Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

p12 ALU 17" et 35

preston81
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

witam stoję przed zakupem alusków 17"

Rozstaw śrub to 5x114.3

Rozmiar opony 205/40 ZR 17 84W

ET 35

wejdą ? będą się dobrze kulać czy mogą obcierać?

ET to nie wszystko, bo ważna jest szerokość felgi. Jak felga będzie mieć 7 cali szerokości, to wejdzie spokojnie, bo to są chyba parametry fabrycznych "siedemnastek". Ale jak wyszukałeś jakieś laczki szerokie na np. 8 cali, to najpierw lepiej przymierzyć, czy nie będą opony tarły o sprężynę przykładowo.

rozumiem , te laczki jezdzily z mazdą wiec powinny grać, tylko na 17" mamy et 40 a tj 35 wiec dlatego pytam ale zapytam jeszcze o tą szerokość o której wspomniałeś

kupując na coś jeszcze zwrócić uwagę? będą na nich opony więc nie wiem czy mozna coś jeszcze zobaczyć

ET35 oznacza że felgi będą wystawać na zewnątrz o 5 mm w stosunku do ET40. Ale za szeroka felga może ocierać o sprężyny. Nie zakładałbym felgi szerszej niż 7 cali i opony szerszej niż 215...

rozumiem bede to widział na aucie dopiero w poniedziałek jak po nie pojade mam nadzieje ze nic nie bedzie ocierac są tam laczki 205 wiec powinno byc dobrze - mam taką nadzieję

btw porowie fotki na tych co mam aktualnie auto i na nowych dla porownania :) sam ocenisz no jesli je kupie

dobra mam konkretne dane troche mnie zmartwiles tą szerokoscia bo okazuje się że to są ósemki mianowicie 8jx17h2 et35

laczki weszly bez problemu mozna dac nawet szersza oponke :) musze kupic tylko nakretki na klucz 17 i wstawie fotki

tutaj są fotki moich nowych kapci

pierwsza fota to stare fele

http://www.maciej81.user.icpnet.pl/Preston%20aka%20S500/laczki/

no i teraz nie wiem o ile przekłamuje mi predkościomierz :) i czy na + czy na -

Edytowane przez preston81

jezdzi sie fajnie przyklejone bardziej do podloza, auto i tak mam nizej niz inne primy a teraz to juz wogole. zrobie lepsze foty jak bede mial czas, jednak na nasze drogi - dziury czuc kazde ale te laczki wyjezdze i bede szukal cos jak podajesz tylko czemu nie 215 55 17? nie tak powinno byc ? btw nie wiem czy nie bede mial problemu ze znalezieniem odpowiednich opon w sumie się nie znam ale moje fele maja 8" szerokosci a seryjnie te od primy maja 7" ale to chyba nie jest duza roznica prawda ?

a jak z ta predkoscia przeklamuje mi predkosc wogole czy nie i czy na + czy na - ??

Edytowane przez preston81

Najprościej sprawdzić na navigacji. AutoMapa pokazuje dokładnie prędkość. Ja mam oponki 205/55, powinny być 205/60. Czyli koło mam mniejsze. Prędkościomierz pokazuje 100 km/h, nawigacja 90 km/h.

A teraz Twoje felgi. Felgi są cudne, dodają lekkości, bo mają cienkie ramiona. Ale zmień te opony!!!!!! Wyjeździj je jak najszybciej :) Wygląda to jakbyś je zdjął przed chwilą z Micry (moje zdanie).

Na fotce masz orientacyjnie podane jak się prezentuje szerokość felgi minimalna i maksymalna w zależności od szerokości opony.

I pytanie ode mnie - co robisz z poprzednimi felgami??? Nie chcesz ich sprzedać???

post-36771-0-34390400-1313353689_thumb.jpg

Ja wychodzę z założenia że opona/koło ma wypełniać równo wnękę błotnika. Ja bym zakładał 215/55... Ewentualnie te 205/55... Ogólnie wyższy profil opony bardziej się sprawdzi na polskich drogach. No i nie będzie to wyglądało, jakbyś komuś ukradł koła z VW Polo...

Dekielki z motoryzacyjnym dostaniesz albo na Alledrogo :) Pewnie nawet takie z logo Nissana :)