnikiem i chce kupić interface by podpiąć się pod komputer. Na Alledrogo znalazłem consult'a: http://allegro.pl/nissan-consult-obd1-interfejs-diagnostyczny-i1722254616.html jak i elma: http://allegro.pl/elm-327-auto-diagnostyka-96-2011-po-polsku-elm327-i1695583513.html Oba wydają się robić to samo, z czego ten drugi jest uniwersalny, chciałem się dowiedzieć od bardziej obeznanych w temacie forumowiczów czy ten powyższy consult może więcej czy też raczej lepiej wziąć ELM'a ? pozdrawiam BagMan Edytowane 28 Lipca 2011 przez BagMan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrek_S Opublikowano 28 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2011 W poliftowej primerze masz zapewne OBD2 więc dla Ciebie ELM327. Ten "consult" to do przedlifotwych primerek. Zreszta widać to po wtyku - do ciebie nie będzie pasował raczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pablo2311 Opublikowano 28 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2011 (edytowane) Witam, mam małe problemy z silnikiem i chce kupić interface by podpiąć się pod komputer. Na Alledrogo znalazłem consult'a: http://allegro.pl/nissan-consult-obd1-interfejs-diagnostyczny-i1722254616.html jak i elma: http://allegro.pl/elm-327-auto-diagnostyka-96-2011-po-polsku-elm327-i1695583513.html Oba wydają się robić to samo, z czego ten drugi jest uniwersalny, chciałem się dowiedzieć od bardziej obeznanych w temacie forumowiczów czy ten powyższy consult może więcej czy też raczej lepiej wziąć ELM'a ? pozdrawiam BagMan Ten consult w/g mnie nie podejdzie do Twojej primery bo jest na obd I a ty masz obd II, z elm -em to jest różnie u mnie dopiero drugi egzemplarz zagadał. Ja kupiłem ten - który zadziałał, wcześnie miałem inny - nie mogłem się połączyć elm taki sam jak u Ciebie w linku Piotrek_S mnie wyprzedził :-) Edytowane 28 Lipca 2011 przez Pablo2311 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BagMan Opublikowano 28 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2011 W pytaniu chodziło mi raczej o to czy ten consult z alledrogo może włączać funkcje opisane w serwisówce? Takie jak na przykład nauka wolnych obrotów czy też jest to kwestia odpowiedniego oprogramowania na komputerze? Proszę praktyków o odpowiedź. pozdrawiam BagMan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrek_S Opublikowano 28 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2011 Consult u ciebie nie zadziała - ma inna wtyczkę i wszystko inne. Do primery po lifcie musisz mieć interfejs z obsługą OBD2 - czyli cos takiego jak ELM. Z elemem są problemy, ale można pokombinować. U mnie tez od razu nie chciał hulać, ale trochę gimnastyki i wszystko działa. Bierz ELma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DINO Opublikowano 29 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2011 temat poruszany w tym dziale najpierw szukamy i dopiero pytamy, jak by była możliwość działania Consult-a z Elm-em to pewnie właśnie tu była by wiadomość, zamykam Temat ponownie otwarty na prośbę zakładającego,może się coś wykluje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BagMan Opublikowano 29 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2011 ...... nie ma możliwości połączenia się ELM-em z Consultem, inny procesor i protokół, (tak samo jak VAG-iem, nie połączysz się z PCMSCAN-em) i albo kupisz ELM-a za 60zł, i będziesz mógł zdiagnozować silnik, albo wydasz na KTS-a lub Consalta ze 3000zł i będziesz mógł zrobić więcej, w modelach z OBD była taka możliwość, gdzieś nawet jest opisane a Drago29 chyba miał takiego fejsa i sprzedawał, jeżeli pomimo moich wyjaśnień chcesz dalej otworzyć temat to daj znać. Pzd DINO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DINO Opublikowano 29 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2011 http://allegro.pl/listing.php/search?sg=0&string=CONSULT chyba, że chcesz zbudować jak to napisałeś, ale nie wiem czy to takie proste, jak widzisz w linku, te tanie sa na złącze 14 pinowe, a taki do Twojego jak chcesz kupić to tam jest cena ponad 8tzł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BagMan Opublikowano 4 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2011 Zakupiłem właśnie interfejs ELM327. Jakie programy polecacie do tego interfejsu i z gdzie je można zdobyć? pozdrawiam BagMan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DINO Opublikowano 4 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2011 wszystko jest opisane w tym dziale, czy już można zamknąć temat, czy dalej będziesz coś tworzył ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BagMan Opublikowano 8 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2011 Ok a więc czy ktoś miał jakieś problemy z połączeniem się? pcmscan - pokazuje ze nawiazal lacznośc z ELM'em ale ELM nie polaczyl sie z ECU scantool sie wiesza gdy probuje sie skomunikowac z ELM'em pozdrawiam BagMan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrek_S Opublikowano 21 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2011 Ok a więc czy ktoś miał jakieś problemy z połączeniem się? pcmscan - pokazuje ze nawiazal lacznośc z ELM'em ale ELM nie polaczyl sie z ECU scantool sie wiesza gdy probuje sie skomunikowac z ELM'em pozdrawiam BagMan Ja miałem problemy z połączeniem się. Pość mi na PM swojego maila to wyślę Ci PCMSCAN - wersje która u mnie zadziałała. To jakaś starsza, ale działa. Te nowsze nie działały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość KingKong Opublikowano 23 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2011 W moim Nissanie 2003 diesel ELM nie chula obojętne jak bym pinów nie pozamieniał. Ktoś wie, co mogę zrobić, żeby ruszyło? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi